Зі школи у в'язницю. Освітянам нагадали про відповідальність

В офіційному листі чиновники нагадали про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення санітарно-гігієнічних правил. В разі, якщо школа знаходиться в «червоній» карантинній зоні, та продовжує працювати, на її керівника можуть накласти штраф в розмірі від однієї до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17—68 тис. грн). Або позбавити волі на строк до трьох років. У випадку, якщо недотримання карантину призвело до смерті школяра — тюремного ув'язнення на строк від трьох до п'яти років.

Подібне нагадування виглядає нелогічно, адже за обмеженнями для «червоної зони» забороняється робота будь-яких освітніх закладів та дитячих садочків. Окрім того, цікаво одивитися, як слідчі будуть надавати докази, що інфікування коронавірусом відбулося саме в приміщені школи.

Розділення України на карантині зони викликало незадоволення в регіонах. Представники місцевої влади Чернівців, Тернополя, Івано-Франківська заявили, що судитимуться з Кабінетом міністрів через карантин. 7 вересня набув чинності новий поділ на карантинні зони. Окрім вже названих, до «червоної зони» включено райони та населенні пункти в Одеській, Рівненській, Харківській та Чернігівській областях.

Хоча в міністерстві охорони здоров'я взагалі не відкидають, що «червона зона» може буде введена по всій території країни. Наразі зафіксовано більше 70 тис. активних хворих на коронавірус, що призводить до переповнення стаціонарних відділень лікарень. Щодня фіксують більше 2,5 тис. нових випадків.