Звездные войны

«Зоряні війни» можна любити чи не любити, але складно сперечатися з тим, що франшиза Джорджа Лукаса має колосальний культурний вплив. Вона надихнула ціле покоління людей, які вирішили присвятити себе розвитку науки і технологій. Не вірите? Тоді подумайте, чому Ілон Маск назвав свої багаторазові ракети, які доставляють в космос людей і вантажі, Falcon (англ. «Сокіл»). Спойлер: на честь космічного корабля «Тисячолітній сокіл» з фільму. Або чому в світі раз у раз з'являються нові види тварин, названих на честь магістра Йоди або Дарта Вейдера.

За 44 роки існування сага не втратила здатності надихати. Більш того, серйозні фахівці часом готові витрачати час і сили, застосовуючи свої знання у фізиці, економіці, психології та інших науках, щоб дізнатися більше про устрій і героїв далекої-далекої галактики. От кілька кумедних прикладів.

Давним-давно, в голодній і злиденній галактиці…

Кожен шанувальник кіновсесвіту «Зоряних війн» знає, що немає зброї страшніше, ніж Зірка смерті. Космічна станція колосальних розмірів здатна знищувати планети і, як виявилося, економіку цілої галактики. Про це стало відомо завдяки дослідженню Закарі Файнштейна, нині асистент-професора фінансової інженерії Технологічного інституту Стівенса.

Керуючись даними з «Вукіпедії» і оцінками вартості реальних озброєнь і військових проєктів (наприклад, авіаносця «Джеральд Форд» і проєкту «Манхеттен»), він порахував, в яку суму обійшлося створення Зірки смерті. Число вийшло справді астрономічне — $193 квінтильйона (це 193 і ще 18 нулів). І це тільки за перший корабель, знищений у фільмі «Нова надія». Другий, з яким герої розправилися в «Поверненні джедая», коштував $419 квінтильйонів.

Зірка смерті

Файнштейн на цьому не зупинився. Він припустив, що знищення двох станцій призвело б до утворення колосального боргу перед банківським сектором — джерелом чималих інвестицій в будівництво Зірок. А оскільки ці гроші брала зла Галактична Імперія, браві повстанці, радше за все, не захотіли б їх повертати. Це призвело б до скорочення валового галактичного продукту (вигаданий аналог ВВП) і спричинило б на великих зіркових просторах економічну кризу, яку можна порівняти з Великою депресією 30-х років XX століття у США.

Тож «Ура!», хороші хлопці перемогли, так?

Самогубна зброя

Але не поспішайте розчаровуватися в повстанцях. Галактична імперія і сама б чудово впоралася зі знищенням Зірки смерті. На загибель її прирекли власні інженери. Шанувальники саги знають, що станція мала конструктивний недолік, який дозволив головним героям легко розвалити вершину інженерної думки Імперії. Але йдеться не про незахищену шахту реактора. Головною проблемою станції насправді була її основна зброя — лазер для знищення планет.

За словами Рейчел Беркс, хіміка з Американського університету у Вашингтоні, навіть найпотужніший лазер, створений на Землі, в мільйони і мільярди разів поступається в потужності тому, яким оснащувалася Зірка. Аби запустити його, знадобилося б величезна кількість енергії, виробництво якої супроводжувалося б виділенням тепла також у дуже великій кількості. Настільки великій, що воно б просто розплавило станцію. Упс.

При цьому Зірка смерті навіть не змогла б вистрілити. За задумом, кілька лазерів мають збиратися в один потужний промінь для знищення планет, але, як зазначає Беркс, «світло так не працює». Лазери просто б проходили один крізь одного, кожен у своєму напрямку. Ще раз упс.

Зірка смерті

Взагалі імперські інженери надто вже старалися, створюючи революційне озброєння. До «Пробудження сили» — сьомого епізоду саги — вони розродилися базою «Старкілер», яка займала цілу планету. Вона могла знищувати цілі планетні системи. Щоб зброя працювала, вона поглинала енергію зірок, і саме це б її і прикінчило.

«Якби ви ввібрали енергію цілої зірки в свою планету, то вона б просто випарувалася», — написав після прем'єри фільму Ніл Деграссі Тайсон, американський фізик і популяризатор науки.

Словом, щоб перемогти Імперію, повстанцям потрібно було просто розслабитися і спостерігати за тим, як її кораблебудівники підлітають надто близько до Сонця.

Ану дихни!

Не всіх вчених турбують технології всесвіту «Зоряних війн». Деякі фахівці в силу професії більше опікуються здоров'ям героїв. Ронан Берг і Ронні Пловсінг, медики з Національної королівської лікарні Данії, саме з таких. У 2014 році вони розібрали кожну сцену за участю Дарта Вейдера, щоби вивчити характерні хрипи і шипіння, які він видає при диханні.

Ось яких висновків вони дійшли. Переважну більшість травм Вейдер отримав в бою з Обі-Ваном Кенобі на вулканічній планеті Мустафар, коли ще був Енакіном Скайуокером. Після цього він являв собою кошмарне видовище — ані рук, ані ніг, опіки по всьому тілу. Жах.

Берг і Пловсінг вважають, що тоді ж постраждали і легені культового лиходія. Він надихався гарячими газами і вулканічним попелом, які мали бути в повітрі розпеченої планети. Це призвело до потовщення тканин легенів Вейдера, утворення рубців і проблем з диханням.

Дарт Вейдер

Дослідження допомогло медикам більше дізнатися про функції знаменитого костюма, в який одягнений лиходій. На їхню думку, він являє собою щось на зразок гіпербаричної камери, котра допомагає насичувати організм героя киснем. Та як би інноваційно це не звучало, дослідники вважають, що це таки не найпрактичніше рішення. Якби вони були на місці імперських лікарів, то просто пересадили б Дарту Вейдеру пару легень.

І хоча це справді звучить розумніше, добре, що творець кіновсесвіту Джордж Лукас проявив більше креативу. В іншому випадку ми б ніколи не почули зловісного дихання Дарта Вейдера, моторошного, як подих самої смерті.

Майже у кожного свої таргани

Хан Соло, Обі-Ван Кенобі, Люк Скауйокер і його похмурий батько — все це культові образи для шанувальників саги. Та навряд чи багато хто замислюється, що це за люди, які у них тривоги і проблеми. Зрештою, це вигадані персонажі. Але психологи Райан Хол і Сьюзан Фрідман замислилися.

Вони проаналізували героїв і лиходіїв далекої-далекої галактики з професійної точки зору і майже у кожного знайшли психологічні проблеми. Наприклад, на їхню думку, Дарт Вейдер страждав від прикордонного розладу особистості і посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Чубакка, вірний супутник Хана Соло, не вмів керувати гнівом. А Обі-Ван Кенобі з класичної трилогії — наочний приклад старечої депресії.

Імператор Палпатін

Список можна продовжувати, але в ньому є один вражаючий виняток. Знаєте, у якого персонажа саги, на думку Холла і Фрідман, зовсім не було проблем? У імператора Палпатіна. Головний архітектор зла кіновсесвіту був психічно здоровим. Дослідники відзначають, що він часто посміхався, його плани зазвичай мали успіх, і навіть зовнішня потворність, яку він заробив в сутичці з джедаєм Мейсом Вінду, схоже, його не збентежила. Він просто перегорнув сторінку і став правити галактикою.

«Все, що демонструє Імператор, це ознаки успішного керівника або, в ширшому сенсі, політика», — пишуть дослідники в своїй роботі. Тож сьогодні Палпатін цілком міг би вести тренінги на кшталт «5 правил успішного лідера».

Право на постріл

У фанатів «Зоряних війн» завжди вистачало приводів для обурення. То Евоки їх не влаштують, то Джа-Джа Бінкс роздратування викличе, то Disney нову трилогію викотить. Але мало що викликало стільки праведного гніву фанатів, як питання «Хто стріляв першим?».

Ось у чому суть. У фільмі «Зоряні війни: Нова надія», що запустив франшизу в 1977 році, є сцена, в якій Хан Соло стикається з мисливцем за головами на ім'я Грідо. Той загрожує герою зброєю і після короткого, але напруженого, діалогу Хан без попередження стріляє в опонента.

У той час сцена нікого не збентежила. Все ж таки Соло починає шлях у кіновсесвіті як контрабандист, людина, яка живе поза рамками закону. Однак пізніше Джордж Лукас вважав, що холоднокровне вбивство якось не пасує до образу героя, який Хан отримав в подальшому, і переробив сцену. Тепер вже Грідо стріляв першим, а Соло просто захищався.

Спроба обілити харизматичного контрабандиста не влаштувала фанатів, і сцену ще не раз переробляли, але все одно так, щоб не кидати тінь на улюбленця мільйонів.

У 2017 році Джош Гілліланд, юрист з Каліфорнії, вирішив піти іншим шляхом. Він захотів захистити репутацію Хана Соло, не чіпаючи оригіналу. Проаналізувавши сцену, Гілліанд зробив три важливі висновки. По-перше, Хан мав достатньо підстав вважати, що Грідо задумав убити його, а значить, його життя було під загрозою. По-друге, в тій обстановці, в якій знаходилися персонажі, втеча була неможливою. І, по-третє, Хан стріляв першим, але з точки зору законів США це була виправдана дія.

Що ж, тепер завдяки цим дослідженням ми трохи краще знаємо всесвіт «Зоряних війн», який десятиліттями не покидає серця відданих шанувальників і підкорює нових. Тому, без зайвих слів, хай буде з вами сила!