«Жорстке попередження для людства». ООН оприлюднила звіт щодо глобальних кліматичних змін
Pixabay

Люди безпрецедентними темпами змінюють клімат Землі, тому необхідно різко скоротити викиди шкідливих речовин в атмосферу, щоб утримати глобальну температуру в межах норм, встановлених Паризькою кліматичною угодою.

Про це говориться у звіті Міжурядової панелі ООН зі зміни клімату.

Автори запевняють, що концентрація вуглекислого газу в атмосфері у 2019 році була найвищою за останні 2 млн років.

А глобальна температура поверхні землі «з 1970 року збільшувалася швидше за будь-які інші п’ятдесятирічні періоди в історії за останні 2 тисячі років».

У Міжурядовій групі експертів з питань змін клімату (МГЕЗК) зазначили, щорічна площа льоду в Арктиці за період з 2011 по 2020 роки була найнижчою з 1850 року, а глобальний рівень моря «з 1900 року підвищувався швидше, ніж у будь-якому іншому столітті за останні 3 тисячі років».

У звіті вказується, що кліматична система безумовно постраждала від людського впливу. Це і спричинило підвищення температури земної поверхні, а рівень світового океану може піднятись на два метри вже до кінця століття.

У турецькому Мармарисі почалася евакуація туристів через лісову пожежу (відео)

За прогнозами МГЕЗК, якщо у наступні десятиліття не буде різкого скорочення викидів вуглекислого та інших парникових газів, то планеті загрожуватимуть екстремальні погодні умови. І чимало тварин і рослин не зможуть адаптуватися до цих умов.

Звіт МГЕЗК створювали 234 експерти з 66 країн, в тому числі з України.

Друга та третя частини звіту, вихід яких очікують у 2022 році, зосередяться на питаннях наслідків, адаптації та вразливості до зміни клімату.

Крім того розглядатимуться зусилля щодо пом'якшення наслідків впливу людини на зміни клімату Землі.

Температура на Землі зростатиме

Згідно з усіма розглянутими варіантами, глобальна температура поверхні землі продовжуватиме зростати, принаймні, до середини нинішнього століття.

За сценарієм найбільших викидів, глобальна температура виросте на 5,7°C до кінця століття, а найнижчих — до 2100 року вона може зберегтися на рівні від 1 до 1,8°C у порівнянні з доіндустріальною епохою.

Антоніу Гутерріш, генеральний секретар ООН  назвав звіт «червоним рівнем попередження для людства». Він закликав країни об‘єднати зусилля задля подолання зміни клімату.

План Б. Чи зможе геоінженерія врятувати Землю від кліматичної катастрофи