Міккі Маус відсвяткував свій 92-й день народження. Зараз він майже не з'являється на екранах та все одно залишається одним із найупізнаваніших анімаційних персонажів у світі. Сhas News розповідає, як мишеня побудувало кар’єру кінозірки, агітувало проти нацистів та зробило Disney однією з найдорожчих компаній.

Міккі Маус — кінозірка

Історія Міккі Мауса розпочалася з «щасливого кролика Освальда» та жадібного продюсера Чарльза Мінца. З 1927 року Walt Disney Studio виробляла на замовлення дистрибюторської компанії Winkler Pictures та студії Universal Pictures короткі мультики з кроликом Освальдом в головній ролі. Усього за рік вийшло 22 серії.

Зважаючи на їхній успіх, 26-річний Волт Дісней сподівався вибити для себе більші гонорари. Однак отримав відмову. Натомість Чарльз Мінц, директор Winkler Pictures, висунув зустрічну вимогу — зменшити на 20% витрати на виробництво. Дісней не погодився працювати за менші гроші. В результаті він залишився без контракту і заодно без свого головного персонажа (права на кролика належали Universal Pictures). А також без кількох аніматорів, яких переманив Мінц.

Волтер вирішив розпочати усе з нуля. За офіційною версією, в потязі дорогою до своєї студії в Голлівуді він придумав образ нового героя. Згодом його деталізував аніматор Аб Айверкс, а ім’я Міккі Маус придумала дружина Діснея Ліліан.

Офіційним днем народження мишеняти вважається 18 листопада 1928 року, коли в Нью-Йорку показали мультик «Пароплавчик Віллі». Хоча до цього зняли ще два мультфільми з Міккі Маусом в головній ролі — «Безумний літак» та «Галопом на страусі», однак жоден з них не зацікавив дистриб’юторів.

«Пароплавчик Віллі» одразу ж після першого показу став сенсацією. Протягом семи хвилин Міккі Маус побував у ролі капітана, врятував свою подружку Мінні Маус та зіграв мелодію, використовуючи як музичні інструменти козу, кота та поросят. Сьогодні зоозахисники могли б побачити у цьому жорстоке поводження з тваринами, проте 92 роки тому публіка була в захваті. Ще б пак — перший мультфільм із синхронізованим звуком.

Міккі Маус швидко став найпопулярнішим анімаційним героєм Америки, обійшовши кролика Освальда та інших конкурентів. Вже в 1929 році він «знявся» в 11 мультфільмах, уперше заговорив — голосом Волта Діснея (який озвучував його до 1947 року) та надягнув фірмові білі рукавички. В 1934 році у мишеняти замість сірого зявилося біле обличчя, очі-гудзики і грушоподібне тіло. В 1940-х роках тваринка позбулася хвоста і набула об’ємних вух. Разом з еволюцією образу Міккі змінив і характер — став більш врівноваженим та добрим.

У 1930 році мишеня стало героєм коміксів, які виходили протягом наступних 45 років, а в 1940 році вперше «зіграло» головну роль у повнометражному фільмі «Фантазія». Пік кар’єри Міккі Мауса припав на довоєнні роки — за цей час вийшло близько 120 мультиків за його участі.

У грудні 1930 року Волт Дісней отримав патент на Міккі Мауса. Після промаху з кроликом Освальдом продюсер дуже прискіпливо ставився до захисту авторських прав

Останній мультфільм про мишеня, створений безпосередньо Волтом Діснеєм, — «Прості речі», випустили в 1953 році. Натомість Міккі Маус розпочав телевізійну кар’єру. З 1955 по 1959 роки на телеканалі АВС виходила мегапопулярна дитяча розважальна передача «Клуб Міккі Мауса». Там демонстрували невеликі ролики за участі мишеняти, а головна роль відводилася ведучому та його помічникам — «мишкетерам». Згодом шоу ще декілька разів поверталося на екрани. В останній його версії на початку 1990-х брали участь молоді Брітні Спірс, Джастін Тімберлейк та Крістіна Агілера.

Сам Міккі Маус повернувся на великі екрани 1983 року у мультфільмі «Різдвяна історія Міккі». В 1988 році він зіграв епізодичну роль в стрічці «Хто підставив кролика Роджера», а 1990 році став головним героєм анімаційної адаптації «Принца і жебрака» Марка Твена. Останній повнометражний мультфільм про мишеня «Міккі: І знову під Різдво» вийшов в 2004 році. Проте і зараз його можна побачити у двох тематичних мультсеріалах, які показують на телеканалі Disney Junior.

За свою 92-річну історію Міккі завоював не лише любов мільйонів, але й визнання критиків. Ще в 1932 році Волт Дісней отримав спеціальний «Оскар» за створення персонажа. Мультфільми з мишеням номінували на престижну нагороду 10 разів, хоча статуетку отримав лише один з них — «Дай лапу», в 1942 році. Разом з тим Міккі Маус в 1978 році виявився першим мультиплікаційним героєм, який отримав власну зірку на Алеї слави в Голлівуді. Через 40 років до нього приєдналася і екранна подружка Мінні Маус.

А кролик Освальд, з якого все почалося, повернувся до родини Disney в 2006 році. Тоді компанія викупила на нього права.

Пропагандист та політик

Міккі Маус на початку 30-х отримав таку популярність, що став символом не лише кінокомпанії Disney, але й усієї Америки. Поважний статус передбачав і наявність певних обов’язків. Під час Другої світової війни Міккі на сторінках коміксів боровся з ворогом, а з плакатів закликав американців до патріотизму та пропагував покупку військових облігацій. Багато військових підрозділів зробили мишеня своїм символом та наносили його зображення на літаки та бронетехніку.

Схожою агітаційною діяльністю займалися й інші диснеївські персонажі, в першу чергу, Дональд Дак. Однак саме ім’я Міккі Мауса командування союзників обрало кодовим сигналом для початку висадки в Нормандії 6 червня 1944 року.

Ставлення до мишеняти в Європі диктувалося політичною доцільністю. В 1930 році в Німеччині заборонили мультфільм «Битва за скотарню». Все через те, що Міккі Маус в ньому воював з котами у німецьких шоломах. Цензори вирішили, що стрічка пропагує антигерманські настрої. Нацистська преса взагалі називала мишеня «найжалюгіднішим ідеалом в історії», оскільки «брудні і покриті брудом паразити, найбільші переносники бактерій в тваринному світі, не можуть бути ідеальним типом тварин». При цьому сам Гітлер полюбляв дивитися пригоди Міккі Мауса та в 1937 році на Різдво отримав у подарунок від Йозефа Геббельса збірку з 12 мультиків. Мишеня остаточно зникло з німецьких екранів лише після вступу США до Другої світової війни. Тоді нацисти відкрили власну анімаційну студію, яка копіювала диснеївську продукцію.

Мишеня також активно використовували в антиамериканський пропаганді союзники Німеччини. Ще в 1934 році в Японії зняли мультфільм, в якому Міккі Мауси на кажанах атакують японські острови. А пронімецький режим Віші в 1942 році випустив агітаційний ролик, у якому Міккі, Дональд Дак, моряк Попай та інші американські анімаційні герої бомбардують французькі міста.

Після війни Disney намагалася дистанціювати свого головного персонажа від політики. Однак до кінця це не вдалося. В 1968 році режисер Лі Севідж зняв однохвилинний антивоєнний мультфільм «Міккі Маус у В’єтнамі». За сюжетом, мишеня відгукується на заклик записуватися до армії, вирушає до В’єтнаму і вже за кілька секунд падає на землю з простріленою головою.

А через три роки група карикатуристів на чолі з Деном О’Нілом випустила комікси про брутального Міккі Мауса. На їх сторінках мишеня вживало наркотики та займалося сексом. Disney звинуватила О’Ніла в порушенні авторських прав та через суд добилася конфіскації скандальних коміксів.

Врешті-решт Міккі Мауса використовували не лише в пропаганді, а навіть висували на державні посади. Вперше — в 1932 році, коли звірок отримав один голос під час голосування за мера Нью-Йорка. Після цього Міккі брав участь у більшості виборів. Такий собі прояв протестного голосування по-американськи — в США відсутня графа «проти всіх», але деякі штати дозволяють вписувати власного кандидата в бюлетені. На початку 2020 року Джо Байден навіть заявив, що коли б демократи висунули кандидатом в президенти Міккі Мауса, він би теж з легкістю переміг Дональда Трампа. Звичайно, це перебільшення, однак, як мінімум у Північній Кароліні мишеня на виборах отримало 94 голоси.

Бізнесмен-мільярдер

Сьогодні The Walt Disney Company займає 33 місце в рейтингу найдорожчих компаній світу з капіталізацією близько $200 млрд. Їй належать у тому числі такі студії, як 20th Century, Marvel Studios, Lucasfilm, Pixar, шість тематичних парків розваг по всьому світу та більше десяти телеканалів. А 90 років тому в компанії було лише мишеня. Однак із ростом популярності Міккі Мауса він почав приносити своїм «батькам» шалені прибутки. І не тільки завдяки касовим зборам.

Як згадував Волт Дісней, в 1929 році до нього у готелі підійшов чоловік і запропонував за $300 зобразити Міккі Мауса на дитячому альбомі для малювання. Потім пішли інші замовлення. В 1932 році аніматору зателефонував рекламний агент з Канзас-Сіті Герман Камен, який запропонував амбітний проєкт — зробити так, щоб зображення персонажів Діснея знаходились у кожній родині. Вони з Волтом Діснеєм стали бізнес-партнерами. За декілька років полиці магазинів по усій Америці заполонили товари з Міккі і Мінні Маусами — серветки, книги, одяг, іграшки, телефони і багато іншого. Для ширшого просування Камен почав друкувати каталоги продукції. Тепер, щоб замовити мерч, не треба було навіть виходити з будинку.

Каталог 1934 року з тематичними товарами. Усього містив 76 сторінок

В 1933 році маркетинг Міккі зробив ще один великий крок уперед. Камен домовився з Ingersoll-Waterbury Clock Company про виробництво годинників з мишеням. За перший день розпродали рекордні 11 тис. штук. Ingersoll-Waterbury, яка перед цим знаходилась на грані банкрутства, усього за кілька тижнів різко збільшила штат працівників з 300 до 3 тис.

Зараз товари із зображенням мишеняти випускають усі головні світові бренди і кожен з них платить Disney відсоток за використання його персонажа.

Прибутки, які приносив Міккі Маус, дозволили Діснею зосередитися на інших проєктах. В 1937 році він випустив свій перший повнометражний мультфільм «Білосніжка та сім гномів» з нечуваним на той час для анімації бюджетом в $1,5 млн (бюджет «Пароплавчика Віллі» становив лише $5 тис.). Вже за перший рік прокату він приніс компанії $7,5 млн.

В 1947 році The New York Time підрахував, що мишеня принесло своєму винахіднику $100 млн. А у 2018-му, на 90-річницю Міккі, лише дохід від продажу фірмових товарів з зображенням Міккі склав $3 млрд. Усього ж, за підрахунками TitleMax, франшиза про Міккі Мауса займає четверте місце серед найприбутковіших. На кінець 2019 року вона дала Disney близько $70 млрд, з яких $69,5 — саме продаж мерчу.

Мишеня, хоча вже майже і не «знімається» у фільмах, продовжує приносити компанії мільярдні прибутки. І так триватиме щонайменше до 2024 року, коли Disney втратить ексклюзивні права на використання персонажа.