Знесення садиби Зеленських: правоохоронці відкрили кримінальне провадження

Шевченківська окружна прокуратура міста Києва розпочала кримінальне провадження за знесення історичної садиби Зеленських по вулиці Кониського 22.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

У січні 2024 року на будівлю наклали арешт із забороною користування, розпорядження і відчуження в межах кримінального провадження про навмисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 КК України).

Арешт на садибу наклали, оскільки, згідно Генерального планну Києва, будівля входить до меж історичного ареалу міста. На проведення будівельних робіт потрібно погодження Мінкульту, якого не було. Відтак, у зв’язку з арештом будівлі, усі роботи мали бути зупинені. Попри це, протягом тривалого часу там проводились будівельні роботи.

19 липня невстановлені особи із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок. Місце, де знаходиться техніка, вже встановили. Там провели невідкладний обшук та вилучили її. До суду подано клопотання про її арешт.

Дії осіб, які руйнували будинок, кваліфіковано як знищення майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України). Також розслідується факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфіковано як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Може бути небезпечно: у КМДА проти демонтажу Арки дружби народів