диктатори ХХ століття

ХХ століття було добою диктаторських режимів. Вони процвітали майже на всіх континентах. Ці правителі тероризували цілі нації, через їхні режими загинули мільйони невинних людей.

Chas News розповідає про життя та смерть найжорстокіших правителів ХХ століття, на совісті яких сотні тисяч зламаних доль невинних людей. 

Володимир Ленін

Володимир Ленін — комуніст, засновник та перший керівник радянської держави (СРСР). За сім років свого правління (1917—1924) убив близько 4 млн людей. Вони загинули під час революції, Громадянської війни і від голоду, викликаного його політикою.

Помер у 54 роки від крововиливу в мозок, хоча багато вчених із цією версією і не згодні.

Володимир Ленін

Кім Ір Сен

Кім Ір Сен — засновник КНДР та її фактичний керівник у 1948—1994 роках. Генералісимус, композитор, автор шести опер, філософ і архітектор Кім Ір Сен винен у смерті щонайменше 1,6 млн людей. Пробув при владі 46 років.

Помер від серцевого нападу у 82 роки.

Кім Ір Сен

Саддам Хусейн

Іракський диктатор Саддам Хусейн був одним з ініціаторів найкривавішої війни від часів Другої світової. Він хотів захопити увесь Близький Схід.

Саддам Хусейн формально став президентом у 1979 році, хоча він уже був де-факто лідером Іраку кілька років до цього. Існують численні свідчення, що спецслужби під керівництвом Саддама застосовували тортури, а кількість загиблих за десятиліття його правління сягнула 2 млн людей.

У 2003-му в Ірак увійшли війська США та їхніх союзників, а 13 грудня того ж року Хусейна заарештували. Далі його судили і заради справедливого вироку навіть відновили смертну кару в Іраку.

30 грудня 2006 року Саддама Хусейна стратили через повішення у віці 69 років.

Саддам Хусейн

Адольф Гітлер

Ватажок німецьких нацистів Адольф Гітлер — один із найжорстокіших диктаторів і тиранів в історії людства. Найстрашнішим злочином Гітлера вважається Голокост, у якому загинуло, за деякими підрахунками, до 7 млн євреїв. Однак не варто забувати і про людей, що загинули під час, розв'язаної Гітлером Другої світової війни. Загалом це понад 19 млн людей.

При владі диктатор пробув 11 років. У 1945 році, коли війна фактично була програна, 56-річний Гітлер наклав на себе руки в Берліні разом зі своєю дружиною Євою Браун. Вважається, що Гітлер застрелився, попередньо прийнявши отруту.

Адольф Гітлер

Йосип Сталін

Йосип Сталін — ще один із найжорстокіших диктаторів в історії людства. Правив Радянським Союзом до і після Другої світової. Сучасні історики оцінюють кількість смертей у результаті сталінської політики і репресій у 15-20 млн. Організатор Геноциду українців через Голодомор.

Люди помирали в таборах, їх розстрілювали, хтось помирав від голоду у важкі для країни роки. Сам Сталін дожив до старості — на момент смерті 5 березня 1953 року йому було 73 роки. Причина — інсульт.

Йосип Сталін

Ніколае Чаушеску

Румунський диктатор пробув при владі 15 років. Застосовував репресії до інакодумців, а на свою честь влаштовувал грандіозні паради. Любив, коли його називали «генієм Карпат» та «повноводним Дунаєм розуму». Усі ключові посади в комуністичній партії та в держапараті були зайняті його родичами та вірними послідовниками з-поміж найближчих друзів. Його називали «останнім вампіром Трансильванії». Чаушеску тримав у страху всю країну.

Край правлінню Чаушеску поклала Румунська революція 1989 року. Диктатора разом з дружиною розстріляли біля стіни солдатської вбиральні. Йому був 71 рік.

Ніколае Чаушеску

Мао Цзедун

Мао Цзедун, Китай. При владі провів 34 роки, за цей час було знищено від 45 до 75 млн людей. Внаслідок його політики в Китаї вибухнув наймасштабніший голод у його історії, який тривав п'ять років. Практикував Мао Цзедун і репресії.

У 83 роки помер від серцевого нападу.

Мао Цзедун

Муаммар Каддафі

Лівійський диктатор, якого вважали спонсором світового тероризму. Був при владі 32 роки. Ідеолог руху «панарабізму», що передбачав створення величезних і могутніх ісламських країн. Каддафі не цурався брудних методів, він масово знищував свої супротивників. А лояльні до нього терористичні угруповання підтримувалися на державному рівні.

У 69 років був убитий в результаті самосуду повстанцями, які захопили його у полон.

Муаммар Каддафі

Пол Пот

Камбоджийський диктатор. Його правління тривало лише чотири роки, проте воно супроводжувалося масовими репресіями та голодом і призвело до загибелі, за різними оцінками, від 1 до 3 млн осіб.

Помер Пот у 54 роки. За однією версією, від серцевої недостатності. Згодом, медекспертиза показала, що смерть настала внаслідок отруєння. Також є версія, що він загинув у джунглях від хвороби або наклав на себе руки.

Пол Пот 

Аугусто Піночет

Чилійський диктатор Аугусто Піночет широко застосовував репресії, тортури та переслідування. За деякими даними, за час, який він провів при владі, країну залишила десята частину населення — 1 млн людей. Загальна кількість громадян країни, які зазнали переслідувань і тортур, перевищила 40 тисяч людей.

У 1990 році лишився посади президента Чилі, коли до влади прийшов демократичний уряд на чолі з Патрісіо Ейлвіном. Залишився головнокомандувачем сухопутних військ і зберіг свій вплив у політичному житті країни, але надалі продовжив втрачати свій авторитет.

Помер у 91 рік від інфаркту у 2006 році.

Аугусто Піночет

Диктатори сьогодення

Сьогодні при владі також є диктатори: Башар аль-Асад — в Сирії, Кім Чен Ин — у Корейській Народно-Демократичній Республіці, Олександр Лукашенко — у Білорусі. І, звичайно, володимир путін в росії.

Володимир путін і Олександр Лукашенко

Яка різниця між нацизмом та фашизмом: пояснюємо на фактах з історії