Зрадник чи герой. Як вбитий СБУ Денис Кірєєв працював на українську розвідку
ГУР

5 березня 2022 року СБУ повідомила, що при затриманні був ліквідований учасник українсько-російських переговорів Денис Кірєєв. Чоловіка підозрювали у державній зраді.

Однак американське видання The Wall Street Journal опублікувало текст із розповіддю про те, що саме Кірєєв був людиною, яка попередила голову розвідки Кирила Буданова про вторгнення й атаку на Київ 23 лютого 2022 року. Chas News викладає стислий переказ розслідування.

Як пише WSJ із посиланням на Кирила Буданова, Кірєєв у 2022 році передав начальнику розвідки інформацію від своїх російських контактів, яка допомогла Києву встояти на початку вторгнення.

«Якби не Кірєєв, найімовірніше, Київ був би взятий», — казав Буданов. За його словами, банкір співпрацював із європейськими розвідувальними службами та мав зв'язки із російськими військовими та чиновниками. Свої контакти в рф Кірєєв встановлював ще у 2006 році, коли працював на близьких до Віктора Януковича Андрія та Сергія Клюєвих.

У 2021 році Кірєєв потрапив у поле зору Буданова, який вже став начальником розвідки. Як пише видання, генерал звертався до патріотизму чоловіка та просив його стати подвійним агентом. Кірєєв погодився та тривалий час передавав інформацію.

«Він отримував дані про все. Світ спецслужб та світ фінансів завжди пов'язані, як і світ криміналу, принаймні, в наших країнах», — пояснив Буданов. Восени 2021 року розвідка США попередила про можливий напад рф на Україну, а Кірєєв зміг підтвердити це зі своїх російських джерел.

18 лютого 2022 року агент планував покинути Україну та поїхати у відпустку, однак передумав. За словами вдови Кірєєва, він сказав, що «не зміг би дивитись собі в очі», якби залишив країну.

23 лютого Кірєєв сказав Буданову, що путін готує вторгнення та знав, де атакуватимуть. Вранці 24 лютого російські вертольоти висадили десант в аеропорту «Антонов» під Києвом.

Буданов каже, що дані від Кірєєва дали Україні кілька важливих годин, аби перекинути війська та відбити атаку. За тиждень після початку вторгнення Буданов попросив агента взяти участь у переговорах росії та України, які проходили в Білорусі.

Перед другим раундом перемовин Кірєєву зателефонували з офісу Олександра Поклада, начальника контррозвідки СБУ. Агент вирушив на вокзал у Києві з особистою охороною, якій сказав, що його можуть заарештувати. Біля Софійського собору машину Кірєєва оточили агенти СБУ, вивели його з автівки та посадили в мікроавтобус. Приблизно через півтори години Дениса Кірєєва знайшли вбитим у центрі столиці. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Український переговорник Денис Кірєєв загинув під час виконання службових обов’язків — ГУР