Знесення садиби Зеленських у Києві: власнику будівлі оголосили підозру

Правоохоронці оголосили підозру власникові будівлі, за вказівкою якого у Києві знесли садибу Зеленських — історичну будівлю кінця ХІХ століття.

Про це повідомила столична поліція.

Садиба вже неодноразово була під погрозою знищення, через що слідчі спільно з прокуратурою тричі звертались до суду з клопотаннями про накладення арешту на будинок та земельну ділянку, який надалі скасовували за позовом адвокатів відповідача. Востаннє за ініціативи правоохоронців 18 січня та 19 лютого на ділянку та будинок наклали новий арешт, який не скасували в судовому порядку.

Попри це, 19 липня 32-річний власник будівлі, який знав про ці обмеження вирішив його знести. Для цього він залучив будівельну фірму, співробітникам якої надав вказівку на демонтаж садиби, кажуть у поліції. 

Слідчі оголосили власникові будинку про підозру за ч. 1 ст. 388 Кримінального кодексу України — умисне пошкодження та знищення майна, на яке судом накладено арешт.

Досудове розслідування в цьому кримінальному провадженні триває. Встановлюється ступінь участі інших учасників, причетних до знищення історичної будівлі.

За фактом знесення будинку розпочаті кримінальні провадження за фактом умисного незаконного знищення об'єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 ККУ); самовільного будівництва (ч. 3 ст. 197-1 ККУ) та за фактом незаконних дій щодо майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 ККУ).

Проте власник садиби Зеленських готовий відновити незаконно знесену будівлю. Про це стало відомо із  засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, яке відбулось напередодні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Влада Києва подасть до суду на забудовника, який незаконно зніс садибу Зеленських