приписне посвідчення

Chas News роз’яснює, що таке приписне посвідчення та як його отримують.

Що таке приписне посвідчення

Це документ, який свідчить, що людина стала на облік у військкоматі. У законі вказано, що «приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей».

Хто підлягає приписці громадян до призовних дільниць

До призовних дільниць приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. 

Хто не підлягає приписці до призовних дільниць

Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань, або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

Як здійснюється приписка до призовних дільниць

Приписка громадян до призовних дільниць відбувається щороку упродовж січня-березня. Її проводять військкомати, зараз це територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Спочатку допризовнику вручають повістку, у якій зазначається дата, коли потрібно з’явитися у військкомат. Повістку можуть вручити безпосередньо за домашньою адресою, через домовласників, організації чи навчальні заклади, керівників установ тощо. Повістку мають вручити не пізніше п’яти діб до призначеного строку явки на приписку.

Чи можна не з’явитися у військкомат для приписки

Явка на приписку обов’язкова.

Поважними причинами неприбуття до призовних дільниць вважаються лише:

  • перешкода стихійного характеру,
  • хвороба або інші обставини, які позбавили громадянина можливості особисто прибути;
  • смерть або тяжка хвороба близького родича.

Причину неприбуття потрібно підтвердити відповідними документами.

Які документи потрібно брати у військкомат для приписки

До військового комісаріату із собою треба принести такі документи:

  • паспорт або свідоцтво про народження;
  • копію атестата, диплома, свідоцтва чи довідку про освіту;
  • довідку з місця роботи або навчання;
  • характеристику з місця роботи або навчання;
  • чотири фотографії 3×4 см.

Також за наявності потрібні:

  • посвідчення і довідки про складання спортивних розрядів;
  • посвідчення водія;
  • для тих, хто працює, — довідка про середній заробіток, підписану керівником та головним бухгалтером і засвідчену печаткою.

Що відбувається у військкоматі під час процесу приписки

У військкоматі допризовників зустрічає черговий, ознайомлює з порядком проходження приписки, роз’яснює права й обов’язки.

Далі відбувається бесіда з начальником другого відділення військкомату та перевірка документів.

Після цього допризовники проходять медичний огляд. За його результатами медична комісія ухвалює рішення про  придатність до військової служби.

Іноді комісія може направити юнака на додаткове обстеження чи лікування. В такому випадку відвідування лікувальних закладів є обов'язковим.

Яке рішення може ухвалити комісія у військкоматі

За результатами медогляду комісія ухвалює щодо допризовника одне з рішень:

  • придатний для військової служби та попередньо призначений до служби у ЗСУ чи іншому військовому формуванні;
  • тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування;
  • підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду (із зазначенням дати проведення);
  • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов’язаних;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягає виключенню з військового обліку;
  • підлягає взяттю на військовий облік військовозобов’язаних як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт за вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості, у тому числі із звільненням від відбування покарання;
  • підлягає виключенню з військового обліку як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Отримання посвідчення про приписку

Після ухвалення рішення комісії військкомату хлопцю видадуть посвідчення про приписку. З цього моменту він вважається призовником — особою, яка приписана до призовної дільниці. У мирний час таку особу по досягненню призовного віку (18 років) можуть призвати на військову службу.

Що буде у разі втрати приписного посвідчення

У разі втрати посвідчення про приписку призовнику видається дублікат. Для цього юнак має подати заяву, де вказати обставини втрати. Після з’ясування цих обставин військовий комісар ухвалює рішення про видачу дублікату.

Кому не видають приписне посвідчення

Громадян, визнаних непридатними до військової служби  в мирний час (обмежено придатними у воєнний час), непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, а також тих, що були засуджені, на  військовий облік не беруть. Вони на підставі рішення комісії з питань приписки одразу отримують військовий квиток, у   якому робиться відповідна відмітка.

Навіщо армії турагенти та політологи? Мене примусять рити окопи? Стати на облік можна лише за місцем реєстрації?