Отримати бан або видалення сторінки у Facebook звична справа для сотень тисяч користувачів. Опублікував «не такий» пост, написав «не такий» коментар, або ж переклад твого імені виявився схожим на назву терористичної організації.  

Наприклад, 2015 року соцмережа заблокувала акаунт інженера з Сан-Франциско Ісіди Анчалі. Дівчині не пощастило, адже її справжнє ім'я англійською пишеться Isis — так само, як і назва терористичної організації — ІДІЛ (англійською — ISIS).

«Ви не так зрозуміли!». За що Facebook відправляє в бан і чи можна цього уникнути

В Україні блокування і видалення сторінок в соціальній мережі почастішали останніми роками. Блогери часто звинувачують у цьому так звані ботоферми. Chas News поспілкувався з Сергієм Марченком, користувачем Facebook, який критикував чинну владу. Його сторінку, де було 25 тис. підписників, мережа видалила.  

Про видалення сторінки у Facebook

Протягом 10 років, поки я вів свою сторінку у Facebook, не отримав жодного бану чи зауваження від адміністраторів мережі. У травні 2021 прийшло перше попередження. Виявилось, що є проблема з постом, присвяченим економічному раднику голови Офісу президента Тимофію Мілованову. Зміст мого допису був таким: з смішного дурника Мілованов перетворився на несмішного корупціонера.

«Коли написав пост про те, що повертаюся, його поширили більше 2,5 тис. людей», — Сергій Марченко / Іванна Зубович

Після попередження соціальна мережа затребувала підтвердження моєї особи: надіслав їм скан своїх документів. На це витратив приблизно два тижні. У підсумку мою сторінку просто видалили без можливості оскаржити рішення. В мене було 25 тис. підписників.

Намагався дізнатись, що ж я такого зробив, але безрезультатно.

Хто винен у видаленні?

У мене немає прямих доказів, що у цьому винен Тимофій Мілованов та Офіс президента. Хоча там зараз працюють люди, відомі своїми ботофермами, які «виносять» усіх, хто їм не подобається. Моє видалення збіглося з хвилею атак на українських блогерів у Facebook. Наприклад, Борислав Береза говорив про атаки на його сторінку, Антон Швець і т. д.

(Редакція Chas News звернулась за коментарем до Тимофія Мілованова. Поки він не надав відповіді — Прим.ред)  

З іншого боку, не думаю, що я такий великий критик влади, аби вони мене блокували. Мені здається, це просто особиста реакція Мілованова на мої дописи. У нас тривала історія стосунків. Спершу я його вітав з призначенням на посаду міністра все було добре. Потім почав критикувати. За це він видалив мене з друзів та заблокував. Потім розблокував та додав в друзі знову. Та я знову написав кілька критичних постів про його діяльність. І він знову мене заблокував. Очевидно, що там щось особисте залишилося.

«Рішення Зеленського неочікувані, стратегічні та прикольні». Тимофій Милованов — про політику та плагіат

До самого Мілованова не звертався. Якщо чесно, з'ясовувати з ним стосунки не маю бажання, сторінку вже видалили її назад не повернеш.

Ще одна з можливих підстав для видалення мої пости під час революції та на початку війни. Не приховую, що писав, —  і мені за це не соромно — що потрібно вбивати загарбників.

Про те, як запускав сторінку у Facebook

В мене був (і є) бізнес рекрутингова агенція. Мені здавалося, що Facebook середовище, де багато потенційних клієнтів. Почав писати на професійну тематику. Також помітив, що непогано «заходять» різноманітні жарти. Тому перестав писати виключно на професійну тематику, а наповнював сторінку особистими історіями. Аудиторія читачів росла. У 2012 році пережив інсульт, і написав пост, як цього можна уникнути. Отримав більше 5 тис. лайків і тисячі репостів. Так наростив кількість підписників. З часом почав активно писати про політику.

Про заробітки у соціальній мережі

У мене не дуже хороший сегмент для рекламних кампаній. Великі бренди не люблять, коли блогер багато пише про політику. Моя історія в Facebook, як на мене, не про рекламу, а про суспільство. Але завдяки соціальній мережі в мою компанію прийшли багато замовників. Тому якась монетизація, звісно ж, була.

Про те, чому створив нову сторінку у Facebook

У мене є аудиторія ядро людей, які мене читають. Коли написав пост про те, що повертаюся, його поширили більше 2,5 тис. людей. Постом ділились навіть ті, з ким у мене різні політичні погляди. Наприклад, Тарас Козак з партії «Голос», яку я неодноразово «підстьобував». Поширили такого багато українських топблогерів. За перші кілька днів на нову сторінку підписалось майже 15 тис. користувачів.

Про інші соціальні мережі не роздумую. Вважаю, що Facebook єдина соціальна мережа, яка дає мені можливість впливати на суспільство та доносити свою думку до друзів.

Втім, тепер я буду менше підставлятися і, звичайно, буду більш обережний. Не хочу, щоб мене вдруге видалили.

Про політичну кар’єру

Кілька партій мене запрошували до себе. Але я відмовився. Не хочу іти куди попало, і бути лише тим, хто тисне кнопки. Якщо я піду в політику, то лише з тою командою, в якій реально впливатиму на прийняття рішень.

Про моркву

Кілька років тому купив собі хату у селі. Коли неї було багато землі. Тоді і вирішив, що треба щось висадити, щоб вона не пустувала, головне, щоб продукт був простим у догляді і його легко було продати. Так і вибрав моркву. Посадив, виросла, написав про це пост. У підсумку друзі та підписники почали купувати моркву та жартувати про це. Мабуть, зараз я один з найвідоміших вирощувачів моркви в Україні. Цього року крім моркви вирощую і кавуни.

Про те, чому підтримують президента Зеленського та партію «Слуга народу»

Вважаю, є два чинники. Перший антирейтинг Петра Порошенка. Другий люди більш за все не люблять визнавати свої помилки. Навіть коли вони обрали владу, яка обіцяла їздити на велосипеді, скасувати кортежі, віддати державні дачі дітям, підвищити зарплати вчителям і так далі. Впевнений, виборці Зеленського бачать нічого з цього не виконано. Їм дуже тяжко відчувати себе обдуреними. Тому вони знаходитимуть для себе нові і нові виправдання, аби тільки не визнавати, що помилилися із вибором.

Розкритикував фразу Путіна про «один народ». Facebook видалив пост посла України в Чехії
Facebook блокуватиме контент на своїй платформі, пов'язаний з підтримкою талібів
Facebook вирішив не повертати співробітників в офіси до 2022 року через штам «Дельта»