Власники американських ветаптек, коли у них просять продати івермектин — поширений засіб проти паразитів для тварин, вимагають від клієнтів спочатку показати селфі з конем чи коровою: бо замість того, щоб давати препарат худобі, люди приймають його самі. А у канадській Альберті з того ж приводу цей медикамент взагалі вилучили з продажу. Все це має вигляд нісенітниці, вигаданої після косячку доброї каліфорнійської трави (до речі, ця рослина у нашій історії ще з’явиться і відіграватиме у ній нехай не головну, але важливу роль). Але ні — це реальність.

Зараз у США черговий спалах COVID-19, який викликав штам «дельта». Хоча летальність від «корони» у країні, де повну вакцинацію пройшло 53% населення, більше ніж удвічі менша за ту, що була під час попереднього спалаху — в січні, Америкою котиться хвиля самолікування кінським глистогінним. Таке вже було — на початку пандемії, коли не існувало вакцин і лікарі взагалі погано уявляли, як лікувати COVID-19. Ще тоді Федеральне Агентство з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (FDA) попросило не лікуватися неперевіреними ліками і пояснило, що прийом івермектину у великих, рекомендованих для худоби дозах, може викликати серйозні побічні ефекти — від блювоти і діареї до судом і смерті. Втім, це не допомогло.

Допис дівчини, у якої після прийому івермектину почалася швидка настя у магазині і коментарі користувачів соцмереж

Як на днях написала Guardian, в Оклахомі (цей штат є одним із найбільш постраждалих від нинішнього спалаху «корони») лікарні переповнені пацієнтами, які отруїлися івермектином. Через перевантажені реанімації лікарі не змогли вчасно надати допомогу кільком людям із вогнепальними пораненнями, а декількох пацієнтів зі складним перебігом COVID-19 довелося везти в сусідні штати. Не було місць.

Що трапилося — чому саме зараз?

Джо Роган — колишній боєць єдиноборств, спортивний коментатор і стендап-комік, став світовим селебриті у 2018-му, після того, як в одному з випусків свого подкасту The Joe Rogan Experience під час ефіру накурив ґанджею Ілона Маска. Нагадаємо, цей вибрик коштував Маску посади голови ради директорів Tesla, звідки його звільнили. Також винахідник сплатив штраф у $20 млн.

Подкасти Рогана слухають до 190 млн людей. Forbes називає його найбільш високооплачуваним блогером у світі. Видання оцінює доходи шоумена у $30 млн на рік. Варто згадати лише те, що минулого року блогер продав права на свій подкаст Spotify. Wall street journal оцінив цю угоду в $100 млн.

А ще Рогану притаманні доволі парадоксальні погляди на життя. Він одночасно «топить» за цінності як демократів, так і республіканців. З одного боку — виступає за легалізацію марихуани, введення безумовного доходу, підтримує одностатеві шлюби і права ЛГБТ; з іншого — критикує обмеження вільного володіння зброєю і симпатизує конспірологічним теоріям. Наприклад, в одному з випусків подкасту Роган піддав сумніву той факт, що американці побували на Місяці. Також він критично висловлювався щодо вакцинації проти коронавірусу — принаймні для молодих людей.

Наприкінці серпня Роган захворів на «корону», але вже 2 вересня виклав в Instagram ролик, у якому розповів, як за три дні вилікувався від COVID-19 за допомогою «коктейлю» з івермектину, антибіотика азитроміцину та новітнього препарату — моноклональних антитіл проти COVID-19 REGN-COV2.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Rogan (@joerogan)

Важко сказати, Роган сам призначив собі терапію, чи комбінацію цих препаратів прописав йому лікар, і наскільки таке лікування у його випадку було доцільним. Для нас важливо інше.

Шанувальники блогера вихопили з його розповіді саме слово «івермектин». Слова Рогана лягли на підготовлений ґрунт. До цього кілька сенаторів республіканців теж пропагували використання івермектину для профілактики та лікування COVID-19, мовляв адміністрація Байдена свідомо не дозволяє американцям використовувати надійні та дешеві ліки, примушуючи колотися неперевіреними вакцинами. Як наслідок, у серпні стрімко зросло число звернень до лікарів із проханням видати рецепт на івермектин (у медицині цей препарат теж використовують для боротьби з паразитами, але у більш рідких випадках, ніж у ветеринарії). За даними Центру контролю за інфекційними захворюваннями США (CDC), до початку пандемії щотижня у США продавали 3,6 тис. доз івермектину. Але в серпні цього року тижневі продажі сягнули 88 тис. доз препарату. Поки що достеменно не відомо, чи допомагає препарат від коронавірусу, але, принаймні, виписаний у «людських» дозах, він не викликає важких побічних наслідків.

Довготривалий ефект івермектину

Ролик почав вірусно поширюватися соцмережами, обростаючи подробицями. Шанувальники Рогана залишали відгуки на кшталт: «дві дози і хвороба пройшла, це дійсно працює» та додавали детальні інструкції із застосування. Щоправда, дописувачі соцмереж, які це робили, не мали до медицини жодного стосунку, тому рекомендували «кінське» дозування у буквальному сенсі цього слова — наведене на інструкції препаратів для худоби.

Ліки від глистів проти «корони». Як взагалі з’явилася така ідея?

Випадки, коли ліки виявляються ефективними не від тих хвороб, від яких їх створювали — дійсно трапляються. «Хрестоматійний» приклад — популярне у 50-ті снодійне талідомід. Цей препарат спочатку розробляли як антибіотик, потім планували використовувати для лікування судом. Втім, проти судом він не допомагав. Але дослідники побачили цікавий побічний ефект — талідомід діяв як заспокійливе та снодійне. Більш за те, він мав суттєву перевагу перед іншими снодійними того часу. Препаратом було практично неможливо отруїтися: ані випадково, ані умисно — при спробі суїциду. Тому дуже скоро талідомід став одним із найбільш популярних у світі снодійних засобів. А ще за кілька років виявилося, що у жінок, які під час вагітності приймали талідомід, народжувалися діти з жахливими потворностями. Був великий скандал, препарат заборонили і виробник заплатив «космічний» штраф.

Коли він дізнався, що ти випив його глистогінне

Але це ще не кінець історії — у 1964 році в госпіталь Яффи привезли пацієнта з проказою. Чоловік потерпав від страшного болю та кілька діб не міг заснути. Один із лікарів випадково знайшов у лікарні упаковку на той час вже забороненого талідоміду і віддав її прокаженому — завагітніти він аж ніяк не міг. На диво, хворий не просто добре виспався — йому стало значно краще. А вже через тиждень він встав на ноги. Так зрозуміли, що талідомід здатен лікувати проказу. А у 1990-х препарат довів ефективність і проти деяких видів раку.

Одним словом, подібне буває. Тому, коли у 2013 році спалахнула епідемія лихоманки Ебола, дослідники почали тестувати різні препарати — а раптом якийсь із них допоможе боротися з Еболою. Серед перспективних кандидатів виявився й івермектин. Під час лабораторних досліджень він пригнічував віруси з генетичними матеріалом у вигляді РНК. Втім, у клінічних дослідженнях (тобто на живих людях) у випадку Еболи препарат виявився неефективним.

SARS-Cov2 теж побудований на основі РНК, тому івермектин спробували використовувати для лікування коронавірусної хвороби. У квітні минулого року австралійські вчені заявили про ефективність препарату проти SARS-Cov2 під час дослідів «у пробірці». І хоча вони нікого не заохочували приймати цей препарат, у світі почалося самолікування івермектином.

Із того часу провели, чи проводять зараз, близько 80 досліджень івермектину при лікуванні COVID-19. Але наразі переконливих результатів немає: ні за, ні проти. Показовий приклад: у липні цього року авторитетне наукове видання Open Forum Infection Diseas опублікувало аналіз 24 досліджень івермектину, у яких взяли участь 3,3 тис. пацієнтів. У статті стверджувалося, що частина клінічних досліджень доводить зниження смертності від COVID-19 на 56%. Втім, у серпні видання визнало, що при аналізі автори користувалися дослідженнями, у яких наведені шахрайські дані, тому стаття потребує перегляду.

Поки що ВООЗ та офіційні органи охорони здоров’я більшості країн світу рекомендують використовувати івермектин проти COVID-19 виключно в рамках наукових досліджень. Один із небагатьох винятків — Індія, де препарат використовують у клінічній практиці. Втім, переконливих доказів щодо його користі там теж іще не навели. Одним словом, більш ефективних, безпечних та перевірених препаратів для запобігання COVID-19, ніж вакцини, у світі поки що немає. Що б не стверджували популярні блогери, нехай вони навіть курили «траву» з самим Ілоном Маском.

Вакцини перетворюють на єдинорогів. Скільки в цьому році заробили фармкомпанії на щепленнях проти COVID-19?
Ласка Божа на Кумарі. Як фірма з капіталом в $1 тис. стала імпортером вакцини від COVID-19 в Україну і чому важливо про це знати?
Чужими коліться і свої робити не баріться. Чи є перспективи у вітчизняного виробництва вакцин?