Життя після локдауну. Китайський туризм пожвавився протягом «Золотого тижня», але все ще нижчий за рівень минулого року

Внутрішній туризм у Китаї суттєво пожвавився завдяки святу під назвою «Золотий тиждень», яке нещодавно закінчилося. Переміщення громадян  підбадьорене успіхом країни у боротьбі з новим коронавірусом. При цьому обсяг туризму все ще був значно меншим за минулий рік.

Туристичні об'єкти відвідали 637 млн китайських туристів протягом восьмиденного свята, яке розпочалось 1 жовтня. Це становить 79% від загального обсягу минулого року, цитує Reuters повідомлення Міністерства культури і туризму Китаю.

Дохід від внутрішнього туризму, за даними посадовців, склав 466,56 млрд юанів ($68,7 млрд), порівняно з майже 650 млрд юанів у 2019 році ($1 = 6.7898 китайських юанів).

Однак і це — покращення порівняно з цьогорічними святковими періодами в Китаї. Протягом 1-5 травня, на вихідні до Дня праці, подорожували лише 115 млн внутрішніх туристів, а доходи від туризму склали лише 47,56 мільярда юанів.

З того часу випадки захворювання на COVID-19 зменшилися і з початку серпня в материковій частині Китаю не було зареєстровано нових інфікувань.

«Швидке пожвавлення, можливо, полегшило занепокоєння з приводу темпів зростання Китаю, але ще рано для самозаспокоєння», — написала Бетті Ван, старший економіст щодо Китаю з Australia and New Zealand Banking Group Limited (АNZ).

Жовтневий «Золотий тиждень» показав нижчий відносно минулого року рівень. І це незважаючи на те, що у 2020 році період відпусток продовжився на день, оскільки він збігався із святкуванням середини осені в Китаї.

Цифри також спростували деякі очікування щодо того, що внутрішній туризм буде набагато сильнішим через транскордонні обмеження поїздок та відсутність міжнародних рейсів, що стримують мільйони китайських громадян від закордонних поїздок.

«Дохід від туризму за період відпусток лише зріс до рівня 69,9% минулого року», — заявила Ван, зазначивши, що основна інфляція в липні та серпні в річному обчисленні зросла до 0,5%, що є найнижчим рівнем з 2010 року.

Чжан Циді, дослідник Центру міжнародних фінансових досліджень Центрального університету фінансів у Пекіні, відзначив, що домогосподарства із середнім та низьким рівнем доходу страждають від економічних наслідків пандемії. За офіційними даними, доходи домогосподарств на кінець червня впали на 1,3% порівняно з минулим роком проти 5,8%. «Ще довго знадобиться, щоб ріст доходів нормалізувався», — сказав Чжан.

Дані Міністерства торгівлі показали, що середньоденні продажі на ключових підприємствах роздрібної торгівлі та громадського харчування зросли на 4,9% за жовтневий святковий період порівняно з роком раніше. Загальний обсяг продажів склав 1,6 трлн юанів ($238 млрд). Значно зросли продажі автомобілів у деяких регіонах країни, а продажі в Пекіні зросли на 23,5%.

Повідомлення державних ЗМІ продемонстрували, що поїздки на машинах цього року стали популярними, що сприяє заторам на трасах, а також свідчить про бажання уникнути коронавірусу.

 

Локдауну ніби й не було. У Китаї свято й мільйони мандрівників