«Зерно з України»: перше судно із гуманітарним вантажем пшениці прибуло до Ефіопії

3 грудня перше судно у межах гуманітарної програми «Grain from Ukraine» («Зерно з України») доставило вантаж до місця призначення — 25 тис. тонн української пшениці до порту Дорале в Ефіопії. Про це повідомляє Офіс президента.

Друге судно, завантаження якого завершується в українському порту «Чорноморськ», наступного тижня попрямує до Ефіопії з 30 тис. тонн пшениці на борту. Третє судно доправить 25 тис. тонн гуманітарної пшениці у Сомалі з Одеси.

Що відомо про програму «Grain from Ukraine» («Зерно з України»)

Президент Володимир Зеленський анонсував масштабну гуманітарну програму«Grain from Ukraine» («Зерно з України») під час саміту «Великої двадцяти» 15 листопада і вже 26 листопада на установчому International Summit оn Food Security оголосив про її запуск.

У рамках програми планується направити до літа 2023 року понад 60 суден із агропродукцією до Ефіопії, Судану, Південного Судану, Сомалі, Конго, Кенії, Ємен та інших країн. Це має врятувати від голоду щонайменше 5 млн осіб.

На реалізацію ініціативи Кабмін виділив 900 млн грн (близько $22 млн), які підуть на закупівлю гуманітарної допомоги у розмірі 125 тис. тонн пшениці та кукурудзи. Усього станом на 26 листопада вдалося зібрати вже $180 млн. Цих коштів вистачить на завантаження зерном 30 балкерів.

Наразі до програми приєдналися більше 30 країн та організацій. Першою до неї долучилися Японія, яка виділила $16 млн, а найбільший внесок, $20 млн, поки зробили США.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Посадовці на митниці блокували вивезення українського зерна до ЄС