Новогодняя елка

18 грудня на Софійській площі в Києві запалили головну ялинку країни. Як то кажуть, свято наближається. Однак інколи новорічні красуні запалюються у прямому сенсі слова. А ще їх атакують вандали, валить вітер та крадуть злодюжки.

Наприклад, минулої середи в селищі Романів поблизу Житомира ялинка зламалася навпіл, коли на її верхівці саме знаходився арборист. Він отримав лише кілька синців та подряпав обличчя, однак, на щастя, не зазнав значних травм. А вчора головна ялинка в Маріуполі не витримала сильного вітру і також склалася навпіл.

Подібні інциденти щороку трапляються по усьому світу. Тож Chas News розповідає про халепи, які загрожують ялинкам під час свят.

Пожежа біля ялинки

Вогонь — найнебезпечніший ворог ялинки. Не оминає ця загроза і дерев, встановлених на центральних площах міст.

У Києві вогонь впритул підібрався до головної ялинки країни минулого року. Тоді під час церемонії відкриття на Софійській площі від невеличкого салюту спалахнула одна з гірлянд.

Однак, на щастя, обслуговуючий персонал умів користуватися вогнегасником і оперативно ліквідував проблему.

Менше пощастило новорічній ялинці, встановленій в центрі містечка Чаплинка Херсонської області.

Минулого року вночі перед «Миколаєм» через коротке замикання в гірлянді 6-метрове дерево згоріло вщент. Пожежники боролися з вогнем 15 хвилин, однак врятували лише металевий каркас.

А в центрі російського Южно-Сахалінська (найбільше місто на острові Сахалін) ялинка спалахнула прямо у новорічну ніч. У розпал святкування настання 2018 року хтось поцілив у 26,5-метрове дерево феєрверком. Залп виявився фатальним.

«Вогненний» Новий рік у місті міг настати ще в 2005 році, коли в центральну ялинку двічі за ніч влучили піротехнікою. Однак тоді полум'я згасло саме до прибуття пожежників, хоча в одному із спальних районів міста 8-метрове дерево все ж таки згоріло.

Новорічна ялинка в Коста-Месі. Пожежа

Ялинка висотою зо два метри згорає за 30-40 секунд, а 29-метрова ялиця — за п'ять хвилин. Саме стільки знадобилося полум'ю в 2015 році, щоби знищити новорічну красуню в каліфорнійському місті Коста-Меса. Не допомогло і те, що дерево, за яке, до речі, заплатили $120 тис., обробили антипіреном для посилення вогнестійкості. Коротке замикання в гірлянді все одно зробило свою справу.

Після цього влада міста вирішила не шукати нове дерево, а прикрасити обгорілий стовбур 8 тисячами різнокольорових світлодіодних ліхтарів.  

ялинка Fox News

Ялинки займаються не лише в результаті нещасних випадків чи технічної несправності. Час від часу вони стають мішенню вандалів. Останній такий випадок трапився 8 грудня в Нью-Йорку. Тоді 49-річний безпритульний, чи то під дією наркотиків, чи через проблеми з психікою, підпалив 15-метрову штучну ялинку біля штаб-квартири телеканалу Fox News.

Ведучі навіть показували пожежу з вікна студії. Потім ще два дні на телеканалі інцидент обговорювали як доказ занурення Нью-Йорка у прірву беззаконня під владою «демократів».  

А ЗМІ, які підтримують Демократичну партію, навпаки, писали, що Fox News робить з мухи слона.

Ялинка в Афінах

2008 року в Афінах центральна ялинка Греції на площі біля парламенту стала жертвою масових безладів. 7 грудня в місті спалахнули протести через вбивство 15-річного підлітка поліцейським.

Мирні мітинги швидко переросли у сутички, рушійною силою яких стали молоді анархісти, комуністи та інші прихильники ліворадикальних ідей. 8 грудня під час одного з раундів протистояння вони й підпалили головну ялинку. За тиждень протестуючі спробували підпалити нове дерево, яке привезли на заміну згорілому, однак цього разу поліцейським вдалося захистити символ Нового року та Різдва.

Головна ялинка Владивостока

Проте ялинки не тільки горять. Вони ще й падають. На пальму першості тут може претендувати російський Владивосток. У 2009 році місцева адміністрація хвалилася, що встановить одну з найвищих ялинок у РФ, замовлену аж у Підмосков'ї за 5 млн рублів (майже $180 тис.).

Однак за день до Нового року 28-метрове дерево програло двобій із сильним вітром та рухнуло набік. Історія повторилась у 2013 році. Цього разу для свята обрали складну ялинку висотою 32 метри. Змонтувати її встигли лише наполовину, а потім вітер повалив дерево.

Падають ялинки і в Європі. 29 грудня 2020 року 25-метрова новорічна конструкція, прикрашена 120 тисячами світлодіодів, завалилась в містечку Урбізалья в центральній Італії. Щоправда, падіння не вплинуло на святкову ілюмінацію, тож ялинка у лежачому положенні ще кілька годин радувала перехожих яскравими вогниками.

Ялинка в Ротенбург-на-Таубері

Пожежами та падіннями перелік халеп, які загрожують новорічним ялинкам, не обмежується. Адже їх можуть ще вкрасти. Така прикра історія трапилася в 2019 році в містечку Бель в Західній Німеччині. Вночі кілька злодіїв поцупили 4-метрову ялинку разом з гірляндами, причому дерево було встановлено біля воріт місцевої пожежної частини.

Весело, п’яно, небезпечно. Алкогід містами України ХІХ століття
Скільки коштує зимовий відпочинок у Буковелі, Драгобраті та Миговому