орден За мужність

Питання призначення державних нагород як одного із символів державності України постало ще у 1991 році. За період незалежності президенти ввели в обіг різноманітні медалі та відзнаки, однією із яких є орден «За мужність».

Встановлення нагороди здійснив своїм указом президент Леонід Кучма у 1996 році. У документі стверджується, що орденом «нагороджують військовослужбовців, працівників правоохоронних органів та інших осіб за особисту мужність і героїзм, виявлені при рятуванні людей, матеріальних цінностей під час ліквідації наслідків стихійного лиха, пожеж, за інших надзвичайних обставин, у боротьбі зі злочинністю, а також при виконанні військового, службового, громадянського обов'язку в умовах, пов'язаних з ризиком для життя».

Орден «За мужність» має три ступені. Нагородження ним може відбуватися і посмертно, а позбавити людину відзнаки може лише президент в разі її засудження за тяжкий злочин. Chas News розповідає про види відзнаки та які пільги можуть отримати її кавалери.

Орден «За мужність» I ступеня

Орден «За мужність» І ступеня

Ця відзнака є найвищою серед трьох ступенів. Її виготовляють із позолоченого срібла у формі рівностороннього хреста, що накладений на лавровий вінок. Посередині знака — синє емалеве коло із зображенням малого Державного Герба України.

В Україні нараховують 136 кавалерів ордену, але зовсім не всі вони є військовослужбовцями. Відзнаку свого часу отримали астронавт Леонід Каденюк, дисидент Леонід Плющ та спецпризначенець Олександр Хараберюш, який загинув у терористичному акті.

Орден «За мужність» IІ ступеня

Орден «За мужність» ІІ ступеня

Знак ордена «За мужність» II ступеня виготовлений із позолоченого срібла у формі хреста із широкими загостреними кінцями. Посередині знака — рівносторонній хрест, покритий білою емаллю. Тут розміщено круглий медальйон, у центрі якого — зображення малого Державного Герба України.

Ймовірно, дизайн ордена перейняли із Воєнного Хреста, який встановила Українська Національна Рада (парламент УНР в екзилі) у 1958 році.

Орденом «За мужність» II ступеня в Україні нагороджені близько 200 людей, серед них — начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, альпініст Владислав Терзиул та письменник Микола Іщенко.

Орден «За мужність» IІІ ступеня

Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Знак виготовлений з нейзильберу і має форму хреста із широкими загостреними кінцями. Посередині — рівносторонній хрест, покритий білою емаллю, на якому розміщено круглий медальйон із зображенням малого Державного Герба України. 

Станом на 2022 рік в Україні нараховують більше 6 тис. кавалерів ордену «За мужність» IIІ ступеня. Серед них багато військовослужбовців, але є й інші категорії, наприклад живописець Степан Рєпін, мер Чернігова Ярослав Атрошенко та пес Патрон.

Пільги ордену «За мужність»

Нагороджені державними нагородами українці користуються певними пільгами та привілеями. За законом, військові, які отримати три ступені ордену «За мужність», мають право на почесне поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі.

Повні кавалери ордену (які отримали всі три ступені) можуть розраховувати на фінансову допомогу від держави. З 1 січня 2023 року вони щомісяця отримуватимуть грошову виплату у вигляді однієї мінімальної зарплати. У випадку загибелі нагороджених кошти отримуватимуть члени їхніх сімей.

Зеленський присвоїв Сергію Наєву звання Героя України