Getty Images

На острові Алькатрас у затоці Сан-Франциско до 1963 року була розташована федеральна тюрма США. За 29 років існування в’язниці з неї не втікав ніхто. Найбільш відома з невдалих спроб втечи — події 2-4 травня 1946 року. Тоді загинули двоє охоронців (один з яких помер від важких поранень згодом) і троє ув'язнених, а 14 охоронців і один ув'язнений отримали поранення.

Стрілка вказує на двері, відкрити які втікачі так і не змогли / Getty Images

Бернард Кой, грабіжник банку, який відбував 20-річне ув'язнення, знайшов слабке місце в решітці, яка захищала склад зі зброєю. Щоб проникнути до арсеналу зловмисник довго сидів на дієті і сильно схуд. А 2 травня 1946-го він роздягнувся, намазався жиром і заліз по решітці до приміщення, розташованого під складом зі зброєю. Використовуючи саморобний пристрій, зроблений ним в майстерні, він розтулив ґрати і протиснувся між ними. Після чого озброївся гвинтівкою і став скидати спільникам автоматичну зброю, кийки та газові гранати. Ув'язнені захопили дев'ятьох охоронців і замкнули їх у камері.

Охоронець вказує на місце, де ув'язнений дістався до зброї / Getty Images

В’язні планували, прикрившись охоронцями, захопити катер, який прибував до в'язниці з материка, а потім дістатися на ньому до Сан-Франциско. Єдине, чого бракувало заколотникам для виконання плану — ключа від вхідних дверей тюрми. Бернард Кой і його спільник Джозеф Кретцер почали вимагати у замкнених в камері охоронців цей ключ. Після відмови його віддати, Кретцер почав стріляти по охоронцям. Одного з них він при цьому смертельно поранив. Після цього терористи обшукали охоронців і відібрали у них всі наявні ключі. Але через те, що вони перебирали всі ключі поспіль, вставляючи їх в замок, спрацював механізм блокування двері і в’язні опинилися в пастці.

Морська піхота кидає бомби зі сльозогінним газом / Getty Images

О 9:45 ранку 4 травня на острів прибули морські піхотинці, берегова охорона, а пізніше і агенти ФБР. Вони пішли на штурм, охорона відкрила вогонь по бунтівникам, а морські піхотинці почали закидати тюремний двір гранатами зі сльозогінним газом. Один з в’язнів, Роберт Страуд, прообраз «птахолову з Алькатрасу», під вогнем закрив сталеві двері, щоб захистити ув'язнених. Вони зрозуміли, що все скінчено, й повернулися до своїх камер.

Після штурму у в’язниці виявили тіла Кретцера і Коя. Також під час штурму загинув один з бійців штурмової команди, ймовірно, від кулі свого ж напарника.

Військовий лікар допомагає пораненому охоронцю / Getty Images

Двох з лідерів заколотників, що вижили під час штурму — Мірана Томпсона і Сема Шоклі, в 1948 році стратили в газовій камері в'язниці Сан-Квентін. Ще одному з них — дев'ятнадцятирічному Кларенсу Карнесу смертну кару замінили на довічний термін. Про ці події у 1962 році режисер Джона Франкенгаймер зняв драму «Птахолов із Алькатраса».​

«Ізоляція». Колишній в’язень бойовиків оприлюднив фото та паспортні дані трьох військових злочинців «ДНР»