Колонка
військовий експерт, співголова громадської ініціативи «Права справа»
військовий експерт, співголова громадської ініціативи «Права справа»

Коли ми чуємо про українське підпілля і боротьбу з радянською владою, насамперед спадають на думку західні області України.

І це надзвичайно несправедливо. Адже свого часу на зазомбованій нині російською пропагандою Луганщині існував потужний націоналістичний партизанський рух, який воював з радянською владою.

У період національно-визвольних змагань 1918-1924 років на теренах Луганщини діяли чисельні повстанські загони, що вели запеклу боротьбу проти московських зайд. Хвилю народного гніву проти чужинського панування очолили талановиті повстанські командири — отамани Каменюка та Блоха, які загинули смертю хоробрих у боротьбі з окупантами.

За підтримки місцевого населення вдалося створити організований збройний рух, котрий охопив практично усі терени сучасної Луганщини. Запекла збройна боротьба тривала до середини 20-х років, що свідчить про масовий характер повстанського руху.

До речі, саме на Луганщині, у боротьбі проти повстанських загонів, радянські каральні органи вперше застосували практику використання провокаторів та масового терору проти місцевого населення.

У часи других національно-визвольних змагань, у часи Другої світової, на теренах Луганщини також діяло потужне націоналістичне підпілля. Крайовий провід ОУН(б) очолював професор Михайло Бернацький. Про масовий характер націоналістичного підпілля свідчить і той факт, що за німецької окупації було страчено більше ста українських підпільників. Самого ж Бернацького розстріляв НКВС у 1946 році.

Я неодноразово звертався з пропозицією гідного вшанування пам’яті учасників національно-визвольного руху на їхній малій батьківщині. На жаль, ці ініціативи не знайшли підтримки.

Втім, зараз у багатьох містах України активно йде процес перейменування вулиць, назви яких пов’язані з російськими топонімами чи діячами. Присвоєння вулицям і площам імен героїв українського визвольного руху на Донбасі може стати гідною відповіддю російським наративам.

Українці, від Львова до Луганська, — це один народ. І існування потужного націоналістичного підпілля на Луганщині — чергове підтвердження цього факту.

Навіть партія Ле Пен зрозуміла, якою токсичною може бути близькість із путіним
Путінська росія або російський путін? Чому відсторонення від влади диктатора саме по собі не отямить збожеволілого сусіда