Зеленський зустрівся з представниками українських ЗМІ: головні тези президента

У вівторок, 5 квітня, Володимир Зеленський, президент України, зустрівся з представниками українських ЗМІ.

Під час цієї зустрічі він розповів про військові злочини російської армії в Україні, переговори з країною-агресором, питання безпеки для України, і наголосив, що росії неодмінно доведеться за все відповісти.

Chas News зібрав головні тези президента.

Попри злість говорити з росією необхідно, аби зупинити війну і не втратити українські території

Зеленський заявив, що попри звірства, які чинили окупанти в Україні, переговори з росією продовжаться, аби змусити винних відповісти за свої злочини.

Зеленський анонсував створення спільної з ЄС комісії, які займатиметься військовими злочинами росії

В Україні створять спільну з Європейським Союзом комісія, яка буде розслідувати злочини російської армії на Київщині.

Навіть якщо ми підпишемо найпотужнішу мирну угоду, росія через кілька років може повернутися

Зеленський вкотре наголосив, що гарантії безпеки потрібні, але навіть якщо ми підпишемо найпотужнішу угоду, росія через два роки може повернутися. На думку президента, Україна має стати такою державою, яка спроможна захистити себе сама.

Питання Донбасу — одне з найскладніших у переговорах з росією

Воно складне тим, що бачення росії повністю відрізняється від позиції Києва. Але незважаючи на це, домовлятися якось треба, зокрема за участю західних партнерів, щоб закінчити війну, сказав президент України.

Безпека — пріоритет номер один для України

«Ми станемо «великим Ізраїлем» зі своїм обличчям. Ми не дивуватимемося, якщо в нас у кінотеатрах, супермаркетах будуть представники Збройних Сил чи Нацгвардії, стоятимуть люди зі зброєю. Упевнений, що питання безпеки у нас буде номер один у найближчі 10 років», — заявив Зеленський.

При цьому, зазначив він, держава буде демократичною.

«Авторитарна держава неможлива в Україні. Авторитарна держава програла б Росії. Люди знають, за що вони борються. Вони виходять і борються не за портрет», — сказав президент України.

Гарантії безпеки для України

Наразі Україна не має готового переліку гарантів безпеки — країн, які готові «стовідсотково включитись» за неї. Різні країни «готові гарантувати різне», розповів президент.

Зеленський назвав, що вважатиме перемогою України у війні з росією

На його думку, перемогою у війні росії проти України вважатиметься повернення до тієї точки, яка була станом на 23 лютого 2022 року. А також чітке розуміння подальших перемовин щодо тимчасово окупованих українських територій.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський виступив з промовою про війну на церемонії Grammy (відео)