скнилівська трагедія

27 липня 2002 року на Львівщині під час авіашоу сталася жахлива трагедія. Винищувач Су-27УБ врізався в натовп — 77 осіб загинули (серед них 28 дітей), близько 250 були травмовані, багато з постраждалих отримали інвалідність. Це найбільша катастрофа під час авіаційних шоу.

Getty Images

Авіашоу в ту суботу влаштували на Скнилівському аеродромі під Львовом з нагоди 60-річчя 14-го авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України.

Побачити на власні очі фігури вищого пілотажу прийшли близько 10 тис. глядачів.

Планувалось, що для демонстраційного пілотування з Івано-Франківська вилетить МіГ-29УБ, але він не зміг цього зробити через несприятливі погодні умови. Його замінили на Су-27. Керували літаком полковники Володимир Топонар і Юрій Єгоров.

Під час виконання «напівпетлі» він знизився на небезпечну висоту, зачепив дерево, кілька літаків на землі та врізався у натовп.

УНІАН

Обидва пілоти катапультувалися одразу після контакту із землею і майже не постраждали. Серед глядачів загинуло 77 осіб, 28 з них були дітьми.

Володимир Топонар (зліва) і Юрій Єгоров (третій зліва) після катапультування / Getty Images

Пілоти своєї вини не визнали. Їх звинуватили у відхилення від льотного завдання та недбальстві. Також розслідування вказало на помилки у плануванні польотів, організації та розміщенні глядачів на летовищі.

УНІАН

УНІАН

Getty Images

Getti Images

Getty Images

Пілоти отримали тюремні строки: Володимир Топонар — 14 років (відбув 11), Юрій Єгоров — 8 років (відбув 2,5). Також засудили військових 14-го авіаційного корпусу. Командувач генерал-майор Анатолій Третьяков відбув 5 років з призначених 6, помічник керівника польотів Юрій Яцюк — майже 3 роки з 5, начальник служби безпеки польотів Анатолій Лукіних отримав 4 роки умовно.

Відставку міністра оборони Володимира Шкідченка президент Леонід Кучма не прийняв.

Відтоді авіаційні шоу в Україні заборонені. На місці Скнилівського летовища зараз побудовано сучасний аеропорт імені Данила Галицького.

Getty Images