сон дитини

Усі діти в період формування організму та його систем мають особливі потреби. Одна з них — повноцінний сон. Від доброго відпочинку залежить здоров’я. Хлопчик чи дівчинка, які недосипають або ж сплять тривожно, можуть у майбутньому мати когнітивні розлади, не поратимуться зі своїми емоціями, їм буде важко вчитись, концентруватись, і загалом мучитиме постійне відчуття втоми. Тому так важливо подбати про організацію здорового відпочинку для дитини. І в цьому процесі немає дрібниць. Суттєво все: від комфортності ліжка до кількості світла та настрою дитини. Як це зробити — читайте в докладному матеріалі.

Чому дитина не спить

У кожному віці людина потребує різної кількості часу для відпочинку. Новонароджені малюки сплять до 20 годин на добу, із чотирьох місяців період сну скорочується до 15 годин, дошкільнята в середньому мають спати до 14 годин на добу, школярі та підлітки — 8–10. Дорослій людині має вистачати 7-8 годин. 

Що може порушувати повноцінний сон дитини:

  • Фізичний дискомфорт. Погане самопочуття, проблеми з кишківником, кольки, головний біль, сезонні захворювання.
  • Активні ігри перед сном. Перезбудження впливає на здатність організму розслабитись і заснути, тому дитина може прокидатися, здригатися. 
  • Недостатня активність удень. Якщо хлопчик чи дівчинка впродовж дня отримували одноманітні емоції та мало рухалися, заснути буде важче. 
  • Голод або переїдання. Обидва фактори однаково негативно впливають на здоровий сон дитини. 
  • Некомфортна атмосфера в кімнаті. 

Також вплив матиме «погода в домі». Якщо є багато шуму, конфлікти чи інші неприємні ситуації, що тривожать дитину, чекати, що вона спатиме солодко, марно. 

Атмосфера в спальні: важливі складники

Розглянемо докладніше кілька основних факторів, від яких залежить відпочинок дітей. Найперше — це умови, які батьки мають створити в спальні. 

  • Кількість світла. Доведено, що темрява впливає на вироблення мелатоніну. Це гормон, від якого залежать цикли сну. Забезпечити такі умови можна шторами або жалюзі. Якщо ж дитина боїться темряви, на певний час до розв’язання цієї проблеми варто залишати нічник із приглушеним світлом, яке не матиме суттєвого впливу на вироблення мелатоніну. 
  • Температура. Якщо дуже душно або навпаки — холодно, заснути важко. І спати теж, адже організму доводиться боротись із дискомфортом, тому про повноцінний відпочинок і мови бути не може. Оптимальні умови — це 18–20°C тепла та вологість у межах 50–70%.
  • Удосталь повітря. Як у прямому значенні, тобто потрібно відчиняти кватирку перед сном. Так і в переносному, коли йдеться про мінімум меблів на противагу захаращеності простору. Відчуття тісноти в спальні впливає на якість сну. 

Також у кімнаті має бути тихо. Помилково вважати, що під музику дитина спатиме краще. Щоб мозок відпочивав, потрібно максимально виключити всі сторонні подразники. 

Безпечне ліжко для солодких снів

Чи не найважливіший складник здорового відпочинку дитини — правильні ліжко, матрац та постіль. У першому випадку важливо брати до уваги три нюанси, це:

  • Розмір. Лежати має бути комфортно. Тому краще вибрати трошки більше ліжко дитяче, ніж менше. Якщо йдеться про немовлят, для них купують стандартні моделі 60х120 см. Для дітей молодшого шкільного чи підліткового віку можна вибирати одно- або півтораспальне ліжко. Визначити оптимальну ширину просто — якщо людина лягає з розведеними в сторони ліктями за головою, і руки не звисають — розмір комфортний. 
  • Конструкція. Для оптимізації простору зручно замовляти ліжко з підіймальним механізмом, щоб у ніші під спальним місцем ховати постіль чи інші корисні речі. Найкращий варіант — механізм газліфт, з яким із часом здатні впоратися навіть син чи донька. Також конструкція дитячого ліжка може передбачати наявність бортиків чи узголів’я. Перше — розумне рішення, якщо йдеться про малюка чи дошкільнятка. Щодо наявності узголів’я — це вже питання до дизайнерських уподобань батьків і дитини. Але необхідно розуміти, що м’яка частина завжди потребує більш ретельного догляду, аби не накопичувати пил і бруд.
  • Матеріал. З бюджетних ідей можна розглядати моделі з ДСП/МДФ, які сьогодні зарекомендували себе дуже гарно. Такі ліжка служать довго й мають широке різноманіття конструкції та дизайнів. Дорожчий, але й майже незнищенний варіант — натуральне дерево. Воно екологічне, міцне та надійне, а ще наповнює кімнату особливо теплою атмосферою. Зрештою, можна розглядати моделі з металу. Такі меблі мають довгий термін і витончений вигляд. Єдиний нюанс — матеріал холодний і травматичний, тому для дуже рухливих непосид краще подумати над іншими пропозиціями. 

Ще один важливий фактор — розташування ліжка. Його не можна ставити біля радіаторів, бо повітря для сну буде надто пересушеним. Не рекомендують розміщувати ліжко в кутку, з якого не видно дверей. Це психологічно створює атмосферу тривоги. Найкраще рішення — спинкою до стіни за діагоналлю до вікна та дверей. 

Зручне спальне місце — гарантія комфортного відпочинку

Інші складники правильного ліжка — матрац, подушки й постіль. Незалежно від того, придбали ви модель у формі перегонової машини чи замку принцеси, її потрібно доповнити ортопедичною основою і подбати про гіпоалергенні постільні елементи.

Головні вимоги до матраца:

  • Оптимальна жорсткість. Залежить від віку. До трьох років краще брати моделі, виготовлені з кокосової койри, бо хребет у малюків ще не сформований, тому будь-які прогини є небажаними. Дошкільнятам і школярам, тобто до 18 років, комфортно спати на основі середньої жорсткості, також можна залишити модель із койри. Адже хребет усе ще росте. М’які матраци — варіант тільки для старших людей, які мають проблеми із суглобами. У дитячому віці така поверхня не сприятиме повноцінному відпочинку та правильному формуванню опорно-рухового апарату. 
  • Наповнювач. Він має бути гіпоалергенним і дихати, а ще краще — з антибактеріальними властивостями, щоб у мікроорганізмів не було жодних шансів. Доступні варіанти: кокосова койра, латекс, піна з ефектом пам’яті.
  • Наявність знімного наматрацника. Діти точно не тільки спатимуть у ліжку, але й бавитимуться. Звичайно, в ідеальному світі цього може й не бути. Але потрібно заздалегідь передбачити необхідність чистити, прати та провітрювати матрац. Зі знімним чохлом це буде значно легше виконати. 

Дуже уважно потрібно купувати матрац, якщо ви робите це окремо, а не разом із ліжком. Він має збігатися за розміром, щоб сон дитини на такій поверхні був точно комфортним.

Так само важливо подбати про ортопедичні подушки для дітей після двох років. І не забувати, що малюкам до цього віку рекомендовано спати на рівній поверхні, без додаткових постільних елементів. 

Ритуали, які привчають до режиму

Красиво облаштована спальня, зручне ліжко, улюблені персонажі на постільній білизні — здавалося б, що ще потрібно, щоб спокійно заснути. Дорослим часто цього цілком вистачає. Дітям — не завжди. Вкласти спати сина чи доньку іноді буває дуже непросто, і на це є низка причин:

  • Ненормований робочий день. Коли дитина щодня прокидається і засинає в різний час. 
  • Телевізор, планшет та інші гаджети в спальні.
  • Пізня вечеря, солодощі перед укладанням.

Щоб зробити час перед сном максимально спокійним, варто подбати про встановлення певних правил, які допоможуть дитині легше заснути, а саме:

  • Увечері не можна їсти жирну їжу, краще відмовитися від десертів та шоколаду. Ліпше випити теплого молока чи трав’яного чаю. Можна їсти горіхи, авокадо, цілозерновий хліб, тобто складні вуглеводи та продукти, збагачені магнієм.
  • Не провокувати дискусій, зменшити кількість критики чи повчань. Приміром, замість змушувати в наказовий спосіб складати іграшки, краще допомогти дитині це зробити або придумати цікаву ігрову форму для прибирання. Перезбудження майже завжди тягне за собою недосипання. 
  • Влаштовувати ввечері спокійні прогулянки, за той час провітрювати кімнату. 
  • Читати перед сном. Корисно навіть пропонувати фантазувати на гарні теми. Часто це «запрошує» хороші сни, і дитина спить з усмішкою.
  • За дві години до сну не вмикати телевізора та відмовитися від усіх гаджетів.
  • Щодня лягати в один і той самий час, перед цим здійснюючи однаковий ритуал: помитися, переодягнутися в піжаму, обійняти ведмедика, поцілувати маму з татом тощо.

До речі, дуже хорошою ідеєю є спільне обговорення таких ритуалів перед їхнім запровадженням. Якщо дитині більш ніж 2-3 роки, можна запитати, чи хотіла б вона слухати перед сном казку або мелодійні колискові. Було б добре разом розстеляти ліжко та вибирати піжаму до сну. І починати формування правил найкраще вже на етапі планування спальної кімнати, даючи дитині право вибору та дослухаючись до її думки під час купівлі постільної білизни чи ліжка. Тоді з перших хвилин у своїй кімнаті відпочинку син чи донька почуватимуть себе добре й затишно. 

Подбати про «погоду в домі» — під силу всім батькам. А якщо потрібно допомогти у виборі інших складників для комфортної дитячої спальні, звертайтеся в магазин «Світ Матраців». Тут можна знайти все необхідне для облаштування кімнати за вигідними цінами. Подивитись асортимент зручно на сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/, де є фото, докладні описи продукції та відгуки покупців. Доступна доставка по Україні, є всі види оплати. Ліжка, представлені в магазині, мають необхідні сертифікати якості та офіційні гарантії від виробників.