Зеленський затвердив Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства
УНІАН

Президент України Володимир Зеленський затвердив Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 — 2023 роки.

Про це повідомила пресслужба гаранта.

Згідно зі Стратегією, пропонується змінити процедури конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України, їхньої перевірки на доброчесність та відповідність рівню професійної компетентності з можливим залученням міжнародних експертів.

Стратегія передбачає й «запровадження механізму захисту суддів Конституційного Суду від політичного та іншого тиску під час ухвалення рішень і висновків».

Тупицький вперше прийшов до суду. Прокурори ж не зʼявилися (відео)

Вищу кваліфікаційну комісію суддів та Вищу раду правосуддя формуватимуть за результатами відкритого конкурсу, проведеного за участю міжнародних експертів. За допомогою Стратегії також планують провести аудит системи місцевих судів, щоб визначити проблеми та недоліки її функціонування.

Стратегія має посилити функціональну та процесуальну спроможні Верховного Суду, вважає президент.

Стратегія також передбачає вдосконалення методики визначення ставок судового збору для окремих категорій справ задля полегшення доступу до правосуддя.

Згідно з указом, Комісія з питань правової реформи разом з представниками органів центральної та місцевої влади, громадськості та експертів має розробити План дій щодо реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 — 2023 роки.

Шестеро суддів КСУ заблокували роботу суду, вимагаючи участі Тупицького — ЗМІ