НАТО
Unsplash

Chas News розповідає історію створення НАТО та цікаві факти про Альянс.

Причини створення НАТО

Європа після Другої світової війни була спустошена, приблизно 36,5 млн населення загинули в конфлікті. Тим часом комуністи загрожували обраним урядам по всьому континенту.

Заснування Північноатлантичного альянсу було частиною більш широких зусиль, спрямованих на досягнення трьох цілей: стримування радянського експансіонізму, запобігання відродженню націоналістичного мілітаризму в Європі та заохочення європейської політичної інтеграції.

Історія створення НАТО

Підписання Північноатлантичного договору

Повоєнний період у Європі був непростим. В лютому 1948 року Комуністична партія Чехословаччини за прихованої підтримки СРСР повалила демократично обраний уряд країни. Тоді ж у відповідь на демократичну консолідацію Західної Німеччини Радянський Союз заблокував Західний Берлін, контрольований союзниками.

В цей період США відійшли від традиційної політики дипломатичного ізоляціонізму, і було вирішено, що лише трансатлантична угода про безпеку може стримати радянську агресію і запобігти відродженню європейського мілітаризму.

Після довгих дискусій та дебатів 4 квітня 1949 року союзники підписали Північноатлантичний договір. У відомій статті №5 члени Альянсу домовилися, що «збройний напад на одного або декількох з них... буде розглядатися як напад на них усіх». Держав-засновниць було 12: Бельгія, Канада, Данія, Франція, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Велика Британія і США.

Після випробування атомної бомби в СРСР у 1949 році та початку Корейської війни у 1950 році НАТО створило консолідовану командну структуру з військовим штабом в паризькому передмісті Роккенкур. Це був Верховний штаб об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, який очолив американець Дуайт Ейзенхауер.

Вплив створення НАТО на ситуацію в Європі

Завдяки покращенню, у тому числі, безпекової ситуації, в Західній Європі стабілізувалась політична обстановка та почалось повоєнне економічне диво. До Альянсу приєднались нові члени: Греція і Туреччина в 1952 році і Західна Німеччина в 1955 році.

В цей період НАТО прийняло стратегічну доктрину про використання ядерної зброї у відповідь на агресію. Це дозволило зосередитись на економічному зростанні і не утримувати традиційні великі армії. 

Після карибської кризи 1963 року напруга між Сходом та Заходом почала послаблюватись. Обидві сторони демонстрували готовність до порозуміння у сфері деескалації ядерного протистояння. Однак вже у 1979 році СРСР вторгся в Афганістан, призупинивши потепління у відносинах.

З початком перебудови в Радянському Союзі знову розпочинається період відлиги у взаємодії НАТО і СРСР. Після розпаду Союзу навіть обговорювали розпуск Альянсу і недоцільність його існування у постбіполярному світі, але це ні до чого не призвело. З часом багато країн, які раніше були під впливом СРСР, приєднались до НАТО.

Зараз членами Альянсу є 30 країн, переважна більшість яких — європейські.

Військові сили НАТО

навчання сил НАТО

Основними силами НАТО є армії країн, які є його членами. Також Альянс має низку підрозділів збройних сил, які ведуть бойове чергування і забезпечують колективну оборону.

До складу цих сил входять чотири постійні угруповання ВМС НАТО. Також НАТО має об’єднану систему протиповітряної оборони, яка поєднує національні системи ППО окремих країн й до складу якої входять засоби Альянсу із протидії балістичним ракетам.

НАТО також патрулює повітряний простір країн-членів, які не в змозі робити це самостійно. Літаки Альянсу цілодобово захищають повітряний простір Албанії, Естонії, Латвії, Литви і Словенії.

Цікаві факти про НАТО

Кількі цікавих фактів про Північноатлантичний Альянс:

  • НАТО має власний фонетичний алфавіт, також відомий як телефонний алфавіт ІКАО. У ньому буквам англійського алфавіту і цифрами присвоюються певні кодові слова.
  • Офіційними мовами НАТО є англійська та французька;
  • Статтю №5 НАТО застосовували тільки один раз: у відповідь на теракти 11 вересня 2001 року в США.
  • У 2014 році в країн-членів Альянсу почали вимагати витрачати не менше 2% свого ВВП на оборону.
  • Ісландія є єдиним членом НАТО, який не має постійної армії.

Україна і НАТО: історія партнерства

Володимир Зеленський і Єн Столтенберг

Діалог і співпраця України і НАТО розпочались щойно наша країна набула державної незалежності, вступила до Ради північноатлантичного співробітництва (1991 рік) і програми «Партнерство заради миру» (1994 рік).

У 1997 році була підписана Хартія про особливе партнерство. Відносини між НАТО та Україною не дуже динамічно розвивались до вторгнення рф у 2014 році, але після цього набули нових обертів.

У вересні 2020 року Володимир Зеленський ухвалив нову Стратегію національної безпеки України, яка забезпечує основу для поглиблення особливого партнерства між Україною і НАТО. Курс на вступ в Альянс закріплений в українській Конституції.

Країни НАТО активно допомогають Україні в боротьбі з росією, постачаючи озброєння, боєприпаси та організовуючи навчання для українських військових.

Напередодні саміта 2023 року стало відомо, що країни-члени НАТО погодились скасувати План дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

89% українців хочуть, аби Україна була частиною НАТО