Втомлений пандемією світ нарешті отримав надію. Спершу компанії Pfizer і BioNTech заявили про створення вакцини проти COVID-19 з показником ефективності вище 90%. За декілька тижнів про закінчення досліджень оголосила й Moderna. Її препарат обіцяє бути ще ефективнішим.

Але не всі сприйняли ці новини позитивно. У винаході вакцини проти COVID-19 конспірологи побачили докази своєї правоти. Вони переконують, що Білл Гейтс, засновник Microsoft й друга за статками людина у світі ($104 млрд за версією Forbes), завдяки масовій вакцинації нібито хоче скоротити населення Землі та стежити за кожною людиною через мікрочіп, який вживлятимуть під час ін’єкції.

Здавалося би, це божевілля. Але, згідно з дослідженням американської Zignal Labs з лютого по квітень цього року, подібні ідеї «спливали» у медіа та соцмережах 1,2 млн разів. А опитування, яке наприкінці травня цього року провели Yahoo News та YouGov, показало, що 28% американців вважають теорії змови правдивими.

Серед українців теж багато адептів конспірології / Getty images
Чимало адептів теорій змови і у нашій країні. Наприклад, 18 листопада 2020-го Верховна Рада мусила розглянути проєкт закону «Про систему громадського здоров’я». Серед іншого він передбачає обов’язкову вакцинацію від небезпечних хвороб дітей, що відвідують садочки чи школи, та дорослих, фах яких передбачає контакт з великою кількістю людей — наприклад, продавців. У багатьох вайбер-групах та телеграм-каналах одразу з’явилися заклики їхати протестувати проти цього закону, запроваджуючи який, влада нібито хоче відібрати майно у нелояльних громадян, а їх самих закрити на довічний карантин. Втім, щоб розглянути документ, депутати не знайшли часу.

Подібні заклики з’явилися у багатьох телеграм-каналах та вайбер-групах / фото автора

Можна припустити, що невдовзі справи з конспірологією ще погіршають. Днями стало відомо, що Біллові Гейтсу належать частки у Pfizer і BioNTech — тих самих компаніях, які винайшли першу вакцину від коронавірусу. Так само, як і в CureVac та Vir Biotechnology, котрі теж розробляють щеплення від «корони».

Звичайно, нічого дивного в цьому нема. Фонд Білла Гейтса купив частку у Pfizer ще у 2002 році. І мільярдера цікавили не вакцини, а універсальний ін'єкційний протизаплідний засіб фармацевтичної компанії Sayana, що входить у склад Pfizer. Гейтс інвестував у цей проєкт, щоб надати жінкам в країнах, що розвиваються, доступний варіант контрацепції.

А у біотехнологічні компанії, які зараз розробляють вакцини проти COVID-19, Гейтс вкладав гроші з 2015-го по 2019-й роки, коли «корони» ще не існувало. Просто вже давно стало зрозуміло, що при дуже щільній концентрації населення у мегаполісах і постійних подорожах великої кількості людей по світу поява масштабних спалахів інфекційних хвороб — лише справа часу. Стрімке розповсюдження по планеті SARS у 2002 - 2003 роках та лихоманки Ебола у 2015-му це довели. Саме у 2015-му році, після спалаху Еболи у Америці (цей вірус раніше зустрічався виключно у західній Африці), на конференції TED Talks Гейтс сказав, що в сучасному світі віруси мають шанси вбити людей більше, ніж війна, — мільйони. Тож коли прийшов коронавірус, засновник Microsoft в числі перших кинувся на боротьбу з ним. Цього року благодійний фонд Білла і Мелінди Гейтс вже виділив $350 млн на тести і вакцини від COVID-19. Нещодавно у фонді пообіцяли збільшити суму пожертвувань ще на $70 млн.

Менше — значить краще

Для початку розберемося з теорією про «скорочення населення» за допомогою вакцини. Білл Гейтс у 2010 році під час виступу на конференції TED у Каліфорнії справді сказав: «У світі сьогодні 6,8 млрд людей. Це число зросте до приблизно 9 млрд. Тепер, якщо ми справді зробимо велику роботу по нових вакцинах, охороні здоров'я, послугах в області репродуктивного здоров'я, ми зменшимо його, можливо, на 10 або 15%». Виступ Гейтса є у відкритому доступі. Його висловлювання — аж ніяк не секрет.

Адепти конспірології побачили в ньому те, що у вакцини Гейтс хоче додавати якісь речовини, здатні знижувати фертильність. Насправді йшлось зовсім про інше. У сучасному світі найвищий рівень народжуваності — у найбідніших країнах. Наприклад, за даними ООН, у Нігерії на 1 тис. мешканців щороку народжується 47,7 дітей. Подібна ситуація і у більшості найбідніших країн світу. Для порівняння: в Україні, Польщі чи Чехії на 1 тис. населення в рік народжується 10,9 дітей. Але африканські жінки народжують так часто не тому, що хочуть мати велику родину. Вони позбавлені засобів контрацепції і нерідко вагітніють випадково. Крім того, у цих країнах дуже висока дитяча смертність. Багато дітей гине від хвороб чи голоду. Тобто якщо надати жінкам з африканських країн доступ до контрацепції і захистити їхніх дітей від інфекційних хвороб, вони народжуватимуть менше. А значить, кожна людина отримає більше дефіцитних у Африці ресурсів — води та їжі. Перестане потерпати від спраги та голоду. Саме про це говорив Гейтс.

Чіпи у маси!

Не менш кумедно виглядає і теорія про те, що під час вакцинації людям вживлятимуть чіпи, за допомогою яких можна стежити за їхніми носіями. За версією Reuters, ця теорія виникла після сесії у форматі «питання – відповідь» за участю Гейтса на Reddit в березні цього року. Засновник Microsoft зазначив, що в майбутньому можуть з'явитися «цифрові сертифікати» з медичною інформацією, наприклад, з даними про отримання вакцини.

Конспірологи відшукали відомості про реальний проєкт, спонсором якого виступав фонд Білла і Мелінди Гейтс. Йдеться про «квантові точки», які розробляють фахівці Університету Райса і Массачусетського технологічного інституту.

Білл Гейтс попереджав, що світ не готовий до епідемій, ще п'ять років тому / Getty images

Пізніше «учасники змови» розставили крапки над «i». У фонді Гейтсів пояснили, що під «цифровими сертифікатами» мали на увазі ідею створення відкритої платформи для медичних даних. А розробники «квантових точок» пояснили, що з чіпами їхнє творіння не має нічого спільного. Це взагалі не електронний пристрій, а щось на кшталт татуювань, які можна вводити разом з вакциною. «Квантові точки» не видно неозброєним оком, але навіть простого смартфона вистачить, щоб розгледіти їх. За наявності такої мітки лікар може без будь-яких додаткових медичних записів зрозуміти, що людина вакцинована. Вести стеження з їх допомогою неможливо.

І хоча все це стало відомо ще в першому півріччі 2020-го, ситуація з вакциною Pfizer/BioNTech показала, що теорія змови безсмертна. Втім, що казати про вакцини і скорочення народжуваності, якщо люди часто вірять у повну маячню? Кілька прикладів нижче.

Біла пляма на мапі

Як образити цілу країну? Сказати, що її не існує. Такий випадок стався в 2015-му році з Фінляндією. Один з користувачів Reddit заявив, що це вигадана держава, створена в роки холодної війни СРСР і Японією. Більш того, на місці Фінляндії навіть немає суші. Автор теорії стверджував, що на тому місці насправді хлюпоче Балтійське море. Японці ловлять там рибу, а потім через всю Росію везуть її до себе під виглядом техніки Nokia.

Так виглядає мапа Європи без Фінляндії / відкриті джерела

А як щодо людей, які називають себе фінами? Згідно з теорією, насправді ними прикидаються шведи, естонці та росіяни. А як щодо інших країн, невже вони не помітили радянсько-японську змову? На це питання у конспірологів теж є відповідь. Відсутність Фінляндії помітили, але тепер вигадана держава є прикладом для наслідування. Мовляв, реально існуюча країна не може демонструвати такі успіхи в медицині, освіті, свободі слова, боротьбі з корупцією та інших сферах. Тож це просто модель, до якої інші держави повинні прагнути.

Насправді ідея про вигадану Фінляндію була жартом користувачів Reddit. Але теорії про неіснуючі країни виникають досить часто. Наприклад, в 2017-му році інтернет заговорив про те, що Австралії насправді немає. До речі, це мабуть, одна з найдавніших конспірологічних теорій. Так, на початку минулого сторіччя українці, які жили на території Австро-Угорщини, у пошуках кращого життя стали масово емігрувати до Австралії. У відповідь австрійські чиновники почали розпускати серед неосвічених селян чутки про те, що ніякої Австралії не існує. Насправді, мовляв, емігрантів вивозять до Сибіру у кріпацтво і лише кілька разів на рік одягають у гарний одяг, змушують фотографуватися і надсилати родичам фотокартки і листи з описами свого щасливого життя. Втім, в це мало хто вірив.

Часом «жертви» таких змов навіть отримують від них користь. Кілька років тому в Італії почали жваво обговорювати теорію про те, що Молізе — невеликої області на південному сході країни — насправді не існує. Жарт виріс до національного масштабу. Почали з'являтися книги, пісні, відеоролики і статті на цю тему. Іронія ж у тому, що через це область прославилась на всю країну. Місцеві жителі кажуть, що до поширення теорії зустрічали співгромадян, які ніколи не чули про Молізе. Тепер кожен італієць знає про регіон. А саме — те, що його не існує.

Похорон, якого не було

Ми всі живемо в альтернативній реальності. Вперше інтернет-користувачі помітили це в 2010-му році, коли стали обговорювати смерть Нельсона Мандели. Багато хто стверджував, що президент ПАР і лауреат Нобелівської премії миру помер в 1980-х у в'язниці. Вони чітко пам'ятали цю подію, хоча в 2010-му він ще був живий. Мандела помер тільки в 2013-му. Така розбіжність між реальністю і спогадами багатьом здалася дивною.

Одним зі «свідків» давньої смерті президента ПАР була Фіона Брум, консультант з паранормальних явищ, як вона себе називала. Вона придумала явищу гучну назву «ефект Мандели» і пояснила його ні чим іншим, як тим, що ми перемістилися в альтернативну реальність. Але пам'ять часом видає спогади про події з іншої реальності, що призводить до виникнення подібних помилок.

 Похорон Нельсона Мандели у 2013-му році / Getty images

З тих пір прикладів «ефекту Мандели» ставало все більше. Історичні події, цитати з фільмів, логотипи брендів — все, у чому люди бачили розбіжності між власними спогадами і реальними фактами, могло осідати в інтернеті у вигляді доказів альтернативної реальності.

Психологи дають більш прозаїчне пояснення. Подібні розбіжності викликають через спотворені спогади і ефект дезінформації — коли відомості про подію, отримані після того, як вона сталася, впливають на спогади про неї. Однак віра в альтернативну реальність живе й далі. Наприклад, три роки тому група конспірологів з її допомогою пояснювала президентство Дональда Трампа.

Як ми туди потрапили? Популярна теорія звинувачує в усьому експерименти вчених CERN. Мовляв, це вони пробили двері в іншу реальність. Однак самі вчені стверджують, що це вигадка, і закликають не плутати фантазії, натхненні науковою діяльністю організації, з реальною науковою діяльністю.

Плаский погляд

Про те, що Земля має форму кулі, кожен з нас знає зі школи, а то й раніше. Але останнім часом усе більше людей заперечують цю догму. Можливо, ви вже здогадалися, що мова йде про прихильників теорії пласкої Землі.

Погляди пласкоземельців збігаються щодо форми нашої планети, але в іншому версії про її будову різняться. Якщо взяти збірний образ, то Земля постане у вигляді диска, оточеного крижаною стіною, котра не дає океанам вилитися через край. На висоті близько 5 км підвішені Сонце і Місяць, які підсвічують поверхню планети, наче прожектори. Земний диск не просто висить в просторі. Він піднімається вгору з прискоренням 9,8 м/с2, створюючи ілюзію гравітації.

Такою уявляють нашу планету прихильники теорії пласкої Землі / відкриті джерела

Теорія пласкої Землі не нова і дуже живуча. Всупереч науковому прогресу вона поверталася в уми людей і в XIX, і в XX столітті. Але в XXI столітті впала на родючий грунт завдяки поширенню інтернету. Наприклад, у пласку Землю вірить 7% бразильців, а це близько 11 млн людей тільки з однієї країни.

«Вакцина — це важливо». Байден закликав Трампа співпрацювати для подолання епідемії COVID-19

Не дивно, що деякі вчені вже не бачать в цій теорії нічого смішного. На думку Білла Ная, популяризатора науки і голови американського Планетарного товариства, такі ідеї відкидають суспільство в минуле. А Лі Макінтайр, філософ з Бостонського університету, побоюється, що теорія пласкої Землі має шанси проникнути в систему шкільної освіти.

Найактивніші противники псевдонаукових переконань вже включилися в боротьбу з ними. Наприклад, Стівен Вудінг, британський програміст і фізик за освітою, запустив онлайн-калькулятор з простими експериментами, які кожен може провести без особливої підготовки і переконатися в тому, що наша планета — таки куля.

Кубічний час

Люди деколи шкодують про те, що в добі лише 24 години. Втім, дехто у це просто не вірить. Наприклад, американський електрик Джин Рей. У 1997-му він висунув теорію, згідно з якою один день насправді вміщує цілих чотири дні, що минають паралельно.

Рей наполягав, що вся сучасна фізика є хибною, а час за Гринвічем — брехня. Він вірив в це настільки, що готовий був заплатити $10 тис. будь-кому, хто доведе, що автор теорії помиляється. Та це виявилось марною справою, враховуючи, що ця людина проголошувала себе найвидатнішим філософом і математиком, а також присудила собі ступінь «доктора кубізму».

Так минає доба в уявленні Джина Рея / відкриті джерела

У будь-якому разі, Рей досить голосно заявляв про свої ідеали, щоб його помітили. «Доктор кубізму» навіть примудрився виступити з доповідями в Массачусетському технологічному інституті і Технологічному інституті Джорджії.

Чіповані і щасливі

Але найпомітніший слід залишив його сайт — простенька web-сторінка, наповнена суцільним полотном тексту, прикрашеного підкресленнями, курсивом і червоним шрифтом. Після смерті Рея в 2015-му зникнення сайту одразу помітили такі відомі ЗМІ, як The Verge і Gizmodo. Про його закриття вони написали з сумом, вказуючи на те, що сайт теорії часового куба був своєрідним пам'ятником першим рокам всесвітньої павутини.