Інтернет відкриває колосальні можливості, щоб вчитися, розважатися, спілкуватися, тримати руку на пульсі подій і, звичайно, просто гаяти час. Напевно, ви хоч раз на автоматі відкривали Facebook, прекрасно розуміючи, що за ті 5-10 хвилин, поки вас там не було, нічого нового в соцмережі не з'явилося. А, може, ви відчайдушно гортали рекомендовані ролики на YouTube в надії відшукати той, що допоможе скоротати хвилини до кінця робочого дня?

Ми, боронь боже, цього не засуджуємо. Та коли наступного разу захочете вбити кілька хвилин безцінного життя в інтернеті, зверніть увагу на один з онлайн-інструментів, про які йтиметься далі. Ці абсолютно безглузді, але вельми кумедні забавки допоможуть ненадовго відволіктися від усього і весело побайдикувати. При цьому не доведеться нічого качати, ділитися персональними даними чи вигадувати черговий пароль.

Калькулятор заробків Безоса

Засновник Amazon Джефф Безос — найбагатша людина світу. Forbes оцінює його статки в $177 млрд. Аби зрозуміти, що Джефф Безос до біса заможний, не треба розвинутої фантазії, але усвідомити масштаб його багатства — складніша задачка. Можна порівняти його з бюджетом якої-небудь країни чи порахувати, скільки машин вашої улюбленої марки і моделі Безос зміг би купити на ці гроші.

Для переходу тисни тут

Але тепер є і простіший спосіб. Достатньо скористатися онлайн-калькулятором, який в режимі реального часу підраховує заробіток найбагатшої людини планети. Після заходу на сайт лічильник автоматично активується, а далі залишається спостерігати, як сотні доларів стрімко перетворюються на тисячі, потім на десятки, сотні тисяч і так далі.

Стільки заробляє Джефф Безос, поки ви встаєте з дивана

Щоб зробити спостереження цікавішими, можна підраховувати, скільки заробляє Безос, поки ви займаєтеся звичними справами. Наприклад, секунди, необхідні, щоб неспішно піднятися з дивана, приносять мільярдерові $20 тис., а за час обідньої перерви на його рахунок капає $12 млн. Вибирати активності можна до тих пір, поки не набридне або не закінчиться фантазія. Головне  не засиджуватися на сайті занадто, а то ця розвага  з тих, що і в депресію вганяють.

Коротка подорож

Це простенька, але стильна онлайн-гра, створена австралійським художником Олександром Перріном, в якій ви керуватимете мультяшним котом. Його треба вивести з будинку, посадити у трамвай і їхати вперед або назад. От і все. Тут не потрібно ані очки набирати, ані рівні проходити.

Для переходу тисни тут

Ви просто рухаєтеся прямо, поки повз вас пропливають одноповерхові будиночки, деревця, мости і церкви. Час від часу можна зупинитися на станції, щоб прийняти чи випустити котів-пасажирів з трамваю.

Стиль, в якому зроблена гра (малюнок олівцем), радує око. Звуковий супровід (щебетання птахів, стукіт коліс тощо) умиротворяє. І все це вкупі з нехитрим управлінням створює якийсь гіпнотичний або медитативний ефект. Словом, якщо потрібно швидко заспокоїти нерви, не відриваючись від справ, «Коротка подорож» — те, що треба. Тим більше, що вона забирає лише декілька хвилин.

Редактор туманностей

Ще одна забавка для тих, кому потрібна експрес-медіація. Тим паче, якщо вам подобаються астрономічні фотографії туманностей — міжзоряних хмар пилу і газу.

Для переходу тисни тут

Онлайн-інструмент дозволяє намалювати туманність на власний смак. Причому основну роботу він зробить сам. Достатньо міняти кольори і як завгодно водити пальцем по екрану смартфона або натиснути ліву кнопку мишки та водити нею по столу, аби перед вами розгорталися химерні і чарівні хмарні візерунки.

Малюнок має назву «Гра з налаштуваннями» і не схожий на туманність, та створювати його було вкрай захопливо

За бажанням можна, звичайно, і в налаштуваннях поритися  змінити характер візерунка або швидкість його нанесення. Але в цілому намалювати туманність вдасться і так. А спостереження за тим, як по чорному екрану плавно розтікаються кольорові плями, затягує надовго. Якщо ви залишитеся задоволені малюнком, то його можна зберегти на пам'ять.

Бульбашкоопера

Це трохи вільний переклад назви проєкту Blob Opera, запущеного розробником Девідом Лі спільно з Google Arts and Culture. Але надто вже кумедно звучить назва «Бульбашкоопера», та й суть вона передає цілком точно.

Для переходу тисни тут

Ви матимете у розпорядженні чотири кольорових бульбашки, кожна з яких представляє один з типів співочих голосів (бас, тенор, сопрано і меццо-сопрано). З їх допомогою ви можете створити власну оперу (або щось схоже на неї), незалежно від того, чи маєте відповідну освіту.

Налаштуйте голоси, тисніть на бульбашки, а система сама спробує гармонізувати спів і створити щось схоже на музичний твір. А потім можна послухати, що вийшло після декількох хвилин хаотичної гри з налаштуваннями.

Гра про кола

Затягуюча головоломка для тих, хто любить п'ятнашки. Незважаючи на назву, вона не тільки про кола, а й про квадрати. Суть проста: потрібно пересувати різнокольорові квадрати по полю, намагаючись накрити ними нерухомі кола відповідного кольору.

Робити це зовсім бездумно не вийде. Квадрати рухаються тільки в одному напрямку, на який вказує стрілка всередині фігури. Потрапивши на спеціальне поле, напрямок можна змінити, але до нього ще дістатися треба.

Для переходу тисни тут

Коротше кажучи, якщо ви в душі навігатор і побудова маршрутів — ваша пристрасть, то у «Грі про кола» проведете чимало часу.

Динозавр Google

Сьогодні, живучи у великому місті, підключитися до інтернету можна майже де завгодно. Але уявіть, що зловмисники замкнули вас у клітці Фарадея, або вивезли в глушину, щоб нарешті відірвати від ґаджетів. Не біда, адже розважатися можна і без доступу до Мережі.

Відкривши браузер Google Chrome на комп'ютері чи смартфоні, спробуйте зайти на будь-який сайт. Безрезультатно: ви побачите сторінку з повідомленням про те, що підключення до інтернету відсутнє, і невеликого динозаврика. Натисніть «пробіл» на ПК або тапніть по екрану смартфона і запуститься гра — динозавр побіжить вперед. По дорозі йому зустрічатимуться кактуси, які треба перестрибувати, заробляючи очки. Чим довше біжиш, тим вищий рахунок. Якщо натрапите на рослину, гра закінчиться, і все доведеться починати спочатку. Нехитра розвага, але у степу і хрущ м'ясо.

Трамплін у безглуздість

Нарешті, якщо у душі ви авантюрист і навіть даремно вбивати час полюбляєте з інтригою і сюрпризами, то вам дорога на The useless web. Це вебсторінка лише з однією кнопкою з промовистою назвою «Відправте мене на інший безглуздий сайт, будь ласка». Натисніть  і вас перекине на випадковий сайт такого роду.

Для переходу тисни тут

На одному з подібних ресурсів пропонують гортати сторінку вниз, намагаючись дістатися до копит коня з нескінченно довгими ногами, на іншому — розкидати кошенят по екрану, на третьому — вдарити людину по обличчю рибою і так далі. Словом, на юзера чекає чимало безглуздих, але несподіваних пригод. Але пам'ятайте, що закинути вас може куди завгодно, а подорож по неперевірених сайтах — ризикована справа для техніки.

Це написав Гоголь чи Гегель? Як добре ви знаєте світову літературу (тест)
Маґл чи чарівник? Як добре ви знаєте всесвіт Гаррі Поттера (тест)