У минулі вихідні світ затамувавши подих спостерігав за новим подвигом Річарда Бренсона. Епатажний мільярдер, який раніше намагався облетіти світ на повітряній кулі і переплисти Атлантику в рекордні терміни, вирушив у космос. Компанію йому склав космічний турист, який заплатив за місце на кораблі VSS Unity $28 млн. Ім'я цього клієнта невідоме, зате відомо, що за квиток йому довелося поборотися, адже продавався він через аукціон.

Це наштовхнуло нас на питання: а за що ще, крім екзотичних подорожей, торгувалися заможні шанувальники космосу? Виявилося, що в минулому на аукціони потрапляло чимало унікальних речей, пов'язаних з підкоренням позаземного простору: від наручних годинників до справжніх космічних кораблів. Ось найдорожчі предмети, що коли-небудь йшли з молотка.

Спускний апарат космічного корабля «Восток»

Вартість: $2,9 млн

Найдорожчим автомобілем, проданим на аукціоні, є Ferrari 250 GTO 1962 року. У 2018-му він пішов з молотка за $48 млн. Чи то у автоколекціонеров кишені глибші, чи то до свого хобі вони палають більшою пристрастю, ніж прихильники космосу. Так чи інакше, але найдорожчому лоту, що побував за межами Землі, далеко до Ferrari.

У 2011 році на аукціоні Sotheby's майже за $2,9 млн продали спусковий апарат космічного корабля «Восток». Важко назвати цей лот менше ніж унікальним. Адже саме на «Востоке» Юрій Гагарін здійснив перший політ в космос. Конкретно на цьому кораблі він не літав — апарат, проданий на аукціоні, використовували для випробувань. Зате в космосі він побував на 20 днів раніше за Гагаріна. Тоді на борту знаходився манекен, прозваний Іваном Івановичем, і собака Зірочка.

У 2011 році на аукціоні Sotheby's майже за $2,9 млн продали спусковий апарат космічного корабля «Восток»

Хоча торги проходили в Нью-Йорку, в результаті космічний корабель поїхав назад в Росію. Його придбав підприємець Євген Юрченко. Слід зазначити, що «Восток» ще дешево йому коштував, адже аукціонний будинок Sotheby's вважав, що ціна лота може скласти і $10 млн.

Золота медаль Ніла Армстронга

Вартість: $2 млн

У XX столітті вистачало подій, гідних того, щоб увійти в підручники історії, але далеко не всі вони мали настільки позитивний відтінок, як висадка людини на Місяць. Не дивно, що ця подія досі розбурхує уми людей, змушуючи деяких викладати семизначні суми за будь-який «сувенір», пов'язаний з нею.

У 2019 році на аукціоні Heritage Auctions продали саме таку річ. Для золотої медалі Ніла Армстронга, що літала разом з ним на «Аполлоні-11», третій удар молотка пролунав на позначці більше $2 млн.

Поле битви — орбіта. Як навколоземна територія може перетворитись на сміттєзвалище

Втім, ця річ цікава не тільки тим, що побувала на Місяці. Зображення орла, що приземляється на поверхню супутника, розробив Майкл Коллінз, член екіпажу «Аполлон-11». Воно мало стати офіційною емблемою місії, але NASA внесло невеликі зміни. У Коллінза орел ніс оливкову гілку (відомий символ миру) у дзьобі, а чиновники агентства перемістили її в кігті птаха. Але на медалі емблему викарбували в первозданному вигляді.

Медаль виконана з 14-каратного золота

Медаль виконана з 14-каратного золота, і з цим також пов'язаний примітний факт. Перед місіями «Аполлонів» NASA випускало і срібні версії медалей. Будь-який астронавт агентства міг придбати таку. Але золоті отримували виключно члени екіпажів місій, по одній на кожного. Тож у медалі Армстронга є лише дві копії, одна з яких належала Майклу Коллінзу, а інша — Баззу Олдріну.

Відеозаписи першої висадки на Місяць

Вартість: $1,8 млн

Що б ви зробили, якби вам до рук потрапила оригінальна плівка із записом висадки людини на Місяць? У 1976 році стажист NASA Гері Джордж купив понад 1000 кіноплівок на аукціоні, який агентство влаштувало, аби позбутися непотрібних речей. Він заплатив за них лише $218 і планував продавати їх телеканалам, які б записували поверх оригінальних записів що-небудь своє. Не найкраще рішення, чи не так?

Місячне сяйво. Чи справді світ розпочав нові космічні перегони і що стоїть на кону

Але, на щастя, Джордж помітив на трьох бобінах напис «Аполлон-11» і дату 20 липня 1969-го — в цей день відбулася історична посадка на Місяць. Плівки зберігали справжній скарб. На них були зображені і відомі слова Ніла Армстронга про маленький крок для людини, і стрибки Базза Олдріна в умовах низької місячної гравітації , і встановлення американського прапора, і багато іншого.

Лот пішов з молотка за $1,8 млн

Стажист NASA зрозумів, що краще приберегти ці три бобіни до кращих часів. Більше 40 років він чекав, а в 2019-му виставив плівки на аукціон Sotheby's. Лот пішов з молотка за $1,8 млн — в тисячі разів більше, ніж Джордж вклав в 1976-му. Його витримці можна позаздрити. Тільки уявіть, як це: 43 роки опиратися спокусі продати таку дорогу річ!

Сумка для зразків Ніла Армстронга

Вартість: $1,8 млн

Історія цієї сумки заслуговує екранізації, в якій знайдеться місце і злочину, і фатальним помилкам, і традиційному голлівудському хепі-енду. У 1969-му Ніл Армстронг брав її з собою на Місяць, щоб складати зразки місцевої породи, а потім повернувся з нею на Землю. Тут і почалося все найцікавіше.

Більшість реліквій місячних місій зберігається в Національному музеї повітроплавання і астронавтики Смітсонівського інституту, але цей експонат туди не потрапив. Замість цього він осів в іншому музеї в штаті Канзас. NASA позичило його установі і на довгі роки забуло про сумку.

«Я не нудьгував, але до гарних краєвидів звик». Астронавт NASA Лерой Чіао — про життя на МКС

Згадали про неї лише в 2002 році після відставки тодішнього директора музею Макса Арі. Виявилося, що Арі був темною особистістю. На своєму посту він займався шахрайством, відмиванням грошей і крадіжкою експонатів. Одним з сувенірів, які він прихопив з музею, була та сама сумка Армстронга. У 2003 році її знайшли в гаражі ексдиректора і повернули американській владі.

Здавалося б, ось і кінець історії, але під час опису хтось переплутав сумку Армстронга з іншою, куди менш важливою. Після цього про неї знову забули на довгі роки, а в 2015-му виставили на продаж на державному аукціоні. Оскільки справжня цінність предмета була невідома, в результаті її продали лише за $995.

Новою власницею сумки стала юрист зі штату Іллінойс Ненсі Лі Карлсон. Жінка захотіла перевірити справжність речі і відправила її в NASA. Фахівці агентства, побачивши, що за сумка потрапила до них, побачили в цьому аж надто вдалу знахідку, аби повертати її законній власниці. Тому залишили реліквію космічних перегонів у себе.

У липні 2017-го багатостраждальна річ пішла з молотка за $1,8 млн

Карлсон така ситуація не влаштувала і вона подала на агентство в суд, який став на її бік і змусив NASA повернути присвоєне. Отримавши сумку назад, Карлсон вирішила виставити її на аукціон. У липні 2017-го багатостраждальна річ пішла з молотка за $1,8 млн. Хто б міг подумати, що подорож в космос виявиться для неї простішою і коротшою, ніж «життя» на Землі.

Годинник командира «Аполлона-15»

Вартість: $1,62 млн

Ви, напевно, вже помітили, як змінюється цінник предмета, якщо він в будь-якому сенсі є першим. Перший космічний корабель, медаль першої людини на Місяці і так далі. Але лот, про який ми зараз розповімо, в цей логічний ряд не вписується. У 2015 році на аукціоні RR Auction продали наручний годинник Bulova, що належав командиру місії «Аполлон-15» Девіду Скотту.

Цей наручний годинник теж побував на Місяці, але не тільки це зробило артефакт особливим. Річ у тім, що на світанку місячної гонки NASA обрало офіційним годинником своїх астронавтів Omega Speedmaster. Фірма Bulova теж боролася за цю честь, але програла. Тож всі 12 осіб, котрі побували на Місяці, носили саме Speedmaster.

Наручний годинник Bulova, що належав командиру місії «Аполлон-15» Девіду Скотту

Девід Скотт теж носив його, коли вперше спускався на поверхню земного супутника. Та коли він вийшов туди вдруге, у його «Омеги» вискочило скло. Тому, виходячи на Місяць в третій раз, він надів запасний годинник Bulova.

Але річ навіть не в тім, що таким несподіваним чином інший бренд прослизнув на супутник. Просто всі годинники астронавтів вважаються державною власністю, тож купити їх не можна за жодні гроші, якщо того, звичайно, не захоче NASA. А цей був приватною власністю, тому і потрапив на аукціон. Не дивно, що колекціонери охоче полізли в гаманці, прагнучи «відірвати» єдиний доступний годинник, що побував на Місяці.