11 вересня wtc
Вікіпедія

Путінська росія чи не щодня здійснює теракти на території України, обстрілюючи ракетами торговельні центри, школи і лікарні.

Проте в нашому божевільному світі терористичні акти трапляються не лише під час військових протистоянь.

З нагоди річниці атаки на Америку 11 вересня 2001 року ми згадали 21 найбільший теракт у світі у ХХІ столітті.

Атака на вежі-близнюки в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року

11 вересня 2001 року змінило світ назавжди. Раніше таке можна було уявили хіба що в голлівудському блокбастері. 19 терористів ісламського угруповання «Аль-Каїда» захопили чотири цивільних літаки. Два з них вони спрямували у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Від влучання літаків в вежах почалась пожежа і вони обвалились.

Третій літак терористи скерували у будівлю Пентагону. Пасажири четвертого літака вчинили спротив терористам, тому лайнер рухнув у безлюдному полі в штаті Пенсільванія.

У найбільшому теракті в історії людства загинуло 2996 людей, понад 6 тис. отримали поранення. Інфраструктура США зазнала збитків щонайменше на $10 млрд.

теракт 9/11

Теракт на Балі 12 жовтня 2002 року

На улюбленому туристами курорті пролунало кілька вибухів. Спочатку себе підірвав терорист-смертник. Далі біля нічних клубів вибухнув замінований автомобіль. А пізніше вибуховий пристрій спрацював біля консульства США.

Винними у злочині визнали організацію «Джамаа Ісламія». Її члени обрали своїми цілями іноземних, зокрема, австралійських туристів — за підтримку їхніх країн американської військової кампанії в Іраку.

Загинули 202 особи, з них 164 — іноземні туристи, 209 осіб отримали поранення.

«Норд-Ост», Москва, 23 жовтня 2002 року

23 жовтня 2002 року чеченські бойовики під керівництвом Шаміля Басаєва увірвалися до Театрального центру на Дубрівці в Москві, де йшов мюзикл «Норд Ост», і захопили в заручники понад 900 глядачів. Терористи вимагали виведення російських військ із Чечні.

Через 57 годин російський спецназ пішов на штурм. Під час штурму використовували нервово-паралітичний раз. Від нього знепритомніли не лише бойовики, але й заручники. 119 з них згодом померли в лікарнях. Загалом, за офіційними даними, загинуло 130 людей.

теракт на Дубровці норд-ост

Теракт в Мадриді 11 березня 2004 року

У Мадриді в ранкову годину-пік спрацювали вибухові пристрої в електропотязі, що прибував на вокзал «Аточа», а також на станціях «Санта-Євгенія» і «Ель-Позо». Загинуло 192 людини, 2050 отримали поранення.

Відповідальність за теракт на себе взяла «Аль-Каїда». Вона влаштувала вибухи в Мадриді через 911 днів після терактів в США 11 вересня, які називають «терактами 9/11».

Вибухи в потягах Мадрида

Захоплення заручників в школі Беслану 1 вересня 2004 року

1 вересня 2004 року чеченські бойовики взяли в заручники учнів, батьків та вчителів у школі №1 міста Беслан — усього 1128 людей.

Через дві доби — 3 вересня — в школі пролунали вибухи, і російський спецназ пішов на штурм. В результаті загинули 335 людей, зокрема 186 дітей, більше 800 осіб отримали поранення.

З трьох десятків бойовиків вижив один, він отримав довічне ув’язнення.

беслан 1 вересня

Вибухи в літаках Ту-134 і Ту-154 24 серпня 2004 року

Чеченські терористки-смертниці підірвали бомби у двох пасажирських літаках в росії. У Тульській області розбився Ту-134, що виконував рейс Москва — Волгоград, а в Ростовській області Ту-154, що виконував рейс Москва — Сочі.

Загинули 89 людей.

Теракти «7/7» в Лондоні 7 липня 2005 року

За мадридським сценарієм, 7.07.2005 у Лондоні сталась серія вибухів на транспорті вранці у годину-пік. Терористи-смертники «Аль-Каїди» привели у дію вибухові пристрої на центральних станціях метро («Кінгс Крос», «Еджвер-роуд», «Олдгейт») та у двоповерховому автобусі на площі Тависток-сквер.

Загинули 52 людини, ще 700 отримали поранення.

Теракти «7/7» в Лондоні

Теракт в Аммані 9 листопада 2005 року

Ще одна акція ісламських радикалів. Вибухи синхронно пролунали ввечері у трьох популярних міжнародних готелях Амману. Загинуло 67 людей, 115 були поранені.

Теракти в потягах Індії 11 липня 2006 року

Ісламські терористи у вечірню годину-пік привели в дію заховані в скороварки вибухові пристрої у вагонах семи приміських поїздів у передмісті Мумбаї. Загинуло 209 людей, понад 700 постраждали.

Атака на кортеж Беназір Бхутто у Пакистані 18 жовтня 2007 року

Терористи атакували кортеж колишнього прем'єр-міністра Пакистану Беназір Бхутто, яка щойно повернулася на батьківщину. Коли броньований фургон з політиком рухався однією з центральних вулиць Карачі, пролунали два вибухи. Бхутто серйозно не постраждала, проте в натовпі загинуло 140 осіб, понад 500 поранено.

Терористична атака на Мумбаї 26-29 листопада 2008 року 

Масштабну і добре скоординовану атаку на густонаселене індійське місто Мумбаї організувала до того часу невідома радикальна ісламська організація «Деккан Муджахедин». Напад здійснили кілька мобільних груп, які атакували вокзал Вікторія, готелі Taj Mahal Palace і Trident Oberoi, поліцейську дільницю, кафе, лікарню і Єврейський центр у діловому центрі.

На кілька днів міжнародні авіакомпанії припинили польоти в Мумбаї.

В результаті терористичних атак загинули 166 мирних жителів і співробітників силових структур. Поранення отримали, за різними даними, від 300 до 600 осіб.

теракти у мумбаї 2008

Вибух в Осло і стрілянина Брейвіка на острові 22 липня 2011 року

22 липня 2011 року в Норвегії стався подвійний теракт. Спочатку пролунав вибух біля урядової будівлі у центрі норвезької столиці Осло. Там загинуло вісім осіб.

А за кілька годин озброєний 32-річний молодик Андерс Брейвік влаштував стрілянину в молодіжному таборі на острові Утейя. Терорист розстрілював беззахисних людей протягом півтори години — 69 були вбиті.

Брейвік здався поліції без спротиву. Його засудили до 21 року тюремного ув'язнення.

осло стрілянина брейвік

Захоплення заручників в Алжирі 16 січня 2013 року

Рано вранці 20 ісламістів на трьох автівках атакували автобус, що перевозив робітників до газового родовища в місті Ін-Аменас, яке спільно розробляли британський концерн BP, норвезький Statoil і алжирська компанія Sonatrach. Бойовики захопили родовище, замінували і взяли в заручники кілька сотен людей. Незабаром відпустили майже всіх алжирців і залишили лише іноземців.

Наступної доби збройні сили Алжиру оточили об'єкт та обстріляли його з вертольотів. Того ж дня повідомили про звільнення близько 600 заручників.

В теракті загинули 38 людей , з яких 37 — іноземці.

Напад на редакцію Charlie Hebdo 7 січня 2015 року

Публікації карикатур на Пророка Мохамеда в сатиричному журналі Charlie Hebdo викликали гнів ісламських фанатиків. Двоє з них — брати Саїд та Шериф Куаші — атакували редакцію в Парижі 7 січня 2015 року. Вони розстріляли головного редактора і інших працівників журналу.

Ще один терорист, який підтримував зв’язок з братами Куаші, у передмісті Парижа важко поранив бігуна, а наступного дня застрелив поліцейську.

Загалом від нападів загинуло 12 людей, 11 отримали поранення. Усіх терористів ліквідували.

атака на Charlie Hebdo

Захоплення заручників в музеї Бардо в Тунісі 18 березня 2015 року

В березні 2015-го озброєні терористи ІДІЛ («Ісламська держава Іраку та Леванту») атакували Національний музей Бардо, що знаходиться поряд з парламентом Тунісу, і захопили заручників.

В результаті операції силовиків двох нападників застрелили. Втім також загинули 20 іноземних туристів та один поліцейський.

Теракт в університеті Кенії 2 квітня 2015 року

Бойовики сомалійського угрупування «Аш-Шабаб» взяли  заручників в університеті міста Гарісса в Кенії. Внаслідок атаки та сутички терористів з силовиками загинуло 147 людей, понад 110 осіб отримали поранення.

Катастрофа російського літака над Синаєм 31 жовтня 2015 року

Пасажирський літак Airbus A321-231 російської авіакомпанії «Когалимавіа», що прямував з Шарм-еш-Шейха (Єгипет) до Санкт-Петербурга, зазнав аварії над Синайським півостровом. Всі 224 особи, які перебували на борту, загинули.

Слідство встановило, що причиною авіатрощі став вибух на борту. Саморобний вибуховий пристрій заховав у багажі спільник терористів — співробітник сервісної служби аеропорту Шарм-еш-Шейха. Відповідальність за теракт взяв на себе Синайський підрозділ ІДІЛ.

Теракти в Парижі 13 листопада 2015 року

Того ж року Париж шокувала ще одна серія терактів. Протягом короткого проміжку часу терористи «Ісламської держави» здійснили шість нападів.

Спочатку терорист-смертник вчинив вибух біля бару поблизу стадіону «Стад де Франс», де грали збірні Франції і Німеччини. Потім бойовики розстріляли з автомобіля відвідувачів кількох ресторанів та кафе, а також вчинили бійню на рок-концерті у театрі «Батаклан». Є свідчення, що деяким заручникам відрізали голову.

Причиною нападу ісламські радикали називали проведення операції в Сирії.

Загалом у цих атаках загинуло 130 людей, поранення отримали 352 особи.

Батаклан париж теракт

Наїзд на людей на набережній Ніцци 15 липня 2016 року

У День взяття Бастилії 31-річний француз туніського походження Мохамед Булель влетів на вантажівці у натовп людей на Англійській набережній в курортній Ніцці. Він збивав перехожих два кілометри, після чого ще й відкрив вогонь зі зброї.

Загинуло 86 людей, ще 308 отримали поранення. Відповідальність за теракт на себе взяла ІДІЛ.

Вибух на концерті в Манчестері 22 травня 2017 року

На концерті американської співачки Аріани Гранде на «Манчестер-Арені» терорист-смертник привів у дію вибухівку. Крім нього загинули 22 людини, понад 120 отримали поранення. Відповідальність за теракт знову взяла на себе «Ісламська держава».

Стрілянина в мечетях Крайстчерча 15 березня 2019 року

Після США, Європи, Близького Сходу і Африки у 2019 році тероризм докотився й до далекої та до певного часу спокійної Нової Зеландії.

28-річний австралієць Брентон Таррант, який виявився ультраправим расистом, влаштував стрілянину в мечеті Аль-Нур і ісламському центрі Лінвуд у місті Крайстчерч. Злочинець розстрілював вірян під час п’ятничної молитви під «військову» музику з портативної колонки і вів онлайн-трансляцію у Facebook.

Фанатик планував атакувати людей ще й на третій локації, але його затримали. Загинула 51 особа, 40 були поранені.

атака у Крайстчерчі

Що таке трибунал і як проходили найвідоміші процеси в історії