топер

Комфортний матрац — запорука здорового та повноцінного сну. Проте є ситуації, коли ліжко надто нестандартне або ж його немає взагалі. Лише розкладний диван чи крісло. У цьому випадку можна покращити спальну поверхню за допомогою топера.

Це обійдеться значно дешевше, ніж покупка нових меблів, особливо якщо такі витрати не на часі. Якісний тонкий матрац вирівняє спальну поверхню, тому ви обов’язково відчуєте якісні зміни. Жорсткість та інші характеристики моделі залежатимуть від наповнювача.

Докладніше про серцевину таких виробів та нюанси вдалого вибору, читайте далі. 

П'ять причин купити топер

Чи потрібен вам саме такий тип матраца? Причин для покупки є декілька:

  1. Потрібно вирівняти спальну поверхню, прибравши згини розкладного дивана чи крісла.
  2. У вас велике ліжко та новий дорогий ортопедичний матрац, тому ви хочете його захистити від забруднень та зношування. Топер часто купують як наматрацник. 
  3. Вам потрібен запасний варіант на випадок візиту гостей, що залишатимуться на ночівлю. Топер можна стелити на землю, або ж облаштувати спальне місце на дивані.
  4. Матраци, що скручуються в рулон, легко брати на дачу чи в похід. Це зручне рішення для орендованої квартири, коли замінити ліжко можливості немає, але покращити спальне місце дуже потрібно. 
  5. Топер легко використати як основу під дитячу зону, аби малюкові було м’яко та тепло бавитися на підлозі. 

Рішень — багато. І для кожної з перерахованих ситуацій підійдуть різні типи тонких матраців. Найпопулярнішими є моделі з такими наповнювачами: латекс, піна з ефектом пам’яті та кокосова койра. Розглянемо кожен варіант. 

Кокосова койра: питання жорсткості

Якщо головна причина покупки тонкого матраца — необхідність вирівняти поверхню, потрібно звертати увагу на моделі з кокосовою койрою. Тому що саме такий топер на ліжко та диван є жорсткішим, отже — зможе покращити спальне місце, приховавши його недоліки. 

Кокосова койра — це волокно з горіхів. Отже, йдеться про натуральний екологічний матеріал, який є міцним та гігроскопічним. Для наповнення з кокосового волокна формують плити, просочуючи їх латексом для покращення характеристик та продовження терміну служби. Вони слугують основою багатьох матраців: як тонких, так і ортопедичних. 

Основні властивості кокосової койри:

  1. Пружність. Матрац комфортно прогинається під тілом людини, але не провалюється, підтримуючи хребет у правильному положенні. 
  2. Довговічність. Плита міцна, вологонепроникна, не гниє та не потребує особливого догляду. 
  3. Повітропроникність. Сторонні запахи, пил і волога не затримуються у волокнах. 
  4. Гіпоалергенність. У порах не розмножуються кліщі та мікроби.
  5. Стійкість до деформації. Може довго зберігатися як у дуже сухому, так і вологому приміщенні без шкоди для структури та властивостей. 
  6. Гігроскопічність. Цей матеріал не тільки не вбирає вологи, а й відштовхує її. Тому це ідеальне рішення для ліжечка маленької дитини чи літньої людини, яка потребує особливого догляду. 

Кокосова койра є обов’язковою складовою жорстких топерів, рекомендованих для ліжок дітей та підлітків. Що менша дитина, то твердішою повинна бути поверхня для сну. Це позитивно впливає на формування хребта та сприяє комфортному відпочинку. 

Єдиний недолік — вартість. Матраци з кокосовою койрою, як правило, дорожчі за вироби лише з латексу чи піни. 

Переваги та недоліки латексного наповнювача

Латекс може бути натуральним і штучним. Пружність від цього не змінюється — лише ціна. Дорожчим є органічний наповнювач, який виготовляють із соку дерева гевеї.

Властивості латексного наповнювача: 

  1. Анатомічність. Підтримує тіло людини з усіма його вигинами. Тобто матрац повторює ваші контури, рівномірно розподіляючи навантаження. 
  2. Так звана дихаюча поверхня. Має пористу структуру, тому забезпечує хорошу терморегуляцію.
  3. Еластичність. Не просідає, не втрачає форми з часом. Може витримувати великі навантаження. 
  4. Гіпоалергенність. Унікальність матеріалу в тому, що він не накопичує пилу, у ньому не розмножуються кліщі. Навіть якщо у вас топер з натуральним латексом, ризик виникнення алергії — мінімальний. 
  5. Довговічність. Вироби не втрачають своїх властивостей впродовж 15–20 років. 

Такий матеріал добре поєднується з іншими наповнювачами. Тому часто можна побачити в продажу топери з кокосовою койрою та латексом. Одна сторона слугує для вирівнювання поверхні, інша має комфортний ортопедичний ефект. 

Піна з пам’яттю: чи всім підходить

Цей наповнювач ще називають космічним, бо його розробляли для мандрівок у невагомості. По факту йдеться про модифікований пінополіуретан. Працює все просто: температура тіла впливає на матеріал, і він поступово стає м’яким, обіймаючи контури тіла, повторюючи його вигини. До попереднього стану топер із такою серцевиною повертається після того, як людина покидає спальне місце. 

Властивості піни з ефектом пам’яті: 

  1. Гігієнічність. Не накопичується пил і не заводяться комахи. Отже, нічого не викликає алергічних реакцій. 
  2. Комфортна температура. Топер із таким наповнювачем має злегка зігріваючий ефект. 
  3. Ортопедичний ефект. Підлаштовуючись під форми тіла, піна дає змогу полегшити больові відчуття в проблемних ділянках і повністю зануритися у відпочинок. Такі наповнювачі рекомендують людям, які мають захворювання опорно-рухового апарату, а також чоловікам і жінкам похилого віку.
  4. На такому топері, якщо його розмістити на двоспальному ліжку, партнери не відчуватимуть рухів один одного. Піна повністю поглинає кожного, не передаючи коливань на іншу частину спального місця. 
  5. Можна вибрати варіант потрібної жорсткості, адже на ринку представлені наповнювачі Memory як синтетичні, так і на рослинній основі, а також гелеві.

Серед недоліків топера з піною — порівняно висока вартість. Також потрібно враховувати чутливість виробів до низьких температур. У холоді наповнювач твердне, тому такий топер — не надто вдалий варіант для ночівлі на природі чи дачі без опалення.

Як вибрати топер

Кожен із запропонованих варіантів виконує свою основну функцію — покращує характеристики спального місця. Усі моделі не викликають алергій та вирізняються зносостійкістю. Тож як зробити вибір? Якщо питання міститься у наповнювачі, беріть до уваги вік та особливості здоров’я опорно-рухового апарату. Що старшою є людина, то більш м’який топер потрібно купувати. І навпаки — малюкам рекомендують спати на максимально жорсткій поверхні. 

Серед інших критеріїв вдалої покупки: 

  1. Розміри. Асортимент такої продукції дуже широкий, тому можна вибрати зручну модель як для вузького розкладного крісла, так і великого ліжка. 
  2. Висота. Доступні варіанти заввишки 3-4 сантиметри та 8–10 см. Перші частіше купують в якості наматрацника або для пом’якшення основної спальної зони. Бо суттєво вирівняти поверхню вони не зможуть. 
  3. Компактність. Якщо ви маєте намір щодня складати спальне місце, краще звертати увагу на моделі, які скручуються в рулон. Тоді сховати матрац буде простіше. 
  4. Наявність знімного чохла. Це дасть змогу тримати матрац у чистоті без зайвих труднощів. 
  5. Фіксуючі резинки по кутах. Зручна деталь, якщо ви стелитимете матрац на ліжко та є необхідність його закріпити, щоб не сповзав. 
  6. Навантаження на спальне місце. Чим важча людина, тим більш жорсткий та високий матрац їй потрібен. Тонкий топер у випадку надто великого щоденного навантаження швидко втратить свої властивості.

Також варто звертати увагу на наявність сертифікатів якості та гарантій від виробника. Серед провідних компаній, які випускають надійні та високоякісні тонкі матраци, — Bartolinni, Gutenkauf, Dela Rey, Matroluxe, Highfoam тощо. 

Вибрати комфортний топер за доступною ціною можна в магазині «Світ Матраців». Тут представлена колекція виробів різних розмірів усіх типів жорсткості. Порівняти характеристики різних моделей, щоб знайти найбільш зручний варіант, можна на сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/. У каталозі зазначені актуальні ціни та є вся необхідна інформація щодо властивостей, параметрів і гарантійних зобов’язань. Кожна товарна позиція супроводжується детальним описом. Продукція виготовлена відомими українськими, італійськими, німецькими брендами. Усі пропозиції мають сертифікати якості. Ви можете зручно оформити покупку онлайн із доставкою до потрібно міста. Оплата доступна як безготівковим способом, так і готівкою при отриманні.