Завтра у Женеві відбудуться перші двосторонні перемовини Джо Байдена та Володимира Путіна. Усього ж за останні 30 років президенти США і Росії зустрічалися 87 разів, найчастіше — на полях різних міжнародних самітів та конференцій.

Двосторонні саміти проводилися набагато рідше. Останнього разу — у 2017 році в Гельсінкі, а до цього — ще в 2010 році у Вашингтоні. Цього ж разу президенти обрали для зустрічі Женеву. Американсько-російські переговори тут також проходили. А саме: у 1985 році президент Рональд Рейган домовлявся про ядерне роззброєння з генсеком Михайлом Горбачовим, а в 2009 році голова МЗС РФ Сергій Лавров з держсекретарем Хіларі Клінтон — про «перезавантаження» відносин між країнами. Щоправда, раніше зустрічі відбувалися у готелі Inter Continental. У 2021 році місцем переговорів обрали старовинну віллу La Grange на березі Женевського озера.

Chas News розповідає, чим вона знаменита та які активності тут можуть запропонувати президентам у вільний від бесід час.

Маєток для підприємців, дипломатів й Папи Римського

Вілла La Grange — двоповерховий маєток, який знаходиться посередині однойменного парку площею 21 га — найбільшого в Женеві. До Женевського озера від будівлі лише 500 метрів. Свою історію вілла веде з кінця ХVII століття, коли місцевий купець Жак Франконі облаштував тут виноградники та фруктові сади. Наступні 250 років цією територією по черзі володіли три династії женевських підприємців. Крім Франконі — ще Лулліни та Фаври. Перші збудували велику віллу у модному тоді французькому стилі, а другі кілька разів її перебудовували та розширювали навколишній парк.

З кінця ХІХ століття вілла майже не змінилася. Все завдяки останньому власнику Вільяму Фавру — швейцарському політику та меценату, який в 1917 році, не маючи нащадків, передав La Grange міській владі «у вічне володіння для втіхи і відпочинку населення Женеви». При цьому він поставив лише одну умову — вілла мала зберегти свій вигляд. Цієї настанови протягом наступних 100 років сумлінно дотримувалися. Будинок зазнав лише мінімальних змін — кімнату для паління переобладнали в гардеробну, у їдальні декор із штучного дерева на стінах замінили шпалерами.

Вілла La Grange на початку ХХ століття

З 1918 року парк приймає усіх охочих. Він став для женевців одним із найулюбленіших місць для прогулянок. Вілла ж більшу частину року залишається закритою, для відвідувачів її відкривають на декілька днів кожної весни. Виняток роблять лише для поважних гостей — Villa La Grange ще з ХІХ століття використовується як місце для проведення бенкетів на честь іноземних делегацій та учасників різного роду конгресів.

Започаткували традицію ще в 1864 році, коли в маєтку організували урочистий прийом для дипломатів, які підписали першу Женевську конвенцію, що врегулювала поводження з хворими і пораненими військовослужбовцями. В ХХ столітті на віллі регулярно приймали дипломатів, послів та учасників різноманітних міжнародних заходів.

Меса Папи Павла VI в парку La Grange

У 1969 році в парку Папа Римський Павло VI провів месу під відкритим небом. «Можна сказати, що дві протилежні сили керують світом: любов та ненависть. Вони подібні до припливів та відливів, які не перестають хвилювати океан людства. І конфлікт, схоже, тільки наростає, протиставляючи вже не місто місту чи країни і нації, а континент континенту. Людство має сказати «так» Богу, який є любов і просить у нас любові: тоді людство підніметься з новою силою та надією, досі ще не відомими в історії. В іншому випадку світ сколихнеться і прийде спокуса абсолютної ненависті, абсолютного насильства, божевілля світових воєн», — звертався тоді понтифік до 70-тисячного натовпу. Напередодні зустрічі Байдена та Путіна його слова актуальні як ніколи.

Розваги для президентів

На минулому американо-англійському саміті в Гельсінкі перемовини Дональда Трампа з кремлівським керманичем тривали чотири години. Половину цього часу вони говорили тет-а-тет. Скільки триватиме розмова Байдена і Путіна, невідомо, однак, якщо вони впораються швидко чи, навпаки, вирішать зробити перерву, на території вілли та навколишнього парку їм буде чим зайнятися.

Так, самі переговори пройдуть у приміщенні бібліотеки. Тож при бажанні президенти зможуть почерпнути мудрості з найкращої колекції старовинних книг, яка є у Женеві. Заснував бібліотеку в 1821 році Гільом Фавр, а потім її розширили його син та онук. Зараз тут зберігається більше 12 тис. старовинних книг, здебільшого присвячених давнім мовам, історії та літературі. Найцікавіші з них — 22 рідкісні інкунабули (книги, надруковані в Європі від початку книгодрукування і до 1 січня 1501 року).

Бібліотека, в якій спробують домовитися Байден та Путін / Getty Images

Перепочити можна просто гуляючи у парку. Тут ростуть двохсотрічні кедри, столітні дуби; платани, рододендрони. Також на його території є озеро з альпійським садом, оранжерея з тропічними рослинами та найбільший у Женеві розарій. Останній заснували 1945 року силами демобілізованих солдат Другої світової і протягом наступних 70 років тут проходив Женевський міжнародний конкурс нових сортів троянд. У 2015-му сад закрили на реконструкцію, яка має завершитися цього літа.

У Женеві зараз підвищені заходи безпеки. Вулиці патрулюють поліцейські та військові / Getty Images

Також на території парку знаходяться руїни вілли давньоримського чиновника Тіта Фронто, який жив у І ст. н. е. Тож президенти зможуть долучитися і до більш давньої історії.

Особливий режим

Але простим женевцям на територію парку під час саміту буде зась. З 8 по 18 червня його закрили для відвідувачів та огородили металевим парканом. Також з 14 червня заборонені польоти безпілотників над територією кантону Женева. Набережну, частину акваторії озера та парк Eaux-Vives, розташований по сусідству з парком La Grange, включили в периметр безпеки з особливим режимом контролю. А в день саміту місцевих жителів взагалі закликали працювати з дому та без значущої необхідності не виходити на вулиці.

Реставраційні роботи на віллі La Grange

Саму ж віллу перед приїздом президентів у стислі терміни приводили до ладу. Реставратори поновили позолоту і ліпнину. Старовинні меблі замінили, не чіпаючи тільки два дерев'яних крісла, обтягнуті червоною шкірою, які стоять у бібліотеці. У парку перефарбували балюстради, вимили доріжки та скульптури і поновили газон. Тож вілла La Grange до зустрічі повністю готова. Тепер справа за президентами.

Смертельний тягар влади. П’ять найкоротших правлінь в історії