НМТ
Pexels

З 2022 року замість ЗНО в Україні проводять НМТ — національний мультипредметний тест. Можна сказати, що це спрощена версія ЗНО. НМТ у 2024 році складатиметься з чотирьох предметів (українська мова, історія України та математика — обов’язкові), а останній — на вибір вступника. Тестування проходитиме в один день: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. Таким чином, вийде по годині на кожен із предметів.

Відповідно, байдуже, на технічну чи гуманітарну спеціальність ви плануєте вступати. Необхідно успішно скласти усі 4 предмети, серед яких ми сконцентруємось у цій статті на математиці.

НМТ: до чого треба бути готовими?

Блок НМТ з математики складається з 20 завдань, серед яких:

  • 14 завдань із вибором однієї правильної відповіді з п’яти варіантів.
  • 4 завдання на встановлення відповідності (встановити по 3 логічні пари).
  • 2 завдання відкритої форми з короткою відповіддю (неструктуровані завдання).

Слід зазначити, що в блоці НМТ з математики не буде завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю. Щодо тем, то «Український центр оцінювання якості освіти» відзначає, що програма охоплює всі теми з алгебри та геометрії, які вивчались під час шкільного курсу:

  • Числа і вирази.
  • Рівняння, нерівності і їх системи.
  • Функції.
  • Ймовірність випадкової події, вибіркові характеристики (середнє значення), аналіз графіків та діаграм.
  • Планіметрія.
  • Стереометрія.

Відповідно, необхідно пройтись по кожній з цих тем, пригадати, як правильно розв’язувати ті чи інші приклади та задачки.

Підготовка до тестування

Перш за все, потрібно розпланувати свою підготовку. Спершу радимо пройти минулорічний НМТ з математики, звернути увагу на питання, які зустрічаються. Так ви зможете помітити власні слабкі місця. Також треба визначитись із регулярністю занять — непогано буде приділяти по 1—1,5 години 2—3 рази на тиждень. Гарною підготовкою буде проходження завдань із ЗНО, бо НМТ по суті є його спрощеною версією.

Радимо спробувати проходити тестування на час, аби спробувати для себе, чи вистачить вам часу, аби з усім впоратись. НМТ з математики триватиме годину, відповідно треба спробувати для себе пройти тест за відведений час. Таке тренування допоможе ще й організувати себе, уявити, що ви проходите тестування. 

Після варто перевірити себе на правильність відповідей. Визначте помилки та через що ви їх допустили — можливо, це була легковажність та нестача концентрації, а, можливо, у вас є прогалини в знаннях.

Для чого потрібен репетитор?

Якщо ви відчуваєте, що самі не подужаєте такий масив додаткової роботи (ніхто не скасовував навчання та підготовку з інших НМТ), тоді варто звернутись до репетитора. Так у вас з’явиться наставник, який допоможе організувати якісну підготовку, зверне увагу на ваші недоліки. Загалом, уроки в репетитора мають такі переваги:

  • Індивідуальний навчальний процес — заняття будуть розраховані конкретно на вас, а не як у загальних групах чи класах. Репетитор зверне увагу саме на ваші прогалини в знаннях, допомагаючи їх виправити.
  • Концентрація на розвитку учня. Вчителі в школі мають чимало турбот — заповнити журнал відвідуваності, вгамувати клас, опитати по темі предмету якомога більше учнів. Звісно, що проконтролювати, як засвоїли матеріал, не вийде максимально якісно, на відміну від занять з репетитором.
  • Планування часу. Додаткові заняття необхідно правильно розпланувати, щоб встигати всюди та ще й мати змогу на відпочинок (що теж важливо). До речі, індивідуальні заняття можна підлаштовувати — часто трапляються форс-мажори, через які краще перенести урок.
  • Досвід репетитора у підготовці. Саме репетитори стали одним з найпопулярніших видів підготовки до НМТ — вони вже відточили методику підготовки та розуміють, які приблизно завдання можуть бути.

Знайти репетитора для підготовки до НМТ з математики не складно, особливо, якщо ви знаєте про BukiSchool. Тут можна ознайомитись з анкетами репетиторів, обрати найбільш підходящого для вас та розпочати процес навчання. До речі, наша команда підготувала матеріал про підготовку до НМТ з хімії.

Блоги і канали для навчання

Насамкінець радимо ще додаткові джерела інформації — блоги. Інтернет можна використовувати не лише для розваг, а тому поділимось кількома каналами, які можуть у простій формі допомогти підтягнути знання.

  • ProMaths – YouTube-канал онлайн-школи підготовки до НМТ з математики. Тут у доступній формі роз’яснюють усі проблемні теми, допомагаючи краще засвоїти матеріал.
  • ЗНОХАБ – YouTube-канал онлайн-школи ZNOHUB, яка займається підготовкою не лише до НМТ з математики, але й з історії України, української мови, біології та географії. Тож знайти необхідне з цих предметів вам буде досить просто.
  • Математичка – YouTube-канал репетитора Наталії, яка спеціалізується саме на підготовці до НМТ з математики. Тут є не лише проходження тем, але й розбір питань на онлайн-тестуванні.

Використовуючи все це можна сміливо сподіватись на високий бал з НМТ. Головне — не закидайте навчання, повторюйте матеріал, не відкладайте на потім і вірте у власні сили.