Звук мопеду чи бензопили: силовики розповіли, як розпізнати іранський дрон Shahed-136

В ніч на 5 жовтня російські військові атакували Київщину іранськими дронами-камікадзе Shahed-136, які марковані як «Герань-2». Раніше ними завдали по Одещині.

В ЗСУ пояснили, чим небезпечні іранські дрони і як їх наближення можна розпізнати за звуком.

Українські військові зазначають, що ця зброя відносно нова, і наші захисники її ще вивчають. Відомо, що безпілотники Shahed-136 можуть літати на малій висоті, тому їх важко збивати засобами ППО. Водночас, іранські дрони досить гучні, тому цивільні громадяни їх наближення можуть почути заздалегідь і встигнути сховатись в укриття.

«Характерною ознакою іранських дронів є політ на низькій висоті, саме тому їх складно виявити силам ППО. Але вони досить гучні, їх можна почути навіть вночі. Це схоже на звук мотора мопеда чи бензопили. Якщо люди чують такий звук, їм варто йти до укриття та уникати місць, куди можуть бути спрямовані ці дрони», — розповідала Наталія Гуменюк, речниця ОК «Південь», після атаки іранськими безпілотниками Одещини наприкінці вересня.

Сьогодні Андрій Нєбитов, начальник поліції Київської області, підтвердив: «Перед вибухом в Білій Церкві багато людей чули в небі звук схожий на мопед або бензопилу. Так працює двигун безпілотника-камікадзе. Дрони можна побачити візуально, адже іноді вони летять на низькій висоті».

Що відомо про дрон-камікадзе Shahed-136

Безпілотники Shahed-136 росія купує у Ірану.

Іранці почали розробку власних БПЛА ще у 1980-х роках, а вперше про виробництво безпілотників в Ірані стало відомо у 2020 році.

Дрон-камікадзе Shahed-136 являє собою безпілотник з бойовою частиною. Він здатен тривалий час «висіти» у повітрі в режимі очікування в районі цілі та оперативно атакувати її після отримання команди від оператора. Також цей дрон може долати великі відстані і атакувати ціль, на яку його запрограмували.

Shahed-136 не може самостійно знаходити цілі і атакувати об’єкти, що рухаються. Тому його переважно запускають в бік великих стаціонарних цілей. Через це БПЛА становить загрозу в першу чергу для міст і об’єктів інфраструктури, а не для розташування військ ЗСУ.

Де і як використовують дрон Shahed-136

Вважається, що точність цілевказівки у Shahed-136 низька, тому що в ньому використовується інерційна система наведення. Чим далі ціль, тим більшою може бути похибка і менша точність влучання.

Оновлено. Після низки атак на українські міста експерти помітили на збитих безпилотниках блоки управління навігаційоної системи ГЛОНАСС. Завдяки їх встановленню росіянами точність Shahed-136 значно збільшується.

В Україні російська армія використовує Shahed-136 не лише для спричинення руйнувань і пожеж на об’єктах інфраструктури, але й для виявлення українських систем ППО.

Характеристики іранського дрона-камікадзе Shahed-136

У відкритих джерелах наводять такі характеристики іранського безпілотника:

  • вага — 200 кг,
  • вага бойової частини — 40-50 кг,
  • розмах крил — 2,5 м,
  • дальність польоту — до 2500 км,
  • висота польоту — 60-4000 м,
  • крейсерська швидкість польоту — 180 км/год.

На озброєнні російської армії може бути до тисячі дронів-камікадзе Shahed-136.

СБУ викрила агента рф, який «наводив» дрони-камікадзе Shahed-136 на Одещині (фото)