гарбузи на Гелловін
Unsplash

Хеловін, або День усіх святих — давнє свято, яке щороку з розмахом відзначають по всьому світу.

В Україні традиція святкування Хеловіну поки не надто поширена, але у США, Великій Британії та Канаді існує справжній культ цього дня.

Історія Хеловіну

Гарбузи для Хеловіну

Назва свята походить від словосполучення All Hallows' evening — Вечір усіх святих — і є його спрощеною формою.

Традиція святкування Хеловіну сягає корінням часів древніх кельтів, які мешкали на території Британії, Ірландії та Франції близько 2 тис. років тому.

Кельти вірили, що у ніч з 31 жовтня на 1 листопада стирається кордон між світом живих і мертвих, а душі повертаються на землю. У ці дні вони відзначали свято Самайн. Кельти виголошували пророцтва, палили величезні багаття і приносили жертви богам. Під час таких церемоній вони носили костюми зі шкір та голів тварин.

У VІІІ столітті папа Григорій ІІІ назвав 1 листопада Днем вшанування усіх святих. Згодом він увібрав деякі традиції Самайну, а ірланді та британці привезли ці звичаї на територію США. З часом Гелловін набув розважального характеру і зараз є одним із найбільш яскравих свят за масштабами декорацій, костюмів та традицій.

Символи Хеловіну

гарбузи на Хеловін

Головним і всім відомим символом Хеловіну є гарбуз, вирізаний у формі черепа. Його також називають світильник Джека. Цей символ прийшов від древніх кельтів, які робили ліхтарі з ріпи для відлякування злих духів. У Штатах ріпу знайти було важко, тому її замінили гарбузом. Перші світильники з’явились вже у 1837 році.

Культовий силует відьми на тлі повного місяця — ще один класичний символ Хеловіну. А також кажани та чорні коти як неодмінні атрибути чаклунки.

Зі зростанням популярності свята все, що має містичний або лякаючий зміст, стало асоціюватись із ним. Звідси і символи привидів, вампірів, опудал зі звірячими оскалами та інше.

У зв’язку з атмосферою містики та загадковості Хеловін обріс неймовірною кількість прикмет, про які ми зараз розповімо.

Прикмети та традиції Хеловіну

діти у костюмах на Хеловін

Популярне свято із язичницьким корінням не могло не зібрати навколо себе сотні забобонів. Ось основні застороги, які точно допоможуть захиститись від злих духів:

  • Не можна впускати в будинок чорного кота — це може бути нечисть.
  • Не можна вбивати павуків.
  • Вікна й двері потрібно обов’язково зачиняти, щоб не впускати злих духів.
  • Не можна обертатись на кроки за спиною — це можуть бути мерці.
  • Не варто залишатись у будинку наодинці.

Головною традицією Хеловіну є одягання страшних костюмів. Люди щороку витрачають багато часу та коштів, аби з'явитися в наоригінальнішому образі. 

Також важливим звичаєм є походи в гості за ласощами. Щороку на Хеловін діти одягають костюми та ходять від будинку та будинку, запитуючи Trick ot treat, що на українську перекладають як «Цукерки або смерть» чи «Гаманець або життя». За це господарі дають їм солодощі.

Цікавою традицією є гра у виловлювання ротом яблук, які плавають у мисці з водою. У Середні віки дівчата, яким вдавалось спіймати яблуко, клали його під подушку, щоб мати щасливий шлюб.

Традиційні страви на Хеловін

яблука в карамелі

Яблука в карамелі — дуже популярна страва, які готують до Дня всіх святих. Також на Хеловін печуть гарбузовий пиріг та яблучний хліб.

Однією із найдавніших страв для свята є карамельний попкорн, який готують з 1880-х. Ймовірно, першим його створив Джордж Реннінгер, а вже 1900 року компанія Goelitz Candy Co почала випускати ласощі у великих кількостях.

Традиція пригощати людей на Хеловін походить від британської традиції на День вшанування мертвих. Раніше мешканці міст пекли так зване «печиво душ» та роздавали його дітям і біднякам в обмін на обіцянку молитися за їхніх покійних родичів.

Популярні костюми на Хеловін

відьма, хеловін

Згідно з сайтом Fright Geist, на якому зібрані головні тренди костюмів на День усіх святих у США, найпопулярніші костюми на Хеловін це:

  1. Відьма
  2. Людина-павук
  3. Динозавр
  4. Персонажі серіалу «Дивні дива»
  5. Фея

Найпопулярніші парні костюми на Хеловін:

  1. Бонні і Клайд
  2. Ліло і Стіч
  3. Річ-1 та Річ-2 (з книги «Кіт у капелюсі»)
  4. Вельма і Дафне
  5. Близнюки Круть і Верть (персонажі книги «Крізь Задзеркалля і що там знайшла Аліса»)

Для малюків батьки шукають костюми майстра Йоди, маленької акули, гарбузика, динозаврика або левеняти. Старші діти хочуть виглядати, як Харлі Квінн, Людина-павук, відьма, динозавр чи привид.

Традиційно кожного року з'являються свої тренди. Часто їх диктують кінопрем'єри. Так було з «Грою в кальмара», а 2023 року відзначається сплеск популярності костюмів Барбі.

Цікаві факти про Хеловін у США

чорний кіт із крилами

  1. Чверть усіх цукерок, які продають в США, купують на Хеловін.
  2. У 2019 році американці витратили $490 млн на гелловінські костюми для своїх тваринок.
  3. Найважчий у світі ліхтар із гарбуза важив 1226 кг.
  4. Американці витрачають на товари, пов’язані із Гелловіном, в середньому $100 на рік.
  5. Деякі люди мають страх Хеловіну, який також називають самайнофобією.
  6. На День усіх святих в 1926 році помер всесвітньо відомий фокусник та ілюзіоніст Гаррі Гудіні
Моторошно та небанально. Вісім фільмів жахів, які варто подивитись на Хеловін