З’явилось фото запуску ракети «Нептун», яка потопила крейсер «Москва»

Журналісти «Української правди» розповіли нові деталі знищення російського крейсеру «Москва».

Того дня, 13 квітня, через хмарну українські військові не могли провести розвідку з літаків, безпілотників чи оптичних супутників. А радари, якими армія була оснащена на той час, бачили цілі на відстані до 18 км.

«Вони розуміли, що з неба їх не видно, з берега теж. Плюс вони мають дуже серйозні комплекси ППО на борту та інші системи захисту. Тож вони підпливли на 120 кілометрів до українського берега. І ця самовпевненість їх і згубила», — розповів УП один з українських ракетників.

Втім, близько 16:00 оператор комплексу «Нептун» отримав з радару дані про ціль на відстані 120 км від берега. Це і був крейсер «Москва».

Військові пояснюють, що побачити судно на такій відстані допомогла саме природа. Через похмуру погоду сигнал від радара відбивався від хмар до поверхні води, а від  води назад до хмар.

І 13 квітня російський крейсер несподівано сам зайшов у зону ураження українських ракет. Зазначають, що коли його зафіксували відбулося два пуски ракет «Нептун».

Журналістам вдалося дістати фотографію історичного запуску.

Ракети мали дістатися до ціли приблизно за 6 хвилин. Втім, військові не могли побачити чи влучили вони у «Москву» через несприятливі погодні умови. Коли вони дізналися, що з Криму вийшов буксир, то зрозуміли, що ситуація на флагмані критична.

Співрозмовники видання зазначають, що через впевненість, що українські ракети не зможуть їх дістати, росіяни, ймовірно, не активували системи ППО.

«Вночі 14 квітня один із чільних нинішніх силовиків написав журналістам УП: «Москва — все», — пише видання.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія не зможе повністю відремонтувати Кримський міст до вересня 2023 року — розвідка Британії