мурал михайло грушевський київ

23 червня 1917 року Центральна Рада видала свій Перший універсал, у якому рішуче заявила: «Однині самі будемо творити наше життя».

Щоправда, тоді ще йшлося про широку автономію у складі росії, однак саме цей документ дав початок відновленню української державності після 250-літньої перерви.

Одним із його авторів та ідеологів документа був голова Центральної Ради Михайло Грушевський — видатний історик, який став політиком та державотворцем.

Chas News розповідає про різні сторони життя, наукової та політичної кар'єри Михайла Грушевського.

Михайло Грушевський — батько української історії

Наукові регалії Михайла Грушевського можна перераховувати довго. Ось основні:

  • багаторічний голова Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові (1897—1913),
  • завідувач кафедри історії Львівського університету (1894–1914),
  • академік Всеукраїнської академії наук (1923) та Академії наук СРСР СРСР (1929).

За весь цей час він написав понад 2000 наукових праць, а повне зібрання його творів — не тільки історичних, але й суспільно-політичних, спогади та рецензії — нараховує 50 томів.

Михайло Грушевський у робочому домашньому кабінеті у Львові, 1904 рік / Музей Михайла Грушевського

Видатні українські історики звісно були і до Грушевського. Проте саме він першим науково обґрунтував і показав, що український народ має власну давню, самобутню і безперервну історію від Русі — до України. Саме тому його головна праця так і називається «Історія України-Руси».

Вже лише цим він завдав рішучого удару по панівній тоді у Російській імперії схемі «загальноросійської історії», відповідно до якої українці не визнавалися окремим народом, а були частиною російського з регіональними особливостями.

Проте Грушевський пішов ще далі і доводив, що росія взагалі не може претендувати на спадок давньої Русі. «Володимиро-Московська держава не була ані спадкоємицею, ані наступницею Київської. Вона виросла на своїм корені, і відносини до неї можна б скоріше прирівняти, наприклад, до відносин Римської держави до її галльських провінцій», — писав він у 1904 році.

Учасники з'їзду українських письменників з нагоди 100-річчя виходу поеми «Енеїда» Івана Котляревського. У центрі — Михайло Грушевський та Іван Франко. Львів, 1898 рік / Наукове товариство ім. Шевченка

Наукові праці Грушевського мали великий резонанс, відіграли велику роль для посилення українського національного руху на межі століть та зробили їхнього автора одним із найавторитетніших тогочасних українців.

Михайло Грушевський — політична зірка

На початку революції Михайло Грушевський, у першу чергу завдяки своїй науковій праці, мав безсумнівний авторитет серед української суспільно-політичної еліти. Тож не дивно, що 20 березня саме його заочно і одноголосно обрали головою Центральної Ради — тоді професор ще перебував у Москві на засланні.

«Ніхто в даний момент не підходив більше для ролі національного вождя, як Грушевський, ніхто навіть і рівнятися не міг із ним щодо загально признаного авторитету й тої поваги, якою оточувало його все українське громадянство», — згадував потім історик Дмитро Дорошенко.

До Києва Грушевський повернувся 26 березня і одразу почав активну роботу. Фактично завдяки йому Центральна Рада перетворилася на український революційний парламент.

Перші місяці революції Грушевський залишався головною зіркою на українській політичній арені. 1 квітня під час Свята свободи і 100-тисячної української маніфестації у Києві натовп на руках заніс його на балкон Міської думи, щоб люди на вулиці краще могли почути промову свого лідера. А коли у серпні Грушевський , «посилаючись на свої літа та на втому від напруженої праці», захотів піти у відставку, його промовами, подяками та оваціями переконали залишитись на посаді.

Мітинг 1 квітня 1917 року на Софійській площі. Михайло Грушевського того дня тричі виступав із промовами у різних локаціях / УІНП

Однак вже восени 1917 року авторитет Центральної Ради і її голови почав стрімко падати. Нерішучість у відносинах з Петербургом, затягування із проведенням реформ, нездатність налагодити ефективну роботу державного апарату і врешті організувати армію для відсічі більшовикам призвели до трагічних наслідки. У січні 1918 року більшовики вперше захопили Київ.

За кілька місяців Центральна Рада повернулася до столиці — за допомогою військ Німеччини та Австро-Угорщини, з якими уклала мирний договорів. Однак відновити свій авторитет вона вже не змогла. Наслідком цього став майже безкровний військовий переворот у ніч на 30 квітня 1918 року, у результаті якого до влади прийшов гетьман Павло Скоропадський.

Михайло Грушевський на наступний день після гетьманського перевороту, 1 травня 1918 року / Музей Михайла Грушевського

Грушевський на кілька місяців відійшов від політичної діяльності. Але, коли у грудні 1918-го внаслідок повстання влада гетьмана впала, спробував відновити свої позиції. Він закликав до відновлення Центральної Ради, як верховного органу влади. Однак Директорія, яка очолювала повстання, мала інші плани.

У результаті Грушевський зміг лише обратися рядовим депутатом Трудового конгресу — нового українського парламенту. Але й той пропрацював кілька днів і фактично саморозпустився під тиском нового наступу більшовиків. Грушевський переїхав до Кам'янця-Подільського, де редагував газету «Життя Поділля», а потім емігрував за кордон.

Михайло Грушевський — державник, автономіст, соціаліст та трохи комуніст

Внесок Михайла Грушевського в розвиток українського національного руху та відродженні української державності важко недооцінити, а його патріотизм поставити під сумнів. Однак у своїх поглядах він не відрізнявся радикалізмом, як загалом і більшість тогочасних українських політиків.

У 1908 році Грушевський увійшов до складу таємної організації Товариства українських поступовців (ТУП) — надпартійної платформи, яка мала координувати національних рух і протидіяти наступу російського націоналізму. Проте її метою була лише демократична автономія України у складі федеративної держави рівноправних народів. Тобто про створення незалежної держави тоді не йшлося.

Згодом саме з ініціативи ТУП було утворено Центральну Раду. Цих же поглядів дотримувався і Грушевський, що й стало наслідком нерішучості тогочасних українських очільників. У Першому універсалі було проголошено автономію України, проте вже у Другому, після переговорів з російським Тимчасовим урядом, Центральна Рада погодилася на її суттєве обмеження.

Очільники Центральної Ради на мітингу з нагоди III Всеукраїнського військового з'їзду. У центрі Михайло Грушевський. Справа від нього — Володимир Винниченко та Симон Петлюра. 20 листопада 1917 року / УІНП

Грушевський та інші політики змінили свої погляди лише під тиском обставин — переворотом більшовиків у Петербурзі, а потім їхнім вторгнення до України. У результаті 20 листопада 1917-го Центральна Рада проголосила створення Української Народної Республіки, але також у складі федеративної росії. І лише 22 січня 1918 року пішла на проголошення незалежності, що було однією з умов укладання мирного договору з Німеччиною.

Не вирізнявся Грушевський від загалу і за політичною ідеологію тоді у моді був соціалізм. В 1917 році Грушевський став неформальним лідером Української партії соціалістів-революціонерів, а в еміграції очолив її закордонну частину. У 1920 році він остаточно розійшовся зі своїми колишніми колегами, які підтримували Директорію, розпочав переговори з радянським урядом про співпрацю, а потім і про своє повернення до окупованої більшовиками України. Зокрема, у зверненнях писав, що поділяє завдання Комінтерну, підтримує гасла трудової диктатури та виступає проти контрреволюції під націоналістичними гаслами.

Михайло Грушевський з дружиною Марією, 1928 рік / Музей Михайла Грушевського

Зрештою у 1924 році Грушевському дозволили повернутися до радянської України, проте політикою він більше не займався і зосередився суто на науковій роботі.

Михайло Грушевський — жертва політичних репресій

Вперше Михайло Грушевський зіткнувся з прямими репресіями російського уряду у 1914 році. Тоді майже одразу після повернення до Києва його заарештували за звинуваченнями в австрофільстві та причетності до створення Легіону Українських січових стрільців. Спочатку його планували відправити на заслання до Сибіру, але зрештою відіслали до Симбірська (сучасний Ульяновськ в рф). У 1916 році йому дозволили переїхати до Казані, а потім до Москви. Але відвідувати Україну суворо заборонили.

Анкета на Михайла Грушевського зі справи Київського жандармського управління

За 15 років Грушевський зазнав переслідувань вже з боку радянської влади. За умовами повернення до УСРР комуністичний уряд зобов'язався не висуваючи жодних звинувачень за його попередню політичну діяльність. Однак ДПУ одразу поставило академіка на «облік неблагонадійних» і пильно стежило за кожним кроком.

Наприкінці 1920-х років в СРСР почали «затягувати гайки», що зрештою призвело до Голодомору-геноциду та масових репресій. У 1931 році Грушевського заарештували у справі «Українського національного центру» — вигаданої «контрреволюційної організації», яка нібито готувала повстання проти радянської влади.

Під тиском і погрозами арештів близьких академік зізнався в участі у «змові». Однак, коли його доправили до Москви, професор відмовився від усіх свідчень. Тоді з Грушевського, стан здоров'я якого значно погіршився, зняли звинувачення, але додому повернутися заборонили.

Посвідчення Михайла Грушевського щодо членства в Академії наук СРСР, 1932 рік / / Музей Михайла Грушевського

У 1934 році Грушевський поїхав з родиною на відпочинок до Кисловодська, але там сильно захворів. Операція з видалення карбункула результатів не дала, і 24 листопада Михайло Грушевський помер у місцевій лікарні.

Грушевський — герой карикатур

Сто років тому карикатури були одним із головних знарядь політичної пропаганди. За їхньої допомоги вихваляли, критикували і закликали до дій. Тогочасні карикатуристи не могли оминути у свої роботах Михайла Грушевского — одного з найвідоміших та найавторитетніших тогочасних українців.

Шарж Якова Струхманчука на Михайла Грушевського, 1910 рік / Національний музей ім. А. Шептицького

Перші шаржі на Грушевскього з'явилися, коли він ще переважно займався науковою роботою. Так, Яків Струхманчук, відомий тогочасний графік та карикатурист, у 1910 році з нагоди 25-ї річниці літературно-наукової діяльності зобразив Грушевського в образі Бога-Отця, який виводить у книзі рядки «Спочатку було слово».

Під час Української революції Грушевський щонайменше 12 разів потрапляв у кадри фотооб’єктивів, а одного разу його зафіксувала навіть рідкісна на той час кінокамера. Тоді ж у роботах графіків він з'явився мінімум 18 разів — тепер вже у ролі політика та державотворця. У карикатурах голову Центральної Ради як вихваляли, так разом з іншими політиками і критикували за нерішучість.

Карикатура з сатиричного журналу «Ґедз». Михайло Грушевський верхи на прадавньому мамонті разом з іншими політиками не встигає значно відстає від українського руху, що стрімголов мчить попереду на авто. 1917 рік / Музей Михайла Грушевського

«Перед ІІІ Універсалом». Карикатура із сатиричного журналу «Ґедз» / Музей М. Грушевського

«Слава Україні»: історія гасла революціонерів, націоналістів та борців за незалежність
Синьо-жовтий чи жовто-блакитний: історія Державного прапора України