Російський режисер вірменського походження Сарік Андреасян у себе в Instagram виставив фото з Володимиром Зеленським та написав, що український президент продає фосфорну зброю Азербайджану. Наприкінці посту автор обізвав Зеленського «гандоном». Володимир Зеленський у себе в Facebook відповів на пост Андреасяна: «Розумію, що й чому робить російська пропаганда, і чому вона тотально бреше. Але тебе не розумію абсолютно. Бо Україна ніколи й нікуди не постачала ніяких фосфорних бомб. Взагалі».

Зеленський добре знайомий з Андреасяном. В 2011 році майбутній український очільник знявся у головній ролі в одному з його фільмів — під назвою «Службовий роман. Наш час». Але перепалка у соціальних мережах між президентом країни і скандальним режисером виглядає приблизно так само, коли б Дональд Трамп у Twitter пустився полемізувати про зведення стіни на мексиканському кордоні з Алехандро Гонсалесом Іньяріту, бо той виявився давнім приятелем Трампа, якого господар Білого дому колись пригощав тістечками та чаєм.

Незалежно від проблеми, президент повинен розуміти: у публічній площині можуть дискутувати хоча б в якійсь мірі співвимірні співрозмовники.

Зеленський зробив помилку. Але завдяки йому українці дізналися, хто ж, власне, такий Сарік Андреасян.

Who is mister Сарік?

Про це найпростіше судити за останньою фразою його поста, яка затьмарює навіть означення «гандон» щодо Зеленського. Допис Андреасяна закінчується словами «КРЫМ НАШ». Саме так, КАПСЛОКОМ. Але навіть такі подробиці відступають на задній план, коли дізнаєшся про нього як режисера.

Сарік Андреасян народився в Єревані і здобув журналістську освіту в Кустанаї. Потім він почав шлях до слави в регіональній лізі КВН в команді «Справжні вірмени». Однак після того, як Олександр Масляков (правовласник бренду «КВН») дізнався, що команда Андреасяна активно гастролює, вичавлюючи непоганий лимонад з лимона — бренду «КВН», його кар'єра у клубі закінчилася. Сарік перебрався у Москву і отримав спеціальність режисера кіно.

Далі було написання діалогів до серіалу «Не родись вродливою». Намагання зняти трилер і серіал. І нарешті — перший фінансовий успіх. У 2009 році у прокат вийшов його фільм «ЛОпуХИ», в якому грала ціла компанія відомих гумористів і колишніх учасників КВН. При бюджеті в $1 млн фільм заробив $5 млн.

Відтоді Андреасян зняв майже півтора десятка фільмів. Гумор у його комедіях критики неодноразово визнавали вульгарним і позбавленим смаку. А щодо переважної більшості його стрічок сходилися на думці: це краще не дивитися. Сарік же захищався від власної творчої імпотенції досить банальним способом: критикував інших. В інтерв'ю 2012 року журналу «Афіша» він заявив, що Квентін Тарантіно і брати Коени роблять «кіно не глядацьке». Вуді Аллен — «простий, як дві копійки». А картина «Королівство повного місяця» Веса Андерсона — «найвищий рівень дебілізму».

Між тим, «Королівство» входило в списки основних претендентів на «Оскар» 2013-го. А на сайті Rotten Tomatoes його рейтинг становить 94%. Самому Саріку така популярність може лише наснитися. Рейтинг Rotten Tomatoes знятого ним у США фільму «Пограбування по-американськи» — 13%.

У 2017 році відомий російський критик Антон Долін так характеризував творчість Андреасяна: «Його пристрасна захопленість обраною справою і безоглядна віра у власні здібності, жанровий діапазон, який можна порівняти з кубриківським і гідні Спілберга амбіції впираються в категоричну нездатність зняти пристойний фільм».

Ось невеликий перелік головних його «шедеврів»:

«Службовий роман. Наш час»

Рімейк фільму Ельдара Рязанова 1977 року, про який Андреасян власне пише в пості — проклятті Зеленському: «Я пам'ятаю, як зустрівся з тобою і сказав, що дуже хочу, щоб ти грав у моєму фільмі, і я був неймовірно щасливий, коли ти погодився».

Рік виходу: 2011

Сюжет: Калугіна (Світлана Ходченкова) у рімейку — власниця рейтингового агентства, а Новосельцев (Володимир Зеленський) — фінансовий аналітик та байкер. Дія фільму розгортається на корпоративі в Туреччині. Там боязкий герой Зеленського  залицяється до суворої бізнесвумен. Після низки незручностей та компрометуючого відео сексу в її кабінеті за участю Рижової (Анастасія Заворотнюк) і Самохвалова (Марат Башаров), а також прозріння, що Самохвалов насправді — підісланий агент конкурентів, все закінчується, як і годиться, возз'єднанням героїв.

Критика («Афіша»): «Зовсім не гоже 26-річному режисеру — початківцю називати себе генієм, якому плювати на думки інших, як режисер Сарік Андреасян нахабно заявив під час прем'єри».

«Вагітний»

Спроба використати ідею американського фільму 1994 року «Джуніор» з Арнольдом Шварценеггером і Дені Де Віто.

Рік виходу: 2011

Сюжет: Сергій Добролюбов (Дмитро Дюжев), телеведучий каналу «Муз-ТВ» і його дружина Діана (Анна Седокова) мріють про дитину, однак у Діани завагітніти не виходить. Замість дружини вагітніє Сергій. Його друг Жора (Михайло Галустян) переконує його зірвати на цьому куш, запустивши шоу «Вагітний». Коли у Дюжева починаються перейми і його везуть по коридору в операційну, щоби прийняти пологи, чоловік несамовито кричить, а Седокова біжить поруч, примовляючи: «Дихай, мій хороший!».

Критика (Weburg): «Відсутність сценарію, слабка гра акторів, тикання носом у рекламу і загальний несмак того, що відбувається, — далеко не всі мінуси фільму... «Вагітний» — черговий викидень (доречніше слова не знайдеш) російського фільмобудування і марнотратства плівки від метра жанру дебілоїдних комедій».

«Що витворяють чоловіки!»

Спроба експлуатувати успіх комедії «Про що розмовляють чоловіки», створеної «Квартетом І» і режисером Дмитром Дяченком в 2010 році, обігравши її назву.

Рік виходу: 2013

Сюжет: Четверо молодих чоловіків отримують пропозицію взяти участь в секс-турнірі з призом в $500 тис. Перемагає той, хто за п'ять днів на морському курорті спокусить найбільше жінок. Далі можна не розповідати.

Критика («Огляд кіно»): «Фільм, треба розуміти,«18+ », жіночі груди глядач бачить частіше, ніж обличчя головних героїв... Природно, дивитися це не потрібно. І прослідкуйте про всяк випадок, щоб ваші діти теж не дивилися».

«Пограбування по-американськи»

Спроба підкорити Голлівуд і рімейк фільму-нуар 1959 року «Велике пограбування банку в Сент-Луїсі».

Рік виходу: 2014

Сюжет: Джеймс (Гейден Крістенсен) потрапив до в'язниці через старшого брата Френкі (Едріен Броуді). На волі у Джеймса через кримінальне минуле життя не складається. Френк пропонує вихід, завдяки якому все повинно налагодитися: пограбувати банк в Новому Орлеані.

Критика (Variety, США): «Як і сама назва, «Пограбування по-американськи» являє собою купу кримінальних кліше... Ця, перша в США, картина комерційно успішного російського режисера Саріка Андреасяна досить рівна, але заснована на інших джерелах і легко забувається на всіх рівнях».

«Захисники»

Спроба зіграти на популярності екранізацій американських коміксів про «Лігу справедливості» і «Месників», створивши російських супергероїв.

Рік виходу: 2017 (вийшов у російський прокат в День захисника Вітчизни)

Сюжет: Спочатку ви бачите, як роботи зі штучним інтелектом бунтують під час військових навчань і знищують всіх людей на полігоні. Потім вам розповідають про Августа Куратова, який в радянські часи керував секретним проєктом «Патріот» і намагався створити надлюдину. Проєкт закрили, Куратова хотіли розстріляти за жахливі досліди над людьми, але він втік. А потім, через півстоліття, лиходій з нелюдськими здібностями з'явився, щоби з Ногінська штурмувати Москву і стати господарем світу. Перешкодити йому можуть лише колишні підопічні, які теж стали надлюдьми. Чотирьох з них знаходять. Далі — ну, ви в курсі...

Критика («Російська газета»): «Наскільки це погано? Максимально. Гірше, ніж можна уявити».

У листопаді 2017 року портал «КиноПоиск» назвав фільм «Захисники» «найгіршим фільмом за версією глядачів».

Сам Сарік в шоу «Хейт-ток» рік тому так характеризував свій фільм в дискусії з опонентом по шоу: «Ти вважаєш, що це лайно. В якійсь мірі, через деякий час, я з тобою згоден».