Зеленський: звільнити Ситника не можу. Він продовжує виконувати обов’язки директора НАБУ

Президент Володимир Зеленський у коментарі журналістам заявив, що не може звільнити голову НАБУ Артема Ситника, а тому він поки що виконує обов’язки голови антикорупційного бюро.

«Я не можу його звільняти чи не звільняти. Є рішення Конституційного суд», — сказав Зеленський. І на питання, хто зараз виконуючий обов'язки, уточнив, що саме Ситник.

Нагадаємо, 28 серпня Конституційний суд визнав указ п’ятого президента України Петра Порошенка про призначення Ситника директором НАБУ неконституційним. У своєму рішенні КСУ надав вичерпний перелік посад, призначення на які здійснює президент. Посади директора НАБУ у переліку, відповідно, не було.

У той же день в НАБУ назвали рішення КСУ «політично вмотивованим» і пов’язали його з оприлюдненням «плівок ОАСК», на яких, як зазначають в бюро, «задокументовано розмови щодо «керованого правосуддя в Україні», у тому числі й стосовно ухвалення рішень КСУ».

При цьому, в антикорупційному бюро зауважили, що рішення КСУ не означає автоматичне звільнення Ситника із займаної посади, адже в законі про НАБУ, серед підстав для звільнення, немає рішення Конституційного суду. Більш того, кажуть в бюро, рішення суду може загрожувати призначенню нового директора НАБУ, тому потрібно врегулювати це питання на законодавчому рівні.