ЗМІ розкрили схему, як попри санкції до рф потрапляють розкішні автомобілі з Європи

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну країни Великої сімки та Велика Британія, запровадили санкції, після чого експорт товарів розкоші до рф знизився. Однак, з часом, ці ж товари, зокрема і західні автомобілі, почали масово постачатися до сусідніх країн, а звідти й у саму росію.

Про це йдеться в розслідуванні Sky News.

Журналісти видання приїхали до Грузії, де розсекретили складну, але добре відточену схему постачання автомобілів до росії.

У розслідуванні зазначається, що хоча після повномасштабного вторгнення експорт товарів розкоші до росії впав до нуля, він раптово зріс для багатьох сусідів рф. Велика Британія почала надсилати обладнання для безпілотників до Киргизстану, а розкішні автомобілі до Азербайджану в таких обсягах, яких ніколи не експортувала раніше.

Водночас в Азербайджані відбувся раптовий стрибок у власному експорті розкішних автомобілів, попри те, що сама країна такі автомобілі не виробляє. Азербайджан експортує автівки до інших країн Кавказу та Центральної Азії, включаючи Грузію та Казахстан.

Так на КПП Грузії журналісти помітили не офіційні автостоянки заповнені автомобілями преміум-класу.

Після цього журналісти вирушили до Грузії та провели кілька днів поблизу кордону, де поспілкувалися з людьми, які задіяні до схеми транспортування європейських машин до росії.

Журналісти з'ясували, що автомобілі реєструють та розмитнюють у Вірменії, перш ніж вони прибудуть на північ до КПП Ларс у росії. Іноді тим, хто везе машини до росії, радять сказати, що їх везуть лише через росію до Киргизстану.

Після цього автомобілям видають транзитні номерні знаки, і їх можна переганяти через кордон. Оскільки грузини можуть їздити без віз в росію і навпаки, вони просто перевозять і залишають машину на іншому боці, де її забирає інша група чоловіків, а потім автостопом повертаються назад до Грузії.

Журналісти побачили, як у такий спосіб переправляли через кордон багато автомобілів. Жодну особу в ланцюжку не можна легко звинуватити у злочині — хоча, це, безумовно, є порушенням санкційного законодавства.

Крім того, це означає, що автомобілі не з'являються в митних даних — вони просто прибувають до Азербайджану чи Грузії, а потім зникають.

Розслідувачі дізналися, що це лише один із численних маршрутів, якими санкційні товари потрапляють до росії, але саме такі маршрути значною мірою пояснюють, як путіну вдається забезпечувати свій режим компонентами, необхідними для ведення війни, і предметами розкоші, необхідними для винагороди його наближених.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія попри санкції продовжує постачати нафту в Угорщину і Словаччину