Зорепади у 2024 році: де і коли спостерігати метеоритні потоки
Unsplash

Зорепад, також відомий як «метеоритний потік» — це явище, під час якого на нічному небі можна побачити численні метеори, які ніби летять з однієї точки. Це відбуваються у моменти, коли велика кількість метеорів із космосу входять в атмосферу Землі. Здебільшого, явище періодичне і триває від декількох днів до декількох тижнів і спостерігається щороку приблизно в один і той же час.

Сhas News розповідає, коли відбудуться зорепади у 2024 році і коли їх можна побачити на власні очі.

Календар зорепадів 2024

Піки метеоритних потоків цьогоріч припадають на такі дати:

  • Зорепад Ліриди — 21-22 квітня;
  • Зорепад Арієтиди — 7 липня
  • Зорепад Персеїди — 8-13 серпня;
  • Зорепад Драконіди — 8-9 жовтня;
  • Зорепад Оріоніди — 21-22 жовтня;
  • Зорепад Леоніди — 17-18 листопада;
  • Зорепад Гемініди — 13-14 грудня.

Зорепад Ліриди

Його можна було спостерігати з 15 по 29 квітня. Ліриди — це дуже швидкі і яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані «вогненні кулі». Цей метеорний потік один з найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці у 687 році до н. е.

Зазвичай інтенсивність такого зорепаду невелика — близько 20 «зірок» на годину. Проте іноді відбуваються різкі збільшення метеоритного потоку. Кількість згораючих метеоритів може досягти 100 штук на годину.

Зорепад Арієтиди

Цей зорепад триватиме з 20 травня по 2 липня, а його пік припаде на 7 червня. Вчені характеризують його, як середній потік зірок — приблизно 50-60 метеорів на годину.

Зорепад буде важко побачити без спеціальних приладів, адже більшість цих метеорів входить в атмосферу Землі вдень. Але ті, які не встигли впасти вдень можна буде помітити приблизно за годину до сходу Сонця.

Зорепад Персеїди

Щороку метеорний потік Персеїди можна спостерігати приблизно з 23 липня до 22 серпня. Період найбільшої активності очікується з 8 до 14 серпня. У 2024 році пік зорепаду припадає на ночі — з 11 на 12 і з 12 на 13 серпня. Його можна спостерігати у будь-який темний час, але найкраще потік буде видно з 2 до 4:30 ранку.

Персеїди — це один з найпотужніших метеорних потоків. Потік Персеїди виникає, коли Земля проходить через шлейф комети Свіфта — Таттла. Її відкрили у 1862 році, коли вона проходила найближче до Землі.

Також паралельно з Персеїдами можна спостерігати зорепад Каприкорніди. Зазвичай, перші мають білий колір, у той час як Каприкорніди — з відтінком жовтого та помаранчевого.

Зорепад Драконіди

Зорепад Драконіди триває з 5 по 11 жовтня, а його пік у 2024 році можна буде спостерігати в ніч на 9 жовтня з 21 години. Зазвичай активність метеоритів не дуже висока, але інколи відбуваються раптові вибухи активності.

Драконіди — один із найбільш зручних для спостережень метеорних потоків. Також явище також відоме як Джакобініди, через звʼязок з кометою Джакобіні-Циннера. Сузір'я Дракона, з якого вилітатимуть метеори, розташоване трохи лівіше і вище від Великої Ведмедиці. Побачити зорепад можна з 21 години.

Водночас вчені стверджують, що невдовзі це зорепад може перетворитися на справжню бурю, коли кількість падаючих зірок може перевищити 1 тис. на годину. Таке вже відбувалося у 1899, 1933 і 1946 роках.

Зорепад Оріоніди

Він буде активний з 26 вересня до 22 листопада. Найкраще метеоритний потік буде видно з першої половини жовтня до початку листопада.

Зорепад Оріоніди утворює комета Галлея. Свою назву він отримав через сузір’я, в якому розташовується їхній радіант — сузір’я Оріона. Аби його побачити, треба дивитися у бік частини неба, що знаходиться трохи вище сузір'я. Найкраще потік метеоритів буде видно після опівночі.

Загальна інтенсивність зорепаду не висока: від 10 до 20 метеоритів на годину, але іноді його активність зростає до 40 — 100.

Зорепад Леоніди

Зорепад Леоніди триватиме з 3 листопада до 2 грудня, а найбільша його активність припаде на 17-18 листопада. Найшвидші та найбільші метеори виглядають жовтими та помаранчевими, менші — зеленими. Найкраще цей зорепад можна буде побачити перед світанком.

Цей метеоритний потік складається з дрібних осколків комети Темпеля-Туттля та має радіант у сузір’ї Лева. Інтенсивність такого зорепаду — 10-15 «зірок» на годину, але інколи його активність може бути досить високою. У 1966 році спостерігалося падіння кількох тисяч метеоритів за хвилину, що призвело до «метеоритної бурі».

Комета Темпеля-Туттля наближається до Сонця кожні 33 роки, тому зорепад Леоніди у такі періоди особливо активний. Таке шоу очікується у 2031 році під час чергового зближення комети з Сонцем.

Зорепад Гемініди

Він очікується з 4 до 17 грудня, а пік буде у ніч з 13 на 14 грудня. Цей зорепад вирізняється особливо великою яскравістю.

Гемініди — це найпотужніший унікальний метеорний дощ. Радіант потоку — знаходиться у сузірʼї Близнюків поблизу Кастора, але його джерелом називають астероїд 3200 Фаетон. Разом із Квадрантидами вони вважаються одними з небагатьох великих метеорних потоків, що походять не від комет.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ретроградний Меркурій та інші планети у 2024 році: астрономічний календар