Деякі фільми мають неймовірну здатність залишатися в пам'яті завдяки впізнаваним образам та канонічним атрибутам. Мало хто може уявити Індіану Джонса без капелюха-федори, Гаррі Поттера — без окулярів, а Дарта Вейдера — без страхітливого шолома й без важкого дихання.

На початку липня відбувся Entertainment Memorabilia Live Auction — онлайн-аукціон, на якому кожен охочий міг придбати реквізит з культових фільмів та серіалів.  

Chas News пропонує дізнатися, за які суми продали кінематографічні артефакти.

1. Окуляри Гаррі Поттера з фільму «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 2»   

Хто не мріяв отримати листа з Гоґвортсу, в якому сказано, що у вас є магічні здібності? Але, на жаль, деякі бажання так і залишаться мріями. Хоча комусь важко з цим змиритися, і він знаходить будь-які шляхи, щоби доторкнутися до магії та хоча б номінально, але стати частиною всесвіту Гаррі Поттера.

Окуляри Гаррі Поттера придбали за $55 тис.

Проданий за $55 тис. невід'ємний атрибут персонажа, зіграного Деніелом Редкліффом, — окуляри, округлена форма яких викликає прямі асоціації з «хлопчиком, що вижив» у людей з усього світу.

Маґл чи чарівник? Як добре ви знаєте всесвіт Гаррі Поттера (тест)

Важко навіть уявити, наскільки ретельно власник цих окулярів доглядатиме за ними, адже це справжня (і добре, що і в житті, і в сюжеті книги — не смертельна) реліквія. А нам тільки залишається вірити, що магія справді існує. Ну і звісно ж, чекати, поки почнуть продавати мантію-невидимку.

2. Шолом Дарта Вейдера з фільму «Зоряні війни. Епізод V. Імперія завдає удару у відповідь»

Режисер Джордж Лукас подарував нам не лише історію про пригоди у далекій-далекій галактиці, а і одного з найвпізнаваніших антагоністів — Дарта Вейдера.  

Наука далекої галактики. Найсмішніші дослідження всесвіту «Зоряних війн»

Навряд чи знайдеться людина, котра не ідентифікує характерне важке дихання, роботизований голос та канонічний костюм (основу якого, до речі, складають самурайські обладунки. Який стосунок мають самураї до космічної саги? Створити «Зоряні війни» Лукаса надихнули роботи японського режисера Акіри Куросави). І саме частину костюму — шолом — продали на аукціоні за $60 тис.

Шолом Дарта Вейдера придбали за $60 тис.

Шолом складається з двох частин: лицевої панелі і купола, який кріпиться до неї. Всередині він оббитий декількома поролоновими подушечками для зручності.

3. Пляшка Джинні з телевізійного серіалу «Я мрію про Джинні»  

«Я мрію про Джинні» — американський фентезійний ситком, що розповідає про астронавта Ентоні Нельсона (Ларрі Гегмен), який повертається на Землю. Після того як його рятувальну капсулу збило з курсу, він приземляється на безлюдному острові, де знаходить стародавню посудину. У пляшці виявився джин Джинні (Барбара Іден), яку головний герой виспускає на волю.

Варість цієї посудини $60 тис.

Більшість не зрозуміє, яку цінність має цей предмет, та хто став би платити за нього аж $60 тис. Але для американського телеглядача це справжній скарб. Серіал є культовим і на його честь навіть називають вулиці. Сама ж пляшка — це скляний розфарбований графин з-під бурбона Beam's Choice.

4. Дроїд на пульті керування R2-SHP з фільму «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження»  

Дроїд-астромеханік R2-SHP — справжнє технологічне диво та знахідка для фаната космічної саги. Робот керується пультом і може рухатися, обертати купол і запалювати лампочки.

Дроїд-астромеханік R2-SHP — $80 тис.

Виготовлений переважно з алюмінію та оснащений смужками світлодіодів на куполі, які змінюють колір при включенні. Фінальна ціна дроїда зіставна з вартістю двокімнатної квартири у столиці України — $80 тис.

5. Гвинтівка рядової Васкес із фільму «Чужі»

Останніми роками фільми з кіновсесвіту «Чужого» не можуть похизуватися якимись відкриттями в жанрі наукової фантастики, чи хоча б претендувати на топові місця в рейтингах жанру фільмів жахів. Проте, на самому початку, завдяки режисерам Рідлі Скотту та Джеймсу Кемерону в наших жилах холола кров, а розум був повністю захоплений екранною дією.

Стартова вартість лоту — $30 тис., проте остаточна сума на аукціоні склала $85 тис.

На аукціоні представлена зброя (звісно, не справжня) з другої частини франшизи. Дизайн цієї гвинтівки розроблений на основі кулемета Томпсона, «схрещеного» з дробовиком SPAS-12. У фільмі замість справжньої вогнепальної зброї використовували полегшену модель, відлиту з жорсткого пінополіуретану, оскільки її було легше носити з собою акторам. Рядова Васкес використовувала саме цю гвинтівку під час виконання місії в колонії «Надія Хадлі», захопленої ксеноморфами.  

Стартова вартість лоту — $30 тис., проте остаточна сума на аукціоні склала $85 тис.

6. Ляльки Стетлер і Уолдорф із «Маппет-шоу»

На наших просторах з комедійною програмою за участю ляльок-маппетів  знайомі не всі, але для англомовної аудиторії герої «Маппет-шоу» настільки ж відомі та улюблені, як для нас кіт Матроскін.

Ляльки, за яких заплатили $95 тис.

Стетлер і Уолдорф — пара персонажів «Маппет-шоу», створені лялькарем Джимом Хенсоном. Двоє похмурих чоловіків похилого віку, що прославились через свою сварливість і загальну схильність до критики. Вперше з'явилися у «Маппет-шоу» в 1975 році. З тих пір вони постійно висміювали весь склад акторів та їх виступи зі своїх балконів у багатьох фільмах і серіалах франшизи.

А культурна цінність цих ляльок виявилась настільки високою, що за них заплатили $95 тис.

7. Хокейна маска Джейсона Вурхіза з фільму «Джейсон відправляється в пекло: Остання п'ятниця»

Існує безліч фільмів жахів. Проте автори далеко не кожного можуть похизуватися своїм героєм-лиходієм, що по-справжньому запам'ятовується. Фредді Крюгер з циклу «Кошмар на вулиці В'язів» та Джейсон Вурхіз і його улюблений день «П'ятниця, 13-е», мабуть, найбільш впізнавані та відомі персонажі страхітливого кіно.

І саме атрибут Джейсона — хокейна маска — стала лотом на аукціоні, який продали за $180 тис., хоча торги стартували з $30 тис.

Лот продали за $180 тис., хоча торги стартували з $30 тис

Маска виготовлена із пластику, отриманого методом вакуумного формування. Вона виглядає знівеченою в боях, обгорілою, пошкодженою водою, має сліди бруду і подряпини — це зробили, щоби підкреслити її неодноразове використання у попередніх фільмах серії. Ну і, звісно, найголовніше — на ній є автограф Кейна Годдера, актора та каскадера, що неодноразово втілював на екрані роль Джейсона Вурхіза.

Тепер комусь точно буде що вдягнути на Хелловін.

8. Рессіканська флейта Жан-Люка Пікара з телесеріалу «Зоряний шлях: Наступне покоління»

Один з найдорожчих лотів — $190 тис. — Рессіканська флейта Пікара (якого зіграв Патрік Стюарт). Вона — один із найбільш пам'ятних і важливих реквізитів шоу, хоч насправді й не може відтворювати музичних нот. А «Внутрішнє світло», серія, в якій ця флейта з’являється, визнається фанатами кращим епізодом всього серіалу і найулюбленішою серією Патріка Стюарта.

Один з найдорожчих лотів — $190 тис. — Рессіканська флейта Пікара

Більше того, разом з флейтою продавали сценарій епізоду, фотографії, ескізи та навіть зразки тканини, які використовували для створення костюмів.

9. Капелюх Індіани Джонса з фільму «Індіана Джонс і Храм Долі»

Стівен Спілберг подарував нам багато культових фільмів та образів, які цитують кінороби і до сьогодні. Одним з таких є Індіана Джонс у виконанні Гаррісона Форда. Та не лише сам актор чи вправна гра роблять персонажа впізнаваним. Велика роль належить костюмам та просто елементам гардеробу. І коли мова заходить про Індіану Джонса, кожен розуміє, про яку деталь образу йдеться.

На аукціоні за легендарний капелюх-федору стартова ціна склала $150 тис. Однак з-під молотка він вийшов за $300 тис. І це є найвища ціна, сплачена на аукціоні.

Найдорожчий лот аукціону

Не дивлячись на те, що «Храм Долі» отримав протилежні відгуки, це не завадило за роки набути статусу улюбленця серед фанатів по всьому світу. Один з таких фанатів тепер може похизуватися справжнім капелюхом Індіани Джонса.