З'явилися перші кадри із звільненими з полону 10 цивільними (відео)

Україна повернула з російського полону десятьох цивільних. Серед них — троє осіб, яких затримали окупанти ще до початку повномасштабного вторгнення.

Служба безпеки та президент Володимир Зеленський опублікували відео, як проходив обмін та перші кадри із звільненими.

Голова держави відзначив зусилля Ватикану в поверненні цивільних українців з російського полону.

Так, додому повернулися:

Наріман Джелял — український кримськотатарський політик, який став заступником голови Меджлісу після обрання Рефата Чубарова. Очолював інформаційно-аналітичний підрозділ. У 2021 року його затримали окупанти і потім «засудили» до 17 років в'язниці за нібито підготовку «диверсії».

Наріман Джелял 

Олена Пех — мистецтвознавиця та колишня наукова співробітниця Горлівського художнього музею. Ще у 2014 році вона з донькою виїхала до Одеси, але періодично їздила провідувати свою хвору матір. У 2018 році під час однієї з поїздок жінку затримали, звинуватили у «шпигунстві» та «зраді» і «засудили» до 13 років в'язниці. У полоні Олену Пех катували, у зв'язку з цим вона намагалась накласти на себе руки.

Олена Пех

Валерій Матюшенко — підприємець з Донеччини. Бойовики затримали його у 2017 році за звинуваченнями у допомозі українським військовим і «засудили» до 10 років ув'язнення. Чоловік був у полоні майже сім років. 10 місяців він провів у катівні «Ізоляції», а потім утримувався у колонії в окупованій Макіївці. 

Валерій Матюшенко до полону

Богдан Гелета та Іван Левицький — священники УГКЦ, які служили у Бердянську. Після окупації міста вони не покинули громаду і продовжували служити як у греко-католицьких, так і римо-католицьким громадам. Окупанти затримали обох у листопаді 2022 року за звинуваченням у зберіганні зброї.

Священники Іван Левицький і Богдан Гелета після звільнення з полону

Також з полону звільнили пятьох цивільних, яких полонили на території Білорусі. Це: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко і Катерина Брюханова. Усіх їх затримали під час повномасштабного вторгнення і засудили нібито за співпрацю з українськими спецслужбами.

Нагадаємо, 22 червня на кордоні з Білоруссю росіянам передали митрополита УМП МП Іонафана, якого в Україні засудили до 5 років в'язниці за виправдання російської агресії. В рф казали, що посередником тоді виступив Ватикан. Українські ЗМІ писали, що Іонафана відправили до рф у рамках обміну.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На Сумщині судять чоловіка, який виготовляв зброю для захисту від росіян: що відомо