2 вересня в Харківській області спалахнула лісова пожежа біла села Гороб’ївка. Через кілька годин горіли хати — врешті-решт вогонь знищив 20 будинків. Евакуювали 50 чоловік. На ранок 3 вересня вогонь пройшов 500 гектарів. Для боротьби з ним залучили два літаки, вертоліт та пожежний поїзд.

На місце навіть екстрено прилетіли глава МВС Арсен Аваков та міністр соцполітики Марина Лазебна. Це друга масштабна пожежа з початку року (навесні палали ліси під Чорнобилем та в Житомирській області).

Подібні новини в останні роки стають все частішими і не тільки в Україні. Масштабні пожежі вирують по всьому світу. Глобальне потепління, звісно, відіграє свою роль, але «полум’яних історій», які вражають своїм масштабом, було багато і в минулому. Ось три з них.

 

«Чорний четвер» Австралії

 

Щороку в Австралії вирують масштабні пожежі. Остання розпочалась у вересні 2019-го, тривала 6 місяців та охопила 18 млн гектарів. Такі стихійні лиха супроводжують континент одразу після його колонізації європейцями, які своїм втручанням порушили місцеву екосистему.

Перша масштабна пожежа трапилася у 1851 році в штаті Вікторія — усього через 15 років після заснування першого постійного поселення британськими колоністами. Три роки посухи та двоє пастухів, які залишили без догляду палаючі колоди, зробили своє діло. Посохла трава одразу зайнялася і вогонь почав кількатижневу подорож по континенту.

Апогею пожежа досягла у четвер 6 лютого — через це й отримала назву «Чорний четвер». Того дня в Мельбурні у тіні зафіксували рекордну температуру — 43,3 градуси за Цельсієм.

national museum Australia

Очевидець, письменник Рольф Болдревуд, писав: «Уся колонія Вікторія була одночасно у вогні, від західного узбережжя до Австралійських Альп». Темно-багряне небо нагадувало йому зруйнування Помпеї, інші жителі говорили навіть про кінець світу.

Усього за кілька тижнів вигоріли 5 млн гектарів — приблизно четверта частина штату Вікторія. Загинули лише 12 осіб — зіграла свою роль невелика заселеність регіону. Менше пощастило вівцям — через вогонь постраждало більше мільйона тварин.

 

Вогняний шторм в Пештіго

 

У 1871 році у США відбулася найбільш смертельна пожежа в історії. Хто її спричинив, достеменно невідомо. Можливо, фермери, які розводили багаття для очищення земель від лісів під сільськогосподарські угіддя, чи необачні лісоруби. Існує навіть версія про падіння уламків комети. У будь-якому випадку умови для масштабної пожежі склалися ідеальні. Той рік на Середньому Заході виявився аномально спекотним і засушливим. Після зливи, яка пройшла 8 липня, з неба не впало ні краплини аж до жовтня. І саме тоді в регіон прийшов потужний циклон із сильними вітрами, які роздмухали полум’я. Утворився справжній вогняний шторм — полум’я рухалося зі швидкістю 170 км/год.

Усього вогонь за кілька днів знищив близько 490 тис. га, найбільше не пощастило містечку Пештіго — центру лісозаготівельної промисловості на Середньому Заході. Його жителі вже звикли до запаху диму — невеликі пожежі в країні лісорубів регулярно спалахували з початку осені. Ніхто не очікував біди. А вона прийшла в ніч з 8 на 9 жовтня. Як згадували очевидці, спочатку почувся різкий звук, як від прибуття потяга. Але коли повибігали на вулицю, то побачили не потяг, а стіну вогню, яка за кілька годин дійшла до міста і повністю його знищила. На допомогу не розраховували — вогонь знищив телеграфний кабель, що зв’язував місто з навколишнім світом. Люди ховалися в підвалах та колодязях, багато хто кинувся до річки. Але і цей варіант виявися таким собі. Священник Пітер Пернін, один з уцілілих, згадував, що навіть зайшовши у воду по шию, люди залишалися в небезпеці: «Горіло саме повітря. Тільки постійно поливаючи голови водою, ми стримували полум’я».

Wisconsin Historical Society

Воно й не дивно. Температура повітря в епіцентрі пожежі коливалася від 260 до 370 градусів за Цельсієм.

На ранок, коли вогонь пішов з міста, від нього залишилися одні руїни. Дивним чином вціліли лише два будинки. Також вигоріли ще 11 невеличких поселень в околицях. Ідентифікувати вдалося 1182 загиблих, ще кілька сотень не впізнали, деякі тіла буквально перетворилися на попіл. Загальну кількість жертв зараз оцінюють цифрою від 1500 до 2500 осіб.

 

Китайське інферно

 

26 днів пекла на землі — саме стільки тривала найбільша пожежа в новітній історії Китаю. 6 липня загорілися хвойні ліси на хребті Великий Хінган біля річки Амур, де знаходиться головна база виробництва деревини в КНР.

У цей день розпочалась одна із найбільш пожеж у країні

Офіційно винуватцем пожежі назвали 18-річного кущоріза Ван Юйфеня. За іронією долі, підстригання кущів проводиться для запобігання лісовим пожежам. Цього разу вийшло навпаки. Недосвідчений парубок під час заправки свого інструменту пролив бензин, який загорівся від іскри двигуна. Зайнялася трава, вогонь перекинувся на дерева. За кілька годин вже палали сотні гектарів лісу.

Вогонь швидко перекинувся через Амур на радянський берег. Проте в СРСР цьому багато уваги не приділили — ця територія була малозаселена, а ліс там майже не рубали. Інша справа в КНР — горить головний лісозаготівельний регіон. На боротьбу з полум’ям кинули 34 тис. військових, 20 тис. мобілізованих місцевих жителів та лише 2,1 тис. професійних пожежників. Техніки та професійного пожежного обладнання катастрофічно не вистачало. В результаті пожежа тривала майже місяць, а приборкали її не люди, а сильні зливи, які почалися наприкінці травня.

qq.com

За офіційними даними, загинули 193 особи та більше 220 постраждали. Жертв могло бути більше — вогонь пройшов скрізь міста Сіліньцзи, Туцян, Тахе, але їхніх жителів вчасно евакуювали. Полум’я знищило близько мільйона гектарів лісу, без домівок лишилися майже 60 тис. чоловік. Збитки від пожежі оцінили в 1 млрд юанів — вогонь знищив 248 км ліній електропередач, 9 км залізниці, 67 мостів та 850 тис. кубометрів деревини на складах.