Зробили понад 1400 «анонімних щеплень». МОЗ заборонив лікарні в Ужгороді вакцинувати від COVID-19
Pixabay

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) виключило з переліку закладів лікарню в Ужгороді, де облаштували «кабінет анонімних щеплень» проти коронавірусу. У відомстві називають таку ініціативу незаконною.

Про це на брифінгу 10 листопада повідомив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я.

За його словами, кожне щеплення проти коронавірусу необхідно вносити до електронної системи охорони здоров'я, оскільки так передбачають нормативно-правові акти МОЗ.

«У цей заклад тепер заборонено передавати вакцину, закуплену коштом держави або доставлено в межах ініціативи COVAX. Додатково цей заклад перевірить ліцензійна комісія МОЗ на предмет дотримання ліцензійних умов», — заявив Ляшко.

Що відомо про цей пункт щеплення

У листопаді в Ужгороді запрацював «кабінет анонімних щеплень» у приватному медичному центрі Prevention Hospital. Там пропонували вакцинуватися людям, які, наприклад, купили фальшиві COVID-документи про вакцинацію.

Віктор Петров, лікар-інфекціоніст запевняв, що у кабінеті не треба вказувати свої особисті дані.

Пацієнти повинні будуть підписати згоду про щеплення, але вони можуть використовувати псевдонім.

8 грудня Петров повідомляв, що в анонімному кабінеті вакцинувались 1 420 людей, цитує «Укрінформ».

«Серед них ми зафіксували 202 медичні працівники, 107 держслужбовців, 320 освітян, 20 підприємців, 134 людей, які купили документ про щеплення через релігійні переконання, та 65 військовослужбовців», — розповідав лікар.

Вакцинувати усіх. Як людство перемогло віспу