ЗМІ пишуть про ураження ворожих А-50 та Іл-22М11 над Азовським морем: що це за літаки

Ввечері 14 січня Сили оборони збили над акваторією Азовського моря російський літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування А-50 А-50 і підбили повітряний командний пункт Іл-22М11. Про це повідомляють українські ЗМІ з посиланням на джерела у ЗСУ.

Першим про втрату зв'язку із А-50 повідомив Telegram-канал monitor, який займається дістеженням руху ворожої авіації. Згодом цю інформацію підтвердив заступник голови оборонного комітету Верховної Ради Юрій Мисягін. За його даними, А-50 був збитий, а Іл-22 після ураження намагався дістатися до найближчого аеродрому, проте зник з радарів, після початку зниження, в районі Керчі.

Більш детально про ураження літаків розповіло видання РБК-Україна з посиланням на джерело у Силах оборони. Повідомляється, що А-50збили одразу після його заступу на чергування у районі Кирилівки близько 21:10-21:15. Він зник з радарів і припинив відповідати на запити тактичної авіації, а пізніше пілот винищувача Су-30 виявив займання та падіння невстановленого літака.

Іл-22М11, який здійснював чергування в районі Стрілкового, також підбили близько 21-ої години. Після ураження, літак планував здійснити посадку в Анапі, запросив евакуацію, виклик «швидкої» та пожежної машини. Видання опублікувало аудіоперехоплення цього запиту.

https://t.me/RBC_ua_news/79822

Ураження літаків з посилання на джерела серед військових також підтверджують Суспільне та Мілітарний. Офійціно цю інформацію у ЗСУ поки не коментували. При цьому командувач Повітряних сил Микола Олещук написав пост: «Це вам за Дніпро. Горіть у пеклі, нелюди! P.S. Поки без деталей». Напередодні були роковини російського ракетного удару по багатоповерхівці, від якого загинули 46 людей.

Водночас російські військові пабліки підтверджують ураження Іл-22. Вони пишуть, що поранений командир самотужки дотягнув до аеродрому і зміг посадити літак. Про деталі загибелі А-50 вони поки не пишуть, проте ворожий Telegram-канал Fighterbomber, який спеціалізується на авіації, написав про велику трагедію та загибель пілотів. 

Що відомо про А-50

А-50 – це літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування на базі військово-транспортного літака Іл-76. Свій перший політ він здійснив у 1978 році, а офіційно його прийняли на озброєння в СРСР у 1988-му. 19 грудня 1978 року. За радянських часів встигли виготовили приблизно 31 літак. Зараз, як пише Мілітарний, на озброєні рф перебувають 9 таких бортів. Російська промисловість їх вже не виготовляє, а лише модернізує існуючі літаки до версії А-50У.

А-50

Літак може проводити розвідку, повітряних, наземних та надводних цілей. За допомогою оптико-електронних бортових систем він здатен виявляти факели балістичних ракет на відстані до 800 кілометрів, а радіолокаційна станція здатна знаходити та супроводжувати літаки та крилаті ракети на відстанях до 700 кілометрів. Цілі по типу пускових установок протиповітряної оборони, балістичних ракет – на відстані до 400 кілометрів, а скупчення бронетехніки – до 450.

Також А-50 може давати зовнішнє цілевказання винищувачам та виступати у ролі повітряного командного пункту.

Відзначимо, що перший літак такого типу було пошкоджено у лютому 2022 року на аеродромі у Білорусі. Тоді місцеві партизани за допомогою дрона уразили його радіолокаційну антеру, після чого А-50 улетів на ремонт до Ростову-на-Дону.

Що відомо про Іл-22М11

Іл-22М11 — повітряний командний пунтк, розроблений у 1980-х роках на базі пасажирського літака Іл-18Д. Усього виробили 21 такий борт. Більшість з них після розпаду СРСР отримала росія. П'ять з них в останні роки пройшли мобернізацію.

Повітряний командний пункт Іл-22М11 Ил-22-м11

У квітні 2022 року український ЗРК «Бук» уразив один такий літак, але тоді він зміг дотягнути до аеродрому. Менше пощастило Іл-22М11, який 24 червня збили «вагнерівці» під час свого походу на Москву. Тоді загинув увесь його екіпаж.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Карта бойових дій в Україні станом на 15 січня