«Золотий м’яч» 2023: пряма трансляція церемонії нагородження і головні фаворити
Ballon d'or 2023

У понеділок, 30 жовтня, в Парижі відбудеться церемонія нагородження найкращого футболіста світу 2023 року премією «Золотий м’яч».

Chas News розповідає, де і коли дивитися пряму трансляцію події та хто головні фаворити.

«Золотий м’яч»: історія нагороди

Нагорода «Золотий м’яч» (фр. Ballon d'Or) заснована французьким журналом France Football. З 1956 року редакція щороку вручала її найкращому футболісту Європи.

До 1995 року нагороду присуджували лише європейцям. Після 1995-го «Золотий м’яч» міг отримати будь-який гравець європейського клубу, наприклад, легіонер з Південної Америки.

З 2007 року нагорода остаточно розширилась — відтоді нею нагороджують найкращого футболіста усього світу.

У 2010 році спільним рішенням міжнародної федерації ФІФА і редакції France Football під назвою «Золотий м’яч» об’єднали дві найпрестижніші індивідуальні нагороди у футболі — премію журналу і звання гравця року ФІФА

З 2016 року нагороду знову окремо вручає видання France Football.

У 2022 році France Football змінив термін, який береться до уваги при врученні щорічної премії. Тепер нагороду вручають за досягнення футболістів не за календарний рік, а за футбольний сезон, який у більшості провідних країн триває з кінця літа до початку літа наступного року.

Хто і як визначає володаря нагороди «Золотий м’яч»

Володаря «Золотого м’яча» визначають голосуванням журналістів — по одному від певної країни.

До 2007 року право голосу мали представники ЗМІ європейських країн. З 2007 року також голосують журналісти з інших частин світу.

У 2022 році France Football запровадив обмеження: голосувати можуть лише журналісти з країн, чиї збірні ходять до топ-100 світового рейтингу ФІФА.

До 1995 року журналіст міг проголосувати за будь-якого футболіста. Потім France Football почав надавати шорт-ліст кандидатів. Спочатку їх було 50, з 2007-го — 30.

Тричі «Золотий м’яч» отримували українці:

  • 1975 — Олег Блохін («Динамо» Київ)
  • 1986 — Ігор Беланов («Динамо» Київ)
  • 2004 — Андрій Шевченко («Мілан» Італія)

Список номінантів на «Золотий м’яч» 2023 року

Цього року на приз претендували:

Хуліан Альварес (Манчестер Сіті), Ніколо Барелла (Інтер), Джуд Беллінгем (Реал Мадрид), Карім Бензема (Аль-Іттіхад), Яссін Буну (Аль-Хіляль), Кевін де Брейне (Манчестер Сіті), Вінісіус Жуніор (Реал Мадрид), Рубен Діаш (Манчестер Сіті), Антуан Грізманн (Атлетіко), Ілкай Гюндоган (Барселона), Йошко Гвардіол (Манчестер Сіті), Ерлінг Голанд (Манчестер Сіті), Мартін Едегор (Арсенал), Хвіча Кварацхелія (Наполі), Гаррі Кейн (Баварія), Рандал Коло-Муані (ПСЖ), Роберт Левандовські (Барселона), Еміліано Мартінес (Астон Вілла), Лаутаро Мартінес (Інтер), Кіліан Мбаппе (ПСЖ), Ліонель Мессі (Інтер Маямі), Кім Мін Дже (Баварія), Лука Модріч (Реал Мадрид), Джамал Мусіала (Баварія), Андре Онана (Манчестер Юнайтед), Віктор Осімген (Наполі), Родрі (Манчестер Сіті), Букайо Сака (Арсенал), Мохамед Салах (Ліверпуль), Бернарду Сілва (Манчестер Сіті).

Ballon d'or 2023 золотий м'яч 2023

Хто отримає «Золотий м’яч» 2023: головні фаворити

Традиційно організатори премії намагаються тримати ім’я переможця в таємниці до самої церемонії нагородження. Утім завжди трапляються витоки інформації.

Цього року ЗМІ майже впевнені, що «Золотий м’яч» знову отримає аргентинець Ліонель Мессі. Минулого сезону він допоміг своїй збірній Аргентини стати чемпіоном світу 2022 року.

Напередодні церемонії нагородження букмекери оцінювали вірогідність отримання «Золотого м’яча» Ліонелем Мессі у 90%.

36-річний Мессі, який з літа 2023 року Мессі виступає в США за «Інтер Маямі», є рекордсменом за кількістю «Золотих м’ячів» — 7 (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021). П’ять нагород у Кріштіану Роналду, який цього року на премію не номінований.

Другим головним претендентом на «Золотий м’яч» 2023 року є норвежець Ерлінг Голланд, який із «Манчестер Сіті» минулого сезону виграв так званий требл, тобто три трофеї, — Лігу чемпіонів, чемпіонат Англії та Кубок Англії. Шанси Голланда оцінюють у 18%.

Всі інші претенденти, зокрема, француз Кіліан Мбаппе та нідерландець Кевін де Брюйне мають шанси на нагороду не більше 2%.

«Золотий м’яч» 2023: пряма трансляція

Церемонія нагородження почнеться о 21:45 за Києвом. В Україні наживо її можна подивитися на Youtube-платформі «Футбол 2.0».

Спорт у 2023 році: календар головних подій