ЗМІ заявили, що в Африці повстанці-туареги розгромили «вагнерівців»: що відомо (відео)

Повстанці-туареги CSP-PSD на півночі африканської держави Малі заявили, що вбили й поранили десятки солдатів і найманців «ПВК Вагнера». Бої тривали протягом двох днів біля кордону з Алжиром.

Про це повідомляє Reuters.

Армія Малі заявила, що втратила двох своїх солдатів і ще десятеро — поранені, однак вдалося вбити близько 20 бойовиків «ПВК Вагнера». 

Увага! Чутливий контент.

Повстанці також повідомили, що під час боїв захопили бронетехніку, вантажівки й цистерни і пошкодили гелікоптер. Він розбився в місті Кідаль.

Telegram-канал Baza повідомляє, колона «вагнерівців» потрапила в засідку туарегів у Малі. Попередньо, загинули щонайменше 20 бойовиків, а низка ресурсів стверджує, що кількість ліквідованих сягає 50.

Серед загиблих може бути й автор відомого «вагнерівського» телеграм-каналу Grey Zone Никита Федянин з позивним «Білий». Оновлень у його каналі не було з 23 липня. Остання публікація — фото бойовиків «ПВК Вагнера» на тлі бронемашини Typhoon у Малі.

https://t.me/grey_zone/23646

Російське видання «Лента.ру» з посиланням на військового експерта Бориса Рожина пише, що також загинув командир російських найманців у Малі Антон Єлізаров із позивним «Лотос». Він очолив ПВК після смерті її фінансиста Євгена Пригожина та колишнього ватажка Дмитра Уткіна. Єлізаров брав участь у вторгненні в Україну та керував штурмами під Попасною, Сєверодонецьком, Лисичанськом, Вуглегірською ТЕС та під Соледаром. Перед цим убивав людей у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Сирії. «Лотос» має звання Героя рф, а також «ДНР» і «ЛНР». Як «Лотос», так і «Білий» катували українців, чим дуже пишалися.

Сьогодні повстанці CSP-PSD опублікували звернення до українців українською мовою. Вони висловили солідарність із Україною в боротьбі з росією та запропонували передати полонених найманців «ПВК Вагнера».

«Дорогі брати-українці, ми, Збройні сили CSP-DPA, хочемо висловити нашу солідарність із вашою боротьбою проти російських злочинців. Ми захопили значну кількість найманців «Вагнера» і хочемо передати вам цих полонених як знак підтримки та солідарності. Цей жест спрямований на те, щоб допомогти вам у вашій боротьбі за справедливість і свободу. Ми сподіваємося, що це сприятиме зміцненню наших звʼязків і нашій спільній перемозі. Зі всією нашою підтримкою, Збройні сили CSP-DPA», — йдеться у повідомленні.

Повстанці-туареги: що про них відомо

Туареги — етнічна група, яка населяє регіон Сахари, зокрема частину північного Малі.

Угруповання повстало проти уряду малійської хунти у 2012 році, але пізніше повстання перехопили ісламістські угруповання.

У 2015 році воно підписало мирну угоду з Малі, але наприкінці 2022 року CSP-PSD вийшло з переговорів. Проти туарегів, зокрема, воює «ПВК Вагнера».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рф намагається заволодіти урановими активами в Нігері, які належать французькій компанії — Bloomberg