Завдяки відкритим державним реєстрам відчути себе журналістом-розслідувачем тепер може кожний. Розповідаємо як в пару кліків та за декілька хвилин перевірити будь-якого чиновника на доброчесність.

1. Єдиний державний реєстр декларацій

Відправною точкою кожної перевірки чиновника є його щорічна декларація. Завдяки декларації нам важливо:

а) зафіксувати майно, яке вказав чиновник в звітності: нерухомість, авто, дохід за минулий рік, тощо;

б) встановити коло родинних зв'язків — дана інформації зазначається в графі про членів сімї декларанта. 

Членів сім'ї декларанта можливо встановити за непрямими даними, наприклад: вони можуть бути вказані як співвласники нерухомого майна. 

Ітак, на початку перевірки чиновника ми встановили: 

  • майно декларанта;
  • доходи;
  • родинне коло.

Подивіться також інші декларації особи за минулі періоди, якщо такі є. Дана перевірка допоможе зібрати більше інформації про особу, що допоможе нам в наступних кроках.

2. Реєстр нерухомого майна

В реєстрі нерухомості ми маємо змогу за ПІБ перевірити декларанта та його родичів.

Після того як інформація була отримана ми можемо співставити яким майном володіє декларант та його родина, чи була придбана нерухомість після початку роботи декларанта на посаді, чи відповідає приблизна вартість придбаного майна чиновника його доходам та доходам членів родини.

3. Реєстр транспортних засобів

В 2015 році був прийнятий закон щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції. 

Цей закон відкрив доступ до Реєстру нерухомого майна та Реєстру права на транспортні засоби. Але нерухомість можливо перевірити тільки маючи ПІБ в той час для перевірки власників ТЗ знадобиться додатково податковий номер або хоча б дата народження.

Власників авто перевіряємо на сайті МВС: e-driver, в розділі “Послуги” — “Перевірка ТЗ”.

Перевірка авто ускладнена умовою мати дату народження, але в багатьох випадках дата народження публічної особи є в відкритому доступі.

4. Борги

Щоб подивитись борги особи ми будемо перевіряти єдиний реєстр боржників. Інформація про борги розповість чи має чиновник діючи борги, кому винен, коли борги були і так далі.

Приклад: особа має 94 записи в реєстрі боржників за порушення правил дорожнього руху. Така особа в декларації авто не вказала, згідно реєстру власників авто транспортним засобом не володіє, єдине авто в родині - це форд фієста, яке належить дружині.

Даний факт говорить про те, що потрібно додатково дослідити спосіб житття декларанта - перевірити на чому він переміщується, бо неможливо отримувати штрафи за перевищення швидкості, не маючи транспортного засобу.

5. Суди

Перевірка судових реєстрів чиновника може допомогти знайти додаткові відомості, яких немає в інших джерелах.

Ми можемо дізнатися про кримінальні справи, адміністративні штрафи, стягнення заборгованості і таке інше.