«Зернову угоду» продовжили ще на 120 днів — Кубраков

Україна досягла домовленостей із Туреччиною та ООН про продовження «зернової угоди на 120 днів.

Про це у Facebook повідомив Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Вдячний Генеральному секретареві Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеррішу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також усім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документа (зернової угоди — Прим.Ред.) ще на 4 місяці», — заявив міністр.

Кубраков зазначив, що з 1 серпня 2022 року і до сьогодні світові ринки отримали 25 млн т української агропродукції.

Також про це сьогодні заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

«В результаті наших переговорів з обома сторонами ми продовжили термін дії угоди, який закінчується 19 березня», — оголосив турецький лідер.

«Зернова угода» — що варто знати

В липні 2022 року росія та України за посередництва Туреччини підписали окремі угоди з ООН про відновлення експорту української агропродукції Чорним морем, який було зупинено на тлі повномасштабної війни. Відтак вивезення агропродукції, зокрема, зерна, відбувається з портів «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний», створено безпечні маршрути.

В листопаді угоду було продовжено на 120 днів, ООН та Туреччина залишилися гарантами її реалізації. 

19 березня 2023 року термін дії угоди спливав і вона мала було анульована в разі, якщо її не буде продовжено. 13 березня країна-агресор погодилась на продовження на 60 днів. Україна виступила проти, Туреччина наголосила, що працюватиме над тим, аби угоду було продовжено на 120 днів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У 2022 році об'єм експорту українського бізнесу впав на 38% — Мінекономіки