ЗСУ підтвердили удар ракетами Х-69 по Трипільській ТЕС: що про них відомо (фото)
х-69

Вночі 11 квітня росіяни атакували Трипільську ТЕС новими крилатими ракетами Х-69. Цю інформацію в ефірі телемарафону підтвердив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш.

За його словами, імовірно, російські війська вже використовували Х-69 для атак по Україні, однак вони досі залишаються новою ціллю для української ППО.

«Росія постійно продовжує намагатися виготовляти нові ракети. Але все залежить від успішності їх продукування, наскільки швидко росіяни зможуть забезпечувати себе різними напівпровідниками, чипами, мікросхемами тощо», — додав Євлаш.

Він припустив, що ракети Х-69 вдасться збивати за допомогою ЗРК Patriot, оскільки вони справлялися і зі складнішими типами ракет, як-от «Кинджал» і «Циркон».

Першим про удар по ТЕС саме цими ракетами написало видання Defense Express. За даними журналістів, їх запустили з дистанції у 400 км.

Що відомо про ракету Х-69

Х-69 — це дозвукова крилата ракета для тактичної авіації. Вона з'явилася внаслідок глибокої модернізації ракети Х-59МК2. Характерною особливістю «Х-69» є квадратне січення корпусу. Крім того, у модифікованій версії змінилася дальність застосування, швидкість польоту, бойова частина. Вперше її показали на публіці у серпні 2022 року.

Ракета Х-59МК2

Ракета х-69

Російські медіа декларували її дальність у 290 км, вагу бойової частини у 310 км, а максимальну швидкість в 1000 км/год. Однак як пише Defense Express, удар по Трипільській ТЕС засвідчив, що як мінімум дальність застосування більша. Х-69 оснащена системами супутникової та інерційної навігації, а також завадозахищеними антенами «Комета-М».

Також ракета нібито може летіти на висоті у 20 метрів, що ускладнює її виявлення і відповідно ураження системами ППО. Ще одна загроза — можливість запуску з літаків Су-34 та Су-35, які росія має у доволі значній кількості. Це нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МиГ-31К.

Defense Express писало, що цей тип ракет окупанти вже застосували для удару по Україні 7 лютого. Згодом цю інформацію фактично підтвердив Олександр Рудін, директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. За його словами, аналіз уламків, показав що той екземпляр Х-69 виготовили наприкінці 2023 року. При цьому ці ракети застосовували для ударів по Україні ще минулого року.

Водночас Defense Express припускає, що зараз про велике сирійне виробництво Х-69 мова не йде і ворог тестує окремі зразки у бойових умовах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Британія може передати Україні експериментальні зразки лазерної зброї DragonFire (відео)