З’їзд суддів вдруге не зміг обрати суддю Конституційного Суду України через зіпсовані бюлетені
УНІАН

Делегати XVIII чергового з'їзду суддів не обрали суддю Конституційного Суду України за своєю квотою. Причиною вони назвали те, що при повторному голосуванні за одного з двох кандидатів виявилося багато зіпсованих бюлетенів.

З’їзд суддів провів повторне таємне голосування 10 березня, повідомляє пресслужба Ради суддів. Вона зазначає: «267 бюлетнів було отримано делегатами, 243 бюлетня визнано дійсними, 24 бюлетені визнані не дійсними».

Олександр Коровайко отримав 134 голоси, а Олександр Прокопенко 109 голосів.

Через невелику різницю і кількість зіпсованих бюлетенів з'їзд суддів не обрав суддю Конституційного Суду.

 
XVIII з'їзд суддів України (10 березня 2021)

ХVІІІ з’їзд суддів України продовжує свою роботу. Сьогодні на порядку денному наступні питання: - Про обрання члена Вищої ради правосуддя; - Про призначення судді Конституційного Суду України; - Про обрання Ради суддів України; - Звіт Ради суддів України про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан організаційного та фінансового забезпечення діяльності судів; - Інформація Голови Державної судової адміністрації України про її діяльність, зокрема щодо організаційного, фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності органів судової влади.

Posted by Прес-служба Ради суддів України on Tuesday, March 9, 2021

З першого разу з'їзд не обрав суддю КСУ, оскільки жоден кандидат не отримав необхідної для обрання кількості голосів. Судді прийняли рішення про повторне таємне голосування. У бюлетень для голосування були внесені два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів, — глава Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко і суддя Верховного Суду Олександр Прокопенко.

«Очевидно, буде оголошуватися новий конкурс і процедура буде розпочата спочатку», — сказав «Інтерфаксу» глава Ради суддів Богдан Монич.

Передісторія

Нинішній з’їзд суддів прикметний подіями довкола КСУ за останні пів року та суспільною увагою до скандальних рішень судів.

9 березня декілька сотень людей зібралися біля «Президент готелю» у центрі Києва, аби запротестувати проти з’їзду суддів. Акцію назвали «Ні з’їзду суддівської нечесті», серед організаторів були «Автомайдан» і «Центр протидії корупції». У ЦПК виступили проти обрання членів ВРП і за її реформування.

Рада суддів переносила місце проведення XVIII з'їду суддів України з приміщення Міжнародного центру культури та мистецтв до «Президент готелю» у Києві.

Посли країн «Групи семи» закликали відкласти призначення до Вищої ради правосуддя та Конституційного Суду до встановлення прозорих процесів відбору.

З’їзд суддів обрав чотирьох членів ВРП за своєю квотою.

З’їзд суддів України обрав четвертого члена Вищої ради правосуддя за своєю квотою