Getty Images

Йшла 120-та хвилина матчу Україна — Швеція. Зінченко подає, Довбик б’є головою — гол! Ми виходимо до чвертьфіналу Євро.

В цю мить емоції захопили всю Україну, а Артем Довбик на радощах зірвав з себе футболку. І мільйони телеглядачів, які дивляться футбол лише вряди-годи, побачили, що під нею — дивний чорний топик, схожий на ліфчик.

Навіщо він футболістам?

Якщо коротко: утримувати датчик.

Тобто варіанти «підтримувати м’язи грудей», «перешкоджати травмам» або «зігрівати» — неправильні.

Тепер докладніше.

Це нововведення з’явилось в футболі у 2007 році. Компанія з Північної Ірландії STATSport запропонувала командам просунутий науковий підхід до підготовки спортсменів.

На спину гравця, між лопатками, кріпиться так званий viper pod — GPS-пристрій, який збирає дані гравця і передає тренерам та лікарям команди на ноутбук або смартфон. Топик лише допомагає утримувати гаджет на тілі.

Датчик невеликий, розміром з коробку сірників. Спереду на тілі футболіста кріпити його не можна — заважатиме приймати м’яч на груди.

Вміє viper pod багато — не лише вимірювати пульс, швидкість та дистанцію, яку пробіг футболіст.

Датчик фіксує багато показників, спеціальний пристрій з антенами їх приймає, передає на комп’ютер, програмне обладнання аналізує дані, і на виході тренерський штаб отримує також інформацію про:

  • сумарну відстань, пройдену гравцем на максимальній швидкості;
  • кількість прискорень і, навпаки, занадто повільних пересувань по полю;
  • вплив зіткнень на стан гравця;
  • правильність постановки ніг, розподіл ваги між ними;
  • рівень втоми.

Дані оновлюються кожні 15 хвилин під час тренування чи матчу. Статистика допомагає відстежити проблеми спортсмена зі здоров’ям або оцінити серйозність пошкодження. Якщо футболіст починає накульгувати чи бігти через силу, це все відображається в його показниках. Так само система не дозволяє працювати на тренуваннях не на повну силу — це одразу видно на сухих цифрах. Програма дозволяє переносити дані на інтерактивний екран чи тактичну дошку.

Новинку почали використовувати команди Англійської прем’єр-ліги. Поступово технологія поширилася Європою та світом.

Спочатку це було дивиною. Вболівальники і журналісти дуже збентежились, коли вперше помітили, як щось випирає під футболкою на спині зірки «Барселони» Ліонеля Мессі. А просто в той час гравцю треба було скоригувати підготовку до важливих ігор за збірну Аргентини.

Зараз систему застосовують не лише футболісти, але й команди з баскетболу, американського футболу, бейсболу. Для них написані програми, які роблять аналіз з урахуванням нюансів свого виду спорту.

Як бачимо, сучасні технології активно використовують і в українському футболі.

В командах, що застосовують цю систему, звітують про зниження кількості травм протягом сезону майже вдвічі. Також аналітика дозволяє вибирати оптимальний склад на наступну гру.

Ось ми побачили ці чорні топики з гаджетами на гравцях збірної України. І побачили, скільки сил футболісти віддали для перемоги над шведами. А «розумна» система викладе це «багато сил» у конкретні цифри щодо кожного гравця. І найближчими днями ще аналізуватиме, як наші футболісти відновлюються перед чвертьфіналом з Англією.

Він пройде у суботу, 3 липня, початок о 22:00.

P.S. І, до речі. Скидати з себе футболку (на радощах чи ні) під час матчу заборонено. Це вважається неспортивною поведінкою. Артем Довбик за свій «стриптиз» отримав попередження. А якщо таке робить гравець, що перед цим вже отримав у грі попередження, його вилучать з поля за другу жовту картку.

Getty Images