Зібрали 18 тонн мертвої риби: на півночі ліквідовують наслідки забруднення річок
Держагентство меліорації

На півночі України продовжується збір та захоронення загиблої риби з річок Сейм та Десна, забруднених росіянами. У Сумській області вже зібрали більш ніж 12 тонн, а в Чернігівській області — 6 тонн.

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Зараз українські фахівці проводять штучну аерацію водойм для насичення їх киснем. Це має посилити дію внесених бактерій та покращити якість води.

Основні заходи здійснюють в Чернігівській області. Зокрема, у селах Макошине та Максаки. Наразі маса забруднених вод у річці Десна дісталась до села Кладьківка Чернігівської області.

Держекоінспекція та Держводагентство за останню добу відібрали 26 проб води, щоб дослідити забруднення. Також державні екоінспектори провели відбір проб грунтової води з шахтних колодязів. Про їх результати мають повідомити згодом.

Окрім того, на Чернігівщині екологи повідомили місцевому населенню про заборону на купання та ловлю риби. Держпродспоживслужба запровадила посилений контроль за продажем риби у постраждалих регіонах. Населення також попередили про ймовірну небезпеку використання води з річки Сейм для напування худоби та поливу городини.

Наразі фактів торгівлі рибою, що померла в річці Сейм, не виявлено.

Забруднення річки Сейм: що відомо

Річка Сейм бере початок у Курській області рф, де наразі тривають бойові дії, і впадає в Десну на території Чернігівської області. Далі Десна зливається з Дніпром поблизу Києва.

28 серпня мер Вишгорода Олексій Момот повідомив про виявлення отруйної речовини в річці Десна, яка, за його словами, рухається за течією з боку російського кордону.

Згодом Київська обласна військова адміністрація спростувала це твердження, заявивши, що жодних перевищень допустимих рівнів органічних та мінеральних речовин у річці Десна на території Київської області не зафіксовано.

Однак пізніше голова Держводагентства Михайло Янчук підтвердив, що сталося забруднення річки Сейм, яке досягло Десни.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Біля берегів Криму зафіксували землетрус